reede, 15. oktoober 2010

šIVANANDA raamat "Meditatsioon"

Klantsraamatuke neile, kes soovivad algteadmisi meditatsioonist sellisel kujul, et need pigem innustaks, kui kohutaks tõsiduse ja keerukusega eemale :) Siiski rõhutatakse, et tulemused vastavad panusele, niisama see valgus paistma ei hakka. Mediteerima ei saa otseselt õppida, nagu ei saa õppida uinumist - kui meel on piisavalt keskendunud ja samas rahunenud, toimub see ise. Alguses tuleb keskendumiseks pingutada, kuid hiljem saab meditatsioonist vaimne 'hügieeniprotseduur', ilma milleta päeva alustada tundub sama ebameeldiv kui ilma hammaste pesuta, ning inimene tunneb, et ta ei taha meditatsioonita alustada ainsatki päeva.

Noh, minuga seda veel juhtunud pole.
Tuleb rohkem haaa-aaaa-aaigutada,... eih!, oih!, harjutada, ma tahtsin öelda :P

Öeldakse ka, et kui meditatsiooniga juba pikemat aega tegelda, siis väheneb unetarve tunduvalt. See on ka eriti ahvatlev toime või tulemus, aga ka selleni ma jõudnud pole.

* Regulaarselt mediteerides muutub meel selgeks ja motiivid puhtaks. Alateadlik meel vabastab varjatud teadmise, mis võimaldab paremini aru saada iseendast ja meie suhtest maailmaga. Piiratud isiksus lahustub pikkamisi avardunud teadvusse. Lõpuks vabanevad kõrgema teadvuse ehk intuitiivsed jõud, mis toovad ellu tarkuse ja rahu.

* Edusammud mediteerimisel on otseses vastavuses pühendumusega, millega harjutama asutakse.

* Pidevate meditatsiooniharjutuste võimsad vibratsioonid jäävad ruumi püsima, luues külgetõmbava aura, ning kuue kuu möödudes on õhku valdav rahu ja puhtus täiesti tuntav. Rasketel aegadel selles ruumis istudes ja pool tundi harjutades võite tunda suurt lohutust ja kergendust.

* Olge kannatlik. On loomulik soovida kiiret tulemust, aga meelt pole võimalik niisama lihtsalt püsivasse vaikuse ja rahulolu seisundisse viia. Selleks on vaja vabaneda väga pikkamööda väga paljudest emotsionaalse ärevuse kihtidest.

* Meil on vaja õppida pühendama kogu oma vaimne energia ühele objektile. Mida keskendunum on meel, seda rohkem jõudu ühte kohta suunatakse. Iga ettevõtmise, eeskätt aga meditatsiooni puhul on edu võtmeks võime tegeleda täielikult sellega, mis meil käsil on.

Ja ometi soovitakse mitmel pool, et töötajad oleksid valmis korraga paljude erinevate asjadega tegelema, hinnatakse multitasking'ut, sest näiliselt tehakse palju. Tegeldakse paljuga, aga korralikult ära tehakse vähe... Mina tunnen ka, et paljude asjade korraga tegemine on hale vehkimine lihtsalt.

* Kui teie meelt täidavad head mõtted, tõmbate ligi häid mõtteid teistelt. Iga inimene tekitab teatavat laadi vibratsiooni. Mõne inimesega on väga meeldiv koos olla. Neil paistab olevat teatav energia, mida nad jagavad teistega. On ka neid, kes on negatiivsed ja depressiivsed, ja tundub, nagu nad lausa imeksid teisi energiast tühjaks.
Tjah, ma tean küll ka aktiviste ja energiapomme, kelle läheduses ma mõne sekundiga energiast tühjaks jooksen... Kuid tõsi ta on, et virila inimesega on vast kõige raskem ja lootusetum koos olla...

* Kontrollimata meel on nagu purjus ahv, keda on nõelanud skorpion.
Hehee :)
Ma teiste inimeste kohta ei tea, aga minu meel võib tõesti teinekord just nii allutamatu olla... :P

* Kui tõe rääkimine teeb haiget või on haavav, ei ole see enam voorus; brutaalne ausus ei ole tõearmastus.
Tjah, ausus ja tõearmastus on voorus, kuid teisele haiget teha ei tohi... - keeruline :(
Niisiis tuleb elada PollyAnna-maailmas, endale kõik ülikauniks rääkida ja muudkui ahhetada, kui kaunis on maailm ja inimesed seal sees... Eks see ole ju pool tõest. See ilusam pool...

Selles raamatus väidetakse, et meditatsioon ei saa hoogu sisse, kui sa pole teiste inimeste suhtes abivalmis, lahke, helde, sõbralik. Ja see toimib, ilusasti, kui inimene ära läheb pärast abi või 'lahkuse' saamist. Aga päriselu elades inimesed ei lähe ju ära, ja miks nad peaksidki, kui hea sõna ja soe pilk on nende elus võibolla tõesti puudu. Eks nad mõtlevad, et nad on nüüd leidnud kellegi, kellele nad tõesti meeldivad. Aga kui välja tuleb, et see inimene ongi selline, et ta otsib teises/ükskõik-kelles head ja loob selle osaga 'suure ja sooja' kontakti, siis võib see tekitada pahameelt - et: ma arvasin, et olen eriline.

Ego:
* Ülespuhutud egoga inimesed ei tea tavaliselt, mida nad mõtlevad, ega mõtle seda, mida nad ütlevad; nad muutuvad liiga isemeelseks ja enesega rahulolevaks, et näha selgelt, mis nende meeles toimub.
Jah, see on tõesti nii..., väga hästi öeldud!
Sellised inimesed tahavadki suhtemänge mängida, teiste inimeste piire proovida, lõbu pärast manipuleerida üritada... Nad on palju jaburamad kui Märtsijänesed, igal juhul :)

Nojah, selline väga lihtne raamatukene, absoluutselt kõik on lahtiseletatud/-joonistatud.
Kuid mulle selliseid raamatukesi lugeda meeldib.
Kordamine on ju tarkuse ema ja puha :)

Kommentaare ei ole: