neljapäev, 16. detsember 2010

Hormoonid

Hormoonid mõjutavad meie kasvamist ja arengut, aga ka käitumist. Nii võiks öelda, et hormoonid määratlevad ka meie iseloomu - vähemalt nii see välja paistab.
Näiteks need inimesed, kellel on normaalsest kõrgem kortikotropiini vabastajahormooni (CRH) tase, kalduvad alkoholismile ja on vastuvõtlikumad stressile. Suurem CRH-tase on iseloomulik ka enesetapjatele ja ärevushäirete all kannatajatele.

Kuid mis minu meelest veel olulisem - kui emal on CRH-tase kõrge, siis ei tunne ta oma lapsega nii tugevat emotsionaalset seotust. Bioloogia ei lase - see pole tegelikult halb iseloom, kuigi nii see välja paistab.

Tsitaat TOIVO NIIBERGI raamatust "Naiseks, emaks, daamiks":
* Emade loomuomane soov kartmatult järglasi kaitsta sõltub kortikotropiini vabastajahormooni (CRH) tasemest ema ajus. Hiirtega tehtud katsed näitasid, et CRH madalama taseme korral kaitsesid emad järglasi innukamalt. Kõrget CRH taset on seostatud sünnitusjärgse depressiooniga, sellega võib seletada järglaste hooletusse jätmist. Ka võib CRH kõrge tase olla põhjuseks, miks osa emasid oma lapsi ahistab /oh, ma arvan, et 'väärkohtleb' oleks siin õigem sõna/. /.../ Emadust ja hoolivust aitab paljus süvendada naise ajus toodetava hormooni oksütotsiini küllus, mille retseptorid paiknevad üle kogu organismi.

Ja siinkohal ma pean ütlema, et pooldan Suure Venna sekkumist, ehk - et riik valvaks laste üle paremini. Vägivallatsejad võivad olla väga intelligentsed ja mõjuda ülimalt meeldivate inimestena, mistõttu neid enne lapse surma ei kahtlustatagi, kuigi laps on kas pidevalt haige, probleemne või sinikates. Pole sugugi nii, et 'hülgamishormoonid' on vaid neil, kelle IQ on madal - keegi pole kaitstud selle eest, et tema keha hormonaalsüsteemi mingi osa jukerdab - me teame seda näiteks kehakaalu kaudu: kahest täpselt sama toitu söövast inimesest võib üks olla tugevalt ülekaalus, teine alakaalus. Ja kui su hormoonid teevad sind ärritunuks ja kaastundetuks oma laste suhtes, siis võiks riik aidata - juba ainult laste pärast, aga ka ema on kindlasti õnnelikum, kui tal raevuhoogusid ei esine.

Teisest raamatust, AILI PAJU "Mõtisklus psühhosomaatikast"
* Oma last toetava ema õrnus toidab lapse keha (beebi närbub silmnähtavalt, kui ema temalt kasvõi päevaks röövitakse). Hellitused on füsioloogilisest seisukohast tohutu väärtusega. Kui vastsündinuga suheldakse õrnalt, tõuseb tema veres näiteks kasvuhormoonide hulk. Armastava ema soov last kallistada teiseneb imiku kehas elutähtsaks biokeemiliseks reaktsiooniks.

Mulle meeldiks, kui iga-aastase rutiinse tervisekontrolli käigus ei vaadataks mitte ainult hemoglobiini ja veresuhkru taset, vaid ka nende hormoonide taset, mis stressile vastuvõtlikuks teevad ja oma käitumist pidurdada/hinnata ei lase. Usun, et paljud karmi käe ja suuga lapsevanemad ja elukaaslased-abikaasad kahetsevad oma ägedust hiljem. Aga mis see loeb? Mind näiteks andekspalumine ei huvita. Üldse. Ära tee/ütle halba. Oma andekspalumise võid pimedasse kohta toppida. Ma sain juba haiget ära. See, et sul on ka valus (oma käitumise pärast) minu kriimusid ei paranda, mõtlen ma.

Muidugi on tänapäeva lapsed kõik hukas ja kaagid, kuid statistiliselt tapab rohkem vanemaid oma lapsi kui lapsed oma vanemaid. Ja see pole nii, et meie seas on mõned hullud, kes oma lapsed hüljatusse jätavad või vastu seina sodiks viskavad. On nii palju peresid, kus vägivallaga peetakse selles mõttes hoolikalt piiri, et kodust väljapool seda lihtsalt ei märgata.

Minu poolest võib 100% inimestest droogidele panna nagu mõnes ulmefilmis (Equilibrium), peaasi, et laste psüühikat ei rikutaks. Kui lihtsalt sots-tädid valvama saata, siis elatakse allasurumisest kogunev lisavimm välja õelates märkustes ja nö 'laua-all-näpistamistes'. Tuleb ikka aju biokeemia jonksu saada, siis on rahu kupli all ja majas. Mina ei mõista, miks seda ei tehta. Ehk on mingid kõrvalmõjud...? Vähemalt need, keda on ähvardamise või vägivallatsemise eest süüdi mõistetud, tuleks üle kontrollida ja normaalseks/toimivaks putitada.

Või võiks olla selline pidevalt kuskil kaenla all olev värgentuur, mis pidevalt mõõdab kõike olulist värki ja kui miski ülemääraseks paiskub või väheseks jääb, siis sutsab verre kohe 'vastumürki'.

Aga inimesed kardavad seda, et siis nad pole enam 'nemad'...

Aga kellele 'neid' tigekopsudena üldse vaja on?...

1 kommentaar:

Skarabeus ütles ...

Hea teema iseenesest.Tean,et Hemingway perekonda uuriti mingite geenide osas ja tuvastati enesetapugeen...Ja seal seda ju ka oli,mitmeti.