laupäev, 14. september 2013

Asotsiaali päev

Mulle endale üldse ei tundu, et mul on palju aega, aga üldiselt inimesed arvavad, et mul kodusena on aega nii et tapab ja nad ei suuda ette kujutada, MIDA ma ometi terved päevad kodus teen ja kuidas ma igavusse ei sure?

No vaat, ma mõtlesin, et kirjutan teilegi, kuidas möödub minu tavaline tööpäev.
(Pühapäev on samasugune, ainult laupäeval me tavaliselt käime VT'ga kusagil ja siis vaatame kodus filmi ja mängime mingeid lauamänge vms).

Kell heliseb 5.55 ja siis on mul 5 minutit maigutamiseks ja unenäo märksõnade kirja panemiseks, tõusen kell 6.00.
Lülitan arvuti sisse, lähen pesema ja teen kohvi.
Kirjutan unenäo üles ja tulen blogimaie - kell on saanud umbes pool seitse.

--- hee...
sain praegu teatise "You have logged out from another location. Do you want to log in again?"
Midaaa? Kas keegi logib/häkib kusagilt minu bloggerisse või?
Lõpetage see! ---

Vaevalt olen jõudnud blogipostituse lõpetada, kui kell on 7 läbi ja VT tuleb minu tuppa, et veidi lobiseda ja 'armastust saada' enne kui tuleb kooli poole astuma hakata. Hommikusöögist ta keeldub (samamoodi koolisöögist - ai, ai! -, aga ise olin samasugune), aga tavaliselt sööb ta mõned šokolaadikommid.

7.40 tulen oma tuppa tagasi ja avan Feedly - vaatan üle teiste blogipostitused ja alustan artiklite ülevaatamist. Sellega ma kuigi kaugele ei jõua, sest kell saab 8 ja algab jooga-aeg. Aga mõnikord tuleb mul artiklite ajal nii õudne uni kallale, et panen kella 8.45 helisema ja magan veel kolmveerand tundi - see on tõesti luksus, mida töölkäijad endale kuidagi lubada ei saa.

Jooga kestaks mul kella 9ni, kuid viimased 45 minutit sellest on savasana, ehk selili asendis lõdvestumine. Et ma magama ei jääks, on uus märgukell kell 9.
Siis süütan küünlad ja viiruki ning istun mediteerimispadjale, kus teen esmalt mõned energia-harjutused ja laulan tšakra-mantrad, et end laadida. Kui VT suvel minu toa põrandal magas, siis kippus ta selle peale ärkama ja algul pidi naeruga võitlema. Hiljem aga kuulis mu jorisemist läbi oma unenäo...
9.55 teeb telefon jälle piuks-piuks-piiks ja ma võtan päeva jaoks tarot-kaardi.
Hommikul kasutan Osho Zen kaardipakki, mis ma sel suvel ostsin, sest neil on mõnusad lood ja nõuanded. Kuna ma neid kaarte veel ei tunne, siis loen raamatust kogu selle kaardi kohta käiva lookese läbi.
Samal ajal sirutan meditatsiooniasendist kangeks jäänud jalgu.

Kell 10 lähen duši alla ja seejärel koristan tuba (voodi ja kõik need joogamatid-meditatsioonipadjad-tekid-põlenud tikud jne), panen riidesse, föönitan juukseid, teen näo pähe. Siis söön midagi kiiret, eelistan soojendada eelmise päeva tatraputru või riisi - kui seda pole, siis teen lihtsalt röstsaia. Nitu-natuke jääb aega ka hetke-hobile, milleks praegu on ingliskeelse Daodejongi päheõppimine, mis läheb oodatust aeglasemalt, kuna puudub rütm ja riim. Olen alles 19 salmi pähe saanud ja mulle hakkab tunduma, et kergem oleks mõni Shakespeare'i näidend pähe õppida.

Näide:

Empty your mind of all thoughts.
Let your heart be at peace.

Watch the turmoil of beings, but contemplate their return.

Each separate being in the universe returns to the common source. Returning to the source is serenity.

If you don't realize the source, you stumble in confusion and sorrow. When you realize where you come from, you naturally become tolerant, disinterested, amused, kindhearted as a grandmother, dignified as a king. Immersed in the wonder of the Tao, you can deal with whatever life brings you, and when death comes, you are ready. The great Tao flows everywhere


11.20 lähen toidupoodi ja kell 12 alustan majapidamistöödega.
Iga päev on oma tööd, esmaspäeval näiteks pesen valget pesu, tõmban tubadest tolmu, käin põrandad tolmuimejaga üle ja koristan wc.

13.00 lähen kööki, küürin alustuseks pliidi puhtaks, valmistan lõunasööki, pesen eelmise päeva nõusid (Mees on tavaliselt öösiti kaua üleval ja teeb endale paar satsi võileibu või soojendab midagi...- hommikuks on alati päris palju musti nõusid). Kuni söök podiseb, koristan köögis midagi ja katan lauda. Söök saab valmis kella kaheks, söön ja pesen nõud. Veerand kolme paiku tuleb VT koolist, annan tallegi söögi kätte, me lobiseme natuke ja mina lähen ära magama, sest olen tõega väsinud selleks ajaks.

Kell piuksub kell 16.00, teen endale kohvi ja VT tuleb minu tuppa õppima.
See on mulle raske aeg, sest ma ei saa õieti midagi teha - VT lobiseb iga sutsu aja tagant, nii et mul pole mõtet üritada kirjadele vastata postkastis või Facebookis. Ennevanasti kolasin siis pildilehekülgedel, aga praegu sureb mu arvuti pildilehekülgedel välja. Tõmban siis fotod aparaadist arvutisse, piilun FB'sse ja toksin Solitaire'i, vahepeal VT kodustele ülesannetele pilku visates. Kui koolitööd tehtud, ajame kuueni juttu, kallistame ja mürame :)
Aga mõnikord, kui Mees on kodust ära, läheb VT tema arvutisse ja mina pääsen kirjade ja artiklite kallale.

18.00 on mul hobi-aeg, ehk siis hetkel Tao Te Ching. Sel ajal ma ka parandan katkiläinud riideid (loomulikult mitte enda omi, minu riided ei lähe katki, küll aga Mehe ja VT omad) ja teen muid plaaniväliseid asju.

19.00 hakkan tegema õhtusööki, söön, kohendan meiki ja veidi enne kella kaheksat lähen jalutama. Vaat, seda pean vist varsti muutma, sest läheb poriseks ja libedaks ning mõnel pool on ikka kole pime...

Enne üheksat jõuan tagasi, võtan riidest lahti ja teen veidi trenni: noh, kätekõverdused, kõhulihased, kükid - sellised asjad. Sageli tuleb VT ka minu tuppa jutustama, aga tema enam trenni minuga teha ei viitsi, kevadel küll tegi. Trenn saab 20-30 minutiga tehtud ja ma teen kella kümneni joogat, mille peale jälle tüütu kuid kasulik savasana - laiba asend.

22.10 lähen pesema, seejärel VT'le head ööd ütlema ja teen õhtuse meditatsiooni.

23.00 lähen teen endale veel tassi piimakohvi ja viimasel ajal olen uuesti tarokaarte näppinud. Olen ostnud endale kolm uut pakki ja õpin neid tundma.

Südaööl vastan kirjadele ja Facebooki sõnumitele ning püüan veel artikleid lugeda nii palju kui jaksan.
Ega eriti ei jaksa... Pärast poolt ühte-enne kella ühte poen põhku.

*

No vaat, ei olegi nii, et vaatan telekat ja krõbistan diivanil küpsiseid terved päevad...
Telekat piilun ühe silmaga köögis süüa tehes, ja siis on päevi, kus mul pole energiat - siis vaatan ka täiesti suvalisi asju, mis telekast tuleb...

Nagu näete, pole mul eriti aega lugeda. Kuid olen aru saanud, et mu enesetunne on jooga ja meditatsiooniga parem kui lugemisega. Hea küll, et see tarkus jääb tulemata (millest on kahju), aga paistab, et mõnus meeleolu ja armastuse-tunne on mulle olulisemad kui kirjanduslikud elamused ja raamatutarkused.
Kõike ei saa, magada on ka vaja ja tuleb teha valik - sellised siis on praegu minu valikud.
:)




5 kommentaari:

Alice ütles ...

Issand, kui keeruline minu meelest. Aina kellast kellani.Tööl käijal palju lihtsam. Tean ainult, et sellest kellast selle kellani olen tööl ja ülejäänud asjad on vaja teha.Järjekord ei ole tähtis, aga mind häirib tõesti, kui midagi jääb tegemata. Eile näiteks oli kasvuhoone tühjaks tegemine, õunte kastidesse panemine, muru niitmine, puude ladumine ja jõudsin ka enne pimedat valmis. Iga päev eri asjad.Rattaga lähen sõitma peale üheksat ja siis on tõesti juba päris pime. Viimasel ajal tundub, et tuledelt hoitakse kokku.

Liis ütles ...

Kui tõsiselt sa Tarot'ga tegeled?

karikate emand ütles ...

Alice,
jah, tulede pealt hoitakse kõvasti kokku, pirnid kumavad mõnel pool vaevu aimatavalt ja mina oma käikudega kolan küll kohtades, kus päris jalge ette ei näe, aga nii 6 meetri kaugusele millegipärast veidi näeb - eks tuleb varakult ette ära vaadata, kus need augud ja loigud on.

Hmm, tead, ma pole mõelnudki, et mu päevaplaani-elu võiks keeruline tunduda - endale tundub väga loogiline. Eks kui käid tööl, siis on tegu sellega, et vajalikud asjad õhtul tehtud saaks. Mul aga ei tekiks ju sellist hetke, kus ma tunnen, et nüüd on vaja 'ära mediteerida' - selle jaoks tuleb ikka aega teadlikult võtta ja mediteerida soovitatakse alati samal ajal... Ja tarot'ga pole mõtet tegeleda siis, kui teised uksest sisse-välja käivad, nii et see peab jääma varahommikusse või hilisõhtusse - ja nii kõik need ajad kujunevadki ja mulle tundub, et enamikku neist asjadest ma ei saakski või ei tahakski mõnel teisel päeva-ajal teha.


Liis,
ikka alles 'veerin', selles mõttes, et loen ladumise tähendusi kaart-kaardilt ja pole tekkinud selliseid kombinatsioonide äratundmisi, et 'see kaart tähendab seda, aga kuna seal on see kaart, siis täpsemalt - vaat seda!'
Mõned aastad ma üldse ei puutunud oma kaarte, kuid eelmise aasta suvel keeruliste aegade tuhinas võtsin need jälle välja ja tõesti - pea iga ladumisega ilmusid välja Surm või Karikate 8, et - vana jääb seljataha ja otsid midagi uut. (Huvitav, et mitte ühtegi korda ei tulnud Torn, mis on ka 'su-maailm-variseb-kokku-kaart'). Ja kusagil jaanuaris-veebruaris hakkasid stabiilsed ja järjest paremad kaardid tulema ja ennäe imet - kui suvel oli mul pea Alati Surm väljas, siis alates talvekuudest enam mitte üht ainukest korda. Nii veebruari kandis hakkasid kaardid väga häid asju näitama, ja alati! ja nii on ka olnud - nii et kuigi ma olen veel koba, siis ma olen hakanud väga usaldama oma kaarte.
Praegu on probleem jälle sellessamas, mille tõttu ma ka vahepealsetel aastatel kaarte ei näppinud - mitte midagi pole küsida. Ma ei taha oma kaarte nätsutada pidevalt küsides, kuidas siis eluke läheb kah? Nii et nüüd tegelen rohkem teooriaga, et olla kenasti valmis, kui küsimusi tekib :)

Skarabeus ütles ...

sain praegu teatise "You have logged out from another location.
'''
Jaah? Mõni aeg tagasi tekkis minu kuvarile arvutit avades kohe kiri,et keegi teine on mu arvutis sees ja pangu ma arvuti kohe kinni ! Ja kuu aega tagasi vahtisin niisama oma e-maili seadeid.Seal siis avastasin,et mõni nädal tagasi on minu e-mailis(või arvutis ?) sees käidud Suurbritaaniast ja Hollandist! Ma pole siiani aru saanud,mis see tähendab.Vahetasin siis lihtsalt parooli.

karikate emand ütles ...

Appi, kui ebameeldiv! :(