laupäev, 28. juuni 2014

Rohustki rohelisem

Silitan ja imetlen oma elu esimest bambuspaberist tehtud märkmikku ja mõtlen hoopis - kanepile.

Sest bambus Eestis ei kasvaks - see vajab ikka soojemat kliimat. Kas te teadsite, et bambus kasvab vaat et silmaga nähtava kiirusega: päeva jooksul võib see kasvada terve meetri, ma ei tee nalja! :D Seega oleks õudselt hea, kui me saakski kasutada vaid bambuspaberit, sest need 'taastuvad' oluliselt kiiremini kui puud. Puud tunduvad meie endi kõrval nii väärikad ja head ja majesteetlikud, et kurb on neid paberi jaoks raiuda.
Bambus tundub suurepärane lahendus!

Kuid on veel parem lahendus: tööstuslik kanep!
See on kliima suhtes vähenõudlikum, sellest saab valmistada nii paberit kui ka riiet ja ehitusmaterjali - no midagi saepuruplaatide taolist. Tema varres on pikad kiud nagu linataimel ja sealt ümbert tuleb midagi tselluloosipudi sarnast, mida saab kasutada pabermassina ja ehitusel.
Ja ta kasvab ka, nii mis mühiseb!

Puuvill on ka väga mõnus looduslik materjal, kuid kahjuks kasutatakse puuvilla kasvatamisel tohutult suuri koguseid taimemürke ja puuvill vajab kasvamiseks väga palju vett.
Tööstuslik kanep on oluliselt vähenõudlikum - see on nagu umbrohi: viskad seemned maha ja ta kasvab ilma väetise ja putukamürkideta. Kanepitaimed toodavad sama palju hapnikku kui puud, kuid annavad igal aastal uue saagi. Kui kaua puud kasvavad, seda teame me kõik.

Kahjuks on selle kasvatamisega sellised probleemid, et - keegi ei jaksa ju üle kontrollida, ega sa keset tööstusliku kanepi põldu pole teist, psühhoaktiivseid aineid sisaldavat kanepit istutanud. Need on erinevad liigid, aga kes neid välja otsida jaksab?


Vaat, selle marihuaana-kanepiga on küll nii, et mina olen selle legaliseerimise vastu.

Jah, ma olen ka kuulnud, et meditsiiniline kanep vähendab paljude ränkade haigustega kaasnevaid vaevusi. Kui inimesel on ikka surm suu ees - näiteks keemiaravi ajal, kui kogu aeg iiveldab ja ükski toit ei seisa sees, kilod kaovad - siis võiks meditsiinilist kanepit kasutada küll. Mis kahju see ikka teeb!? Vähihaigetel vähendab see iiveldust, suurendab söögiisu ja toit püsib sees - tore! Aga mõned muud haigused, mille puhul seda soovitakse, jätaks ma küll nimekirjast välja - näiteks anoreksia (- marihuaana suurendab söögiisu), välja arvatud võibolla haiglaravi vajavad juhtumid.

Sest - paistab, et kanep mõjub inimeste ajudele väga erinevalt ja pole võimalik ette teada, kuidas see iga üksiku inimese puhul toimib. Anoreksiast tuleb enamik siiski eluga välja - marihuaanatarvitamine võib aga ajukese eluks ajaks tuksi keerata.

Mul olid ka noores põlves sõbrad, kes olid suured kanepisuitsetamise propageerijad. See aitavat kõigi haiguste vastu. Proovisin ka mitu korda. Eih, mulle ei sobi! Mulle ei meeldi juba see, kuidas silmad ja suu kuivaks lähevad ja silmad kipitama hakkavad, aga peale selle sain mina absoluutselt iga kord meeletu peavalu. Lõpuks hiilisin seltskonnast alati eemale, kui seal marihuaanat suitsetati.

Alkoholist on marihuaana ohutum selles mõttes, et alkohol suurendab serotoniini hulka (ka naiste organismis) ja teeb agressiivsemaks, riskivalmimaks. Kanep aga vastupidi - lõõgastab. Pole kiiret kuskile, istud ja naeratad, kasvõi terve päeva.

Olles tarvitanud nii alkoholi kui kanepit, ütleksin omast kogemusest, et alkoholi tarbinu ronib rooli taha palju suurema tõenäosusega, sest ta on oluliselt ettevõtlikum ja seiklushimulisem. Kanepiuimas inimene ei viitsi kusagile minna, vajadused kaovad. Aga kui ta peaks rooli istuma, siis on ta seal ohtlikum kui purjutaja.

Minu oletus on selline, et kanepi vaba müüki propageerivad inimesed, kes tahaksid terve oma elu verandal lesida, aga kelle südametunnistus ei luba seda teha. Kanep kustutab tegevusetusest tekkivad - minu meelest täiesti asjakohased - südametunnistuspiinad :D  
See on üks põhjus, miks oma vanade sõprade kurvastuseks olen kindlalt kanepi legaliseerimise vastu. Kaks kõige suuremat kanepifänni on ühtlasi kaks kõige suuremat loodrit, keda mina tean :D, kuigi jutt on neil hea ja mõistust on peas, süda suuri tundeid täis... - maailmale ega perele neist suurt kasu pole. Väga toredad jutumehed, aga see on ka kõik. Sõbrana super - elukaaslasena... hmmnjah!

Ja teine on see, et juba minu kooli ajal (15 aastat tagasi) oli tõestatud - ja seda kinnitavaid uurimusi viiakse siin ja seal läbi ikka veel - et kui inimesel on (geneetiline) eelsoodumus mingile psüühikahäirele, siis marihuaana tarvitamine annab selle haiguse väljendumisele tõuke.
Ja me ei tea, kes on haavatavad ja kes mitte.


Nii et olen väga tööstusliku kanepi poolt, kuna maakera kurnamata saab sealt paberit, riiet ja ehitusmaterjali.
Aga psühhotroopseid aineid sisaldava rekreatsiooniotstarbelise kanepi legaliseerimisele olen vastu.
Vähihaigetele võiks lubada meditsiinilist kanepit, aga vabamüüki - ei!


----


Assoo, tahtsin veel seda öelda, et nüüd tuleb ilmselt mõnenädalane blogipaus, 
sest mõne tunni pärast saabub mulle külla Õde ja mõne päeva pärast sõidame ilmselt koos temaga Venna Lääne-Viru maakoju.

Yay! :)

Olge siis tublikesed seni! :)

5 kommentaari:

Maire ütles ...

Väga huvitav postitus! Ja ma olen sinuga 100% nõus kanepi suhtes. Mul on üks tuttav, kelle laps ikka tõsiselt ära pööras kanepit suitsetades ja seda kadalippu, mida see ema pidi läbi käima, et üldse laps ravile saada ja aidata tal sõltuvusest välja tulla - seda ei sooviks vaenlasele ka. Seepärast on mulle alati tundunud see legaliseerimise jutt üliimelik, kuna selle eest võitlejad väidavad, et kanep ei tekita sõltuvust. Arusaamatu, miks nad nii räägivad, nad peaksid ju ometi teadma, et see pole tõsi.

karikate emand ütles ...

Jah, selge on, et kanepi tarvitamisega võib endale kurja teha ja see, et kanepi propageerijad seda täielikult eiravad, teeb nende argumendid ka lahjemaks ja ebausaldusväärsemaks.

Olen ka lugenud emade lugusid, kelle laps ilma kanepita enam olla ei tahtnud. Kuigi kanep ei tekita füüsilist sõltuvust (organismis ei teki võõrutusnähtusid, kui see ära jääab), siis psühholoogilist sõltuvust võib see vabalt tekitada ja see pole mingi tühiasi.

Jumal seda teab - võibolla neist lastest poleks nagunii midagi tulnud, kanepiga või kanepita..., aga ohutu ta pole.

Unknown ütles ...

mina olen üks neist emadest kelle laps alustas koolis sõpradega ja kanepiga, nüüdseks on mu poeg narkomaan. Kes soovib, võib lugeda minu lugu juurde siit:
http://soltlaselapsevanem.blogspot.ie/

EESTIMAA BLOGI ütles ...

Huvitav oli lugeda, sest hästi kirjutatud. Inimlikult.
Googeldasin, sest just FB-s vaidlus kanepi pooldamise teemal.

karikate emand ütles ...

Aitäh!