reede, 15. oktoober 2010

YANN MARTEL "Pii elu"

Raamat sarjast "Kreeka kirjatähtede eraelu" :) Nali!

Tegelikult on see järjekordne Bookeri auhinna võitnud 'tiigri-raamat'. Ja seegi on tunnustust igati väärt, olles naljakas, põnev ja armas. Jutustamislaad on nii sugestiivne ja haarav, et mina lugesin selle raamatu läbi pea ühe jutiga - mõned sunnitud katkestused olid vahepeal :)

Pii (Piscine) on India noormees, kelle isa on loomaaia omanik/juht. Erinevalt usuleigest perekonnast on poiss pühendunud hinduist, kuid oma suures jumala-armastuses hakkab ta veel ka kristlaseks ja moslemiks. Raamatus on portsude kaupa põnevaid ja kummalisi lugusid loomadest ning ka inimestest. Erinevate (usutunnistustega) inimeste kokkupuuted on kirja pandud elavalt ja haaravalt, inimesed siin on lihtsad ja ilusad.

Indias läheb elu ebakindlamaks ja isa otsustab perega Kanadasse kolida. Loomad võetakse reisile kaasa, kuna Ameeriklased maksavad nende eest palju rohkem kui kohapeal saaks. Paraku läheb nende laev põhja ja Pii leiab end päästepaadist, ainsateks kaaslasteks jäle hüään, orangutan ja hiiglasuur bengali tiiger. Pii näeb kõvasti vaeva, et ellu jääda, ja siis - et ka 'alistatud' tiiger ellu jääks. Tiigri üle mõjuvõimu saavutamiseks peab ta meenutama kõike, mida ta elu jooksul loomadest ja sellest, kuidas saada 'karja liidriks', õppinud on. See kõik on tõeliselt paeluv :)

Loomaaiast.
* Loomaaedades, nii nagu looduseski, on parimad ajad külastuseks päikese tõus ja loojang. Nendel aegadel muutub enamik loomi aktiivseks. Nad hakkavad liikuma, lahkuvad varjualustest ja hiilivad pehmel sammul vee äärde. Nad näitavad oma uhkeid rüüsid. Laulavad oma laule. Pöörduvad üksteise poole ja esitavad oma rituaale. Seda jälgivale silmale ja kuulavale kõrvale saab osaks imeline autasu. Ma veetsin loendamatuid tunde vaikse tunnistajana meie planeeti kaunistava elu ülimalt väljendusrikastele ja mitmepalgelistele avaldustele. See oli midagi nii erksavärvilist, valjuhäälset, kummalist ja õrna, et võib meeled juhmistada.
Minu meelest oli ka kogu see raamat selline!

* Sest just seda loomad ongi - konservatiivsed, võiks öelda isegi tagurlikud. Kõige väiksemadki muudatused võivad neid rööpast välja viia. Nad tahavad, et kõik oleks alati ühtemoodi, päevast päeva, kuust kuusse. Üllatused on neile ülimalt vastumeelsed. Seda võib näha avaldumas nende suhetes ruumiga. Loom liigub oma eluruumis, olgu siis loomaaias või looduses, samal moel, nagu malendid liiguvad malelaual - sihikindlalt.
/.../
Loomad /.../ on territooriumikesksed. See on nende hingeelu võti. Ainult tuttav territoorium võimaldab neil täita kaht metsiku looduse karmi kohustust: vältida vaenlasi ning hankida toitu ja vett.

* Kuid ma ei taha oma arvamust peale suruda. Mul pole kavas loomaaedu kaitsta. Kui tahate, pange nad kõik kinni (ja loodame, et metsiku looduse riismed suudavad elus püsida selles, mis loomalikust maailmast veel alles on). Ma tean, et tänapäeva inimesed ei soosi loomaaedu. Religiooniga on sama lugu. Mõlema puhul on põhjuseks teatud pettekujutlused vabadusest.

* Minupoolest oleks proua Gandhi võinud tulla kas või isiklikult loomaaeda pommitama, peaasi, et isa oleks asja rahulikult võtnud. Ma soovisin, et ta ei närvitseks nii väga. Igal pojal on raske näha murest haiget isa.


* Võlvkaarele on maalitud kooli moto: Nil magnum nisi bonum. Ei ole suurust ilma headuseta.
Vau! Nii kena moto!


Tiigriga ühes päästepaadis...
* Üldiselt aga hakkasid haid mulle päris meeldima. Nad olid nagu pahura moega ammused sõbrad, kes iial ei tunnista, et nad sinust hoolivad, kuid ometi käivad alatasa sind vaatamas.

* Ma vaatasin üle paadiääre. Esimene asi, mida märkasin, oli vees ulpiv suur must ese. Mul kulus mitu sekundit mõistmaks, mis see on. Kumer kurd selle servas andis mulle vihje. See oli silm. Vees oli vaal. Tema silm, minu pea suurune, vaatas mulle otsa.
Richard Parker /tiiger/ tuli presendi alt välja. Ta kähistas. Põgusast liikumisest vaala silmas sain aru, et ta silmitseb nüüd Richard Parkerit. Ta vahtis tiigrit ainiti umbes kolmkümmend sekundit ja vajus siis vaikselt vee alla. /.../
Usun, et see oli paarilist otsiv vaal. Ilmselt jõudis ta otsusele, et minu kasv pole sobiv, ja pealegi tundus mul partner juba olemas olevat.

:)

Kommentaare ei ole: