pühapäev, 28. august 2011

Vähem on rohkem

Eile istus Väike Tüdruk minu voodi peale ja hakkas rääkima, kui hämmastav on see, et issi oskab elada ilma asju kogumata, ja et tema tahaks olla issi moodi, kuigi on täpselt vastupidi - ei raatsi midagi ära vistata, kuna kõik on nii armsaks saanud.

Kui ta lisas, kui tore oleks võtta kohver ja mahutada selle sisse kõik oma olulised asjad - kui palju vabadust ja sõltumatust see annaks, kui tuleks lahkuda, jäi mul suu lahti, pea hakkas ringi käima ja ma hakkasin kiirelt aju ragistama, püüdes meenutada, kas ma olen Väikese Tüdrukuga kunagi rääkinud sellest, et ka mulle on Mees selles mõttes eeskujuks ja imetlusobjektiks. Ma lootsin, et pole, sest oleks suht imelik rääkida oma lapsele, kui tore oleks oma asjad ühte kohvrisse mahutada ja kusagil puhta lehena uut elu alustada :D... ja Väike Tüdruk kinnitas ka, et need on tema enda mõtted.

See on hämmastav, kuna ta lasi järjest tulla minu enda mõtisklustel, et kõik Mehe asjad on asendatavad, ta süda ei ripu millegi küljes, tal pole meeneid ega nipsasjakesi tal pole vaja asju olemaks see, kes ta on. Kõike, mida ta vajab, kannab ta iseenda sees ja see on imetlust äratav. Mul polnud õrna aimugi, et see on ka Väikesele Tüdrukule silma torganud ja ta on selle üle mõelnud... et Mees on inimene, kellel puudub soov omada ja kes on selle tõttu enamikust inimestest sõltumatum ja vabam. Jah, ta naudib raamatuid, vaatab filme ja kuulab muusikat, kuid kahte viimast teeb ta arvutis ja suurima heameelega teeks virtuaalselt ka esimest... Natuke riideid on muidugi ka temal, kuid mitte ühtegi sellist, millesse ta eriliselt kiindunud oleks... - sündinud askeet!
Huvitav, et see 'tühi-sus' ja 'asjatus' niimoodi muljet avaldab... :p

*


Eeskujude ja läheneva kooliga seoses meenub mulle, et Väike Tüdruk tuli teise klassi poole peal murelikult minu juurde arutlema, mida ta valesti teeb, et tema käitumine kunagi "hea" pole tunnistusel ja mida see "eeskujulik" õieti tähendab... :p
Ütles, et on esimesest tunnistusest saadik selle üle nukrutsenud... :D

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sinu mehe moodi meeldiks mullegi olla :)
Aga väike tüdruk on ikka toredate mõtetega küll. Kuid käitumise hinde arusaamatus on veidi kurb ju :( nii pikalt pidi teine muretsema, et miski pole korras .

tikker ütles ...

hetkel on eestikeelseid e-raamatuid veel kaugelt liiga vähe, aga tulevikus, ma usun, saab su mees vabalt ka raamatute lugemisega virtuaalselt hakkama :)

karikate emand ütles ...

Tore kuulda, Efka :-)


Tikker,
jah - ta ootab kannatlikult seda aega...
rõõmustab, et selleks ajaks, kui tema on pensionär, on tal kindlasti võimalik maal elades mõne suurepärase linnaraamatukogu aktiivne virtuaalkülastaja olla :-)