kolmapäev, 23. juuni 2010

Ulmemultikas "Õunaseeme"

Jaapanlased on üks hämmastav rahvas oma naeratuste, tasaste sujuvate liigutuste ja ülilühikeste lolita-tüüpi kooliseelikutega. Üks kummaline asi nende juures on veel east sõltumatu armastus koomiksite vastu. Ja kui koomiksist tehakse multifilm vaatavad seda ka täiskasvanud.

Animafilm "Õunaseeme" oligi ilmselt mõeldud täiskasvanutele, kuigi ma ostsin selle ikka last silmas pidades. See oli ka minu jaoks põnev.

Sisu:
Aastal 2131 on suurem osa Maast rusudes. Peategelane, 'sõjaprintsess' Deunan muudkui sõdib, teadmata, et sõda on juba mitu kuud tagasi lõppenud. Ometi on maakera pinnal säilinud kübeke tsivilisatsiooni - seal on linnake Olympus. Olympuses teatakse Deunani ja sealt saadetakse teda otsima kui omamoodi messiat, kes peaks ükskord linnakese päästma.

Deunan võetakse kinni ja tuuakse Olympusesse. Ta vaatab hämmastusega, kui kaunis on see linn ja kui rõõmsad on sealsed inimesed. Talle linna tutvustav Hitomi ütleb, et see on nii sellepärast, et pool linnakese elanikest on bioroidid - geneetiliselt aretatud inimesed, kelle halvad emotsioonid on pärsitud; bioroidid on alati heatujulised ja heatahtlikud - nii on nad rahu ja tasakaalu hoidjad. Ka on nende ülesandeks käituda nii, et see suurendaks inimeste heaolu. Et inimesed ei kardaks nende kui psüühiliselt tasakaalukama ja seega tugevama 'liigi' võimuletikkumist, on bioroidide sigimisvõime samuti pärsitud, ning nad peavad ennast aeg-ajalt 'uuendamas' käima.

Ka peaminister Athena on bioroid. Linnakese üle valvab arvuti, mida nimetatakse Gaiaks. Ka on seal seitse vanakest-nõunikku. Gaiasse on sisestatud seitsme nõuniku ajupotentsiaal, et anda arvutile peale tarkuse ja paindlikkuse mõõde, kuid Gaial pole emotsioone - nii 'mõtleb' ta ikka nagu arvuti, mitte inimene.

Sugugi mitte kõik pole rahul sellega, et bioroididel nii suur mõju on. Kindral Uranus soovib bioroidid hävitada, et Maa jääks inimestele. Mõned aga arvavad, et inimesed on Maa juba peaaegu hävitanud, ja et inimestele ei saa lootma jääda - nii arvavad ka seitse vana nõunikku. Konfliktide käigus lülitavad nad salaja Gaia välja, et Gaia ei takistaks neil valla päästa viirust, mis teeb inimesed sigimisvõimetuks, nii et nad tasapisi välja surevad, ning teiselt poolt teevad nad Deunanile ülesandeks leida üles bioroidide originaal-DNA - 'õunaseeme', mis lubaks ka bioroididel sigida ja nad ei vajaks enam ka elupikendusprotseduure. Nende plaanidesse sekkub peaminister Athena, kes meenutab nõunikele, et tema kui bioroidi ülesanne on seista inimeste vajaduste eest, nii ei saa ta lubada nõunikel inimesi maa pealt välja suretada. Tänu Deunanile kogu krempel päästetakse ja inimesed jätkavad sõbralikku kooseksisteerimist biorobotitega, kes nüüd samuti sigida saavad ja elupikendusprotseduuri enam ei vaja.

Ega sellist asja tegelikult toimuda saaks, et inimesed ise mõistavad rumala ja riiaka inimrassi väljasuremisele ja usaldavad Maa tasakaalukate ja mõistlike kloonide kätesse... Aga äkki saab?

Kommentaare ei ole: