reede, 3. juuni 2016

Parem aju


Olen mõelnud, et huvitav, kas Mehel läks hästi või halvasti, et insult tabas tema vasakut ajupoolkera.
On hea, et tal säilis parema ajupoolkera poolt juhitav kujutlusvõime ja loovus ning tundub, et ka väärtused ja uskumused on seotud pigem parema ajupoolkeraga. Nii et ta on ikka sama inimene - omainimene :)  Samas pole parema käe 'kaotus' vasaku ajupoolkera kahjustuse tõttu just tore. Pealegi on just vasak ajupoolkera sõnade ja keelte 'haldaja'. Ja seda on väga tunda, et Mehel on juttu raske kuulata - lugeda on lihtsam. Tõlkida jällegi palju raskem kui enne.

Täna sattusingi artikli peale, kus otsesõnu öeldakse:

 The left hemisphere specializes in picking out the sounds that form words and working out the syntax of the phrase, for example, but it does not have a monopoly on language processing. The right hemisphere is more sensitive to the emotional features of language, tuning-in to the slow rhythms of speech that carry intonation and stress."

Allikas: VeryWell / Left Brain vs. Right Brain by Kendra Cherry

Imelik, et Meest kogu aeg püüti logopeedi juurde sokutada... Logopeed arvas iga kord, et tema küll midagi teha ei saa. Kas peaks saama? Mu meelest mitte...
Nüüd on mul vähemalt 'lahingumoona', kui meid jälle logopeedi juurde aetakse või üldse öeldakse, et ta ju "kuuleb küll".




(Pildid saab suuremaks nii, et klikid pildi peal hiire parema klahviga, valid 'ava pilt uuel vahelehel' ja kui kui sellel uuel lehel lähed hiirega pildi peale, ilmub seal +märk (seda küll ainult nende piltide puhul, mis originaalis on suured), selle peal klikkides lähevad pildid suuremaks.)

---

Oi, ei saagi pilte suuremaks... Nii on viimane kasutu. Ma ei saa otse blogisse originaalsuurust ka panna. Aga las ta jääb.

Kommentaare ei ole: