neljapäev, 23. detsember 2010

Ahistajad

Raamatu "Kuidas tajuda ohtu" autor Gavin de Becker väidab, et rünnak ei tule kunagi 'lambist' ja ohtliku inimese puhul on ohumärgid alati kas nähtaval või vähemalt tajutavad. Ta eitab võimalust, et sarimõrtsuka kohta saab siiralt öelda, et "aga ta tundus nii meeldiv inimene". Mulle meeldib tema kategoorilisus :) Ma arvan ka, et me pidevalt summutame oma intuitsiooni, sest me saame temalt infot, mis tundub tobe. Näiteks ei meeldi meile mingi inimesega koos olla, kuid kui me mõtleme, mis meile tema juures ei meeldi ja midagi ei leia, siis surume selle tunde maha - mina võin süütundest siis veel topelt sõbralik olla, sõideldes ennast oma 'pimeda' vastumeelsuse pärast. Kuid intuitsiooni jõudu ei maksa alahinnata. Kui meil pole kellegagi hea olla, siis muid põhjendusi polegi temast eemale hoidmiseks vaja.

* Sõna INTUITSIOON tüvi 'tuere' tähendab 'valvama', 'kaitsma'. Nii on intuitsiooni põhiülesanne meie kaitsmine ohu eest või ohu korral.

* Alati, igas olukorras, suhtuge palumata lubadustesse kahtlevalt. Kui keegi ütleb: "Ma luban," öelge teie (vähemalt mõttes): "Sul on õigus, ma kahtlen sinu usaldusväärsuses ja võibolla põhjendatult. Aitäh, et sellele tähelepanu pöörasid."
Omalt poolt võin öelda: suhtuge umbusklikult inimestesse, kes teile sisendavad: "Usalda mind!"
Pole ühtegi põjust usaldada inimest, kes teis vaistlikult umbusaldust äratab. Normaalne inimene saab sellest aru ja ei nõua usaldust, ning ei 'trambi jalgu' ega mossita, kui sa temas kahtled. Ta lubab sulle sinu kahtlused, kui need teda ka kurvastavad.

Minul on näiteks olnud inimesi, kes mulle oma teeneid või kingitusi peale suruvad. Ja enamjaolt on nende teenete või kinkide vastuvõtmisest tulnud mingi jama - põhiliselt: mingil hetkel hakkavad nad käituma, nagu ma oleks neile võlgu ja peaksin tegema mingeid omapoolseid järeleandmisi, mida ma teha ei taha. Ükskõik, mida nad alguses ka ei rääkinud sellest, kuidas ma teen neile teene kogu seda värki vastu võttes. Jah, tegingi teene, mässides end paratamatusse 'vorst-vorsti vastu võrku'. Suhtes peab andmine ja saamine miskis tasakaalus olema, nii et pole mõtet võtta, kui sa pole kindel, kas sa tahad anda. Lihtsalt teinekord see võtmise pealepress on nii tugev, et sa loobud võitlemast ja võtad pakutu vastu, et see olukord lõppeks, lihtsalt...

* "Ei" on sõna, millest ei tohiks taganeda, sest inimene, kes seda sõna ignoreerib, püüab teid oma kontrolli alla saada. /.../

* Võime käituda südametunnistuseta või empaatiata on üks iseloomujoon, mis on seotud psühhopaatiaga. /.../ Psühhopaadid on:
- kõneosavad ja pinnapealsed
- egotsentrilised ja ülespuhutud
- süütunde ja kahetsuseta
- valelikud ja manipuleerivad
- impulsiivsed
- otsivad erutavaid sündmusi
- vastutustundetud
- emotsionaalselt pealiskaudsed

* Kui naine hakkab selgitama, miks ta mehe hülgab, siis seda tüüpi mees /ahistaja/ leiab lahenduse igale naise pakutud põhjendusele. Mina soovitan naistel mitte kunagi selgitada, miks nad suhet ei taha, vaid teha lihtsalt selgeks, et selline on nende otsus.

Üks huvitav ohumärk sellest, et tegemist võib olla ahistaja ja/või vägivallatsejaga:
- Suhte alguses mees kiirustab, ta võtab läbematult päevakorda sellised teemad nagu enese sidumine, koos elamine ja abielu.
See võib ju tunduda nunnu - milline soov pühenduda! - kuid tegelikult on teemaks naise oma kontrolli alla saamine!

*
Lugesin oma märkmeid selle raamatu kohta üle, kuna mul oli vaja 'ei' ütlema minna.
Ilmselt ei jätnud ma meelde selgitamise mõttetuse kohta käivat lõiku. Läksin ütlema 'ei' ja ütlesin seda 4 tundi. Vastu sain põhjendused, aga'd ja lubadused, millest ma ammu ei hooli ja mida ma ammu ei usu...

Kuid kuna tundus, et mu 'ei' jõudis kohale paremini kui varem, siis olgu pealegi see 4 tundi. Peaasi et mõikas. Lahkusime sõbralikult, kusjuures mulle veel uksel kinnitati, et minu soovist enam üle ei astuta ja 'süütult' mööda ei hiilita. Okidoki siis.

2 kommentaari:

Skarabeus ütles ...

Jaa,seda raamatut olen lugenud.Teema v2gagi nahal2hedane.Mul on nii kahju inimestest,kes ahistajate k2tte satuvad.Uskumatu,kuidas ahistajatest lihtsalt e i saa lahti,ka mitte v2lismaal!Minule 8eldi kunagi politseist ,et valige tuttavaid.Intuitsioon oli hea,aga usk n8der...

karikate emand ütles ...

Brrr. Seda oma postitust ei tahtnud läbi lugedagi.
Ahistamise teema on üks õudne teema üleni.