teisipäev, 13. juuli 2010

Baudhayana dharmasuutra. Kolmas raamat

Selles raamatus oli eriti palju pikki rituaalide (peamiselt puhastus- ja patukustutusrituaalide) kirjeldusi. Mõelda vaid, et need kõik pidid peas olema. Kui rituaali peas pole, võib mõni targem (või parema mäluga :)) braahman aidata seda läbi viia. Samas rituaali läbiviimine sellise inimese heaks, kes seda ei vääri (nt madalaimasse, šuudra seisusesse kuuluv inimene), on omakorda suur patt. Õnneks võib teatud rituaalidega isegi suurimast - braahmani tapmise patust vabaks saada.

Lõpuks vist saan pihta ka lihasöömisele - et kas tohib süüa või mitte. Mingid koolkonnad ei luba lihasöömist üldse. Teised lubavad, kuid ükski hinduist ei tohi liha süüa õpilaspõlve ajal/sedagi käsitletakse ülemineku- või poolrituaalse etapina/, paastu ajal ja patukustutus- või patukahetsusperioodi jooksul (mis võib kesta palju aastaid). Ja muidugi - ei mingit veiseliha, see on vähemalt sama hull kui inimliha söömine. Kuigi ma pole veel aru saanud, miks just lehm see nii hirmus püha loom on? Või ei mäleta ma seda enam... Vast on mingi seos piima andmise, emaduse, elu andmisega...

Liigitused on lihtsalt uskumatul kombel laialiharunevad. Esmalt on neli seisust või klassi, edasi on uued kindlad nimed nö sega-abieludest või -suhetest sündinutel, siis nendel 'segaverelistel' on veel rohkem võimalusi uute seisuskombinatsioonide moodustamiseks ning kaste on tegelikult mitutuhat, mitte neli.

Samamoodi jagunevad askeedid tohtuks arvuks erinevateks askeeditüüpideks, kellel kõigil on oma nimetus. Näiteks - üks askeetide alaliik on 'metsas elavad askeedid'. Need jagunevad kahte gruppi: need, kes söövad küpsetamata toitu ja need, kes oma toitu küpsetavad/keedavad. Mõlemad jagunevad veel viide gruppi, ja sealt veel edasi, ja kõigil on oma nimetus - hullumaja!

Ja puhastusrituaalid, oh, need on nii keerukad ja käsitlevad nii igapäevaseid rituaalseid pesemisi, söömisi, ohverdamisi... Kogu päeva muudkui passerdad ja pomised mööda küla ringi, muudkui ohverdad ja lehvitad... kuid mulle meeldib just neid pikki rituaale lugeda, mitte lihtsalt seaduste loetelu... kuigi ka see on olnud põnev :D... Mul on see raamat olnud mitu aastat, aga pole olnud mahti lugeda. Tore et nüüd see 'maht' on :)

* Keha puhastab vesi, mõistust puhastavad teadmised, sisemist olemust puhastab elusolendite mittekahjustamine ja meelt puhastab tõde.

Kommentaare ei ole: