reede, 9. juuli 2010

Õhtujutud: ASTRID LINDGREN "Meisterdetektiiv Blomkvist"

Oleme Jane Eyre jälle ajutiselt kõrvale heitnud ja lugesime vahepeal midagi vähemalt sama põnevat: Kalle esimest krimilugu.
Siin tuleb Eva-Lotta majja ootamatu külaline - onu Einar. Kui Eva-Lotta ja Anders peavad onu Einarit lihtsalt üheks hirmsaks tüütuseks, siis Kalle näeb kohe, et tegemist on kahtlase tüübiga. Ta ronib öösel onu Einari tuppa, et temalt sõrmejäljed võtta. Onu Einar aga ärkab ja ähvardab Kallet püstoliga. See vahejuhtum ei mõju Kallele just kahtlusi hävitavalt.
Kahtlasi kujusid tuleb linna juurde ja lapsed peavad pooleli jätma sõja Punaste Roosidega, et asjasse selgust tuua. Nad leiavad onu Einari röövitud kalliskivid ja peidavad need oma 'peakorterisse' Eva-Lotta isale kuuluva pagaritööstuse pööningul. Vana lossi keldritesse uuele tiirule minnes leiavad nad sealt kinniseotud onu Einari. Onu Einari sidusid kinni kaks pätti, onu Einari kuriteokaaslased, kes uskusid, et tema on kalliskivid ära peitnud, kuna kord Einar juba tegi kividega nende eest putket. Enne kui lapsed politseisse jõuavad, jõuavad tagasi pätid ja lukustavad lapsed keldrisse. Lapsed ütlevad neile, kus on plekk-karp kalliskividega ja jäävad lootma, et kui pätid on ohtusse kaugusesse (välismaale) pagenud, teatavad nad murelikele lapsevanematele, kus lapsed on.
Hakkajad lapsed hakkavad keldrilabürindist ise väljapääsu otsima, ja kes otsib, see leiab :) Keldrist pääsenud, hakkavad nad koos politseiga pätte taga ajama. Pätid saadaksegi ilusti kätte ja samuti plekk-karp kalliskividega. Kuid seda avades selgub, et onu Einar oli kogemata haaranud peakorterist kaasa teise samasuguse plekk-karbi, mis sisaldas hoopis Valge Roosi tähtsaid salapabereid. Kalliskivid olid endiselt pööningul, kust need omanikule üle anti. Omanik andis lastele 10 000 kroonise preemia (mis oli tõesti suur raha) ja Kalle võis ennast nüüd tõepoolest meisterdetektiiviks pidada.
Nii põnev lugu, et Väike Tüdruk nägi seda isegi unes. Õieti - ta nägi, et mängib nende tegelastega arvutimängu :)

Kommentaare ei ole: