kolmapäev, 26. oktoober 2011

JEAN-PAUL SARTRE "Sein"

LR 2011 / 31-34

Üpris intrigeerivad jutukesed ebameeldivatest inimestest, kes ei armasta kedagi ega hooli õieti millestki peale selle, kui olulised ja tähelepanuväärsed nad on miskis mõttes - kas oma armukestele või koolivendadele või maailmale. Ise suhtuvad nad teistesse inimestesse vaid jälgija huvi või vastikusega, ilma igasuguse kiindumuse või kaastundeta, soovides lihtsalt oma võimu ulatust näha. Nad lihtsalt täidavad võetud rolli, valides sõnu ja käitumisviise ja soigudes omaette, kui ei leitud täiuslikke, parimat võimalikku muljet jätnud sõnu. Ehk siis - tegemist on väikest-viisi misantroopide, sotsiopaatide ja nartsissistidega.

Tsitaate ka:

* /Heietab üks jobu, kes tundis end vinge vennana, kui pani prostituudi relva ähvardusel alasti mööda tuba ringi jalutama. (Arvasite õigesti - ta oli impotent.) 'Jalgevahelt tulistamise' asemel tulistas ta linnatänaval suvalisi inimesi ja sulges end siis kohviku kempsu; tahtis end ka maha lasta, aga ei julgenud. Enne tulistamist saatis ta 102 prantsuse kirjanikule kirja sellest, et need võiksid olla temast kui misantroobist huvitatud ja tema oleks valmis rääkima, kui huvitav ta ikka on./

Mul ei ole kunagi olnud naistega lähisuhteid: tunneksin siis, nagu oleks mult midagi varastatud. Neile ronitakse otsa, seda küll, aga nad õgivad teie alakõhtu oma suure karvase suuga ja nagu ma olen kuulnud, saavad nemad sellest läbikäimisest kaugelt suuremat kasu. Mina ei palu kelleltki midagi, aga ma ei taha ka midagi anda. Või siis oleks mul vaja läinud külma ja vagameelset naist, kes mind vastikusega taluks.


* /Siin räägib naine, kes näib abitu ja ärakasutatav, kuid tegelikult tunneb ta kõigi suhtes lihtsalt vastikust ja ei tea, mida teha ja kuhusuunas oma eluga liikuda./

Mu jumal, mõtelda vaid, et see ongi elu, et selle pärast me end riietame ja peseme ja teeme end ilusaks, ja kõik romaanid on sellest kirjutatud, ja me mõtleme sellele kogu aeg, ja lõpuks pole see muud, kui et minnakse mingisse tuppa tüübiga, kes teid poolenisti ära lämmatab ja kes teil lõpetuseks kõhu märjaks teeb.

:)

Kommentaare ei ole: