kolmapäev, 20. aprill 2016

Vanad hinged

Lugesin just omapärast artiklit "vanade hingede" probleemidest tänapäevases maailmas (see on mulle tundmatus portaalis või blogis Mystical Raven).
Omapärane sellepärast, et ma ei saa aru, kas jutt on osavalt minimalistlik või liialt lihtsustatud.

Mulle siiski tundub, et pigem kirjeldatakse siin ülitundlikke inimesi kui vanu hingi, aga kes teab? Mina ei tea vanadest hingedest midagi - pole kunagi uurinud, mida selle all silmas peetakse, kuid ma eeldan, et sedasi saab öelda inimeste kohta, kes teavad asju, mida nad selles elus (või oma väikeses lapsevanuses veel) õppida pole saanud. Siin justkui kirjeldatakse lihtsalt hoolivaid ja tundlikke inimesi, aga - ma pole asjatundja.

Kuid see tekst tervikuna mõjus kuidagi ilusana ja lohutavana. Ja mulle tundub, et eriti just sellepärast, et oli nii pisike, kompaktne.
Ja julgustav kuulda, et on terve hunnik inimesi, kes samuti ei suuda piire seada ja reageerivad spontaanselt teise inimese emotsionaalsetele vajadustele (6. punkt).

---

Aga muidu - mul on täna üüübermeeletu peavalu.
Ma pole veel küll aru saanud, millega see seoses on...
Vbl suhtlesin eile üle? VT'ga? Sest kui ma praegu tablettidele mõtlen, siis just selles võtmes, et peaks enne VT kojutulekut selle ikka maha saama... Varsti saab eelmise nelja valuvaigisti võtmisest 2 tundi ja ma võtan uued neli.

8 kommentaari:

Skarabeus ütles ...

Ei leia seda kohta üles,kus oli kirjutatud sul Oshost, aga leidsin ka ühe huvitava Osho-kirjelduse,mis minu arvamusega kokku läheb:et üks endale vastu rääkiv vanamees.Mõnus lugemine,ma arvan:
http://sealpoolkuudjap2ikest.blogspot.com.ee/2009/11/lugesin.html

Skarabeus ütles ...

Ja kuna ma olen siin blogis palju psühholoogilist leidnud ja ilmselt ka FREUDI-jutte,siis mis sa arvad sellestki:
http://sealpoolkuudjap2ikest.blogspot.com.ee/2010/03/freud-on-vaimne-massimorvar.html
'
hoogusattunu

karikate emand ütles ...

:-* (see on musimärk, kui Sa ei tea :D )
- tekstid ma vaatan hiljemalt homme üle - mul on praegu natuke liiga palju 'aknaid' lahti juba :D

karikate emand ütles ...

Nii, nüüd lugesin Osho-teksti läbi...

Noo, mis ma ikka arvata oskan. Eks minu arvamus Oshost on ka muutunud ja selle teksti autor luges läbi alles esimese raamatu. Ka mina olen rõõmsalt ebajärjekindlusi neist tekstidest välja nokkinud, kuni hakkasin (enda meelest) tervikut hoomama ja nägin, et sõnad paraku veavad meid alt, sest sõnu on alati vähem ja need jäävad alati kitsamaks kui meie tunnetus/kogemus/kaemus - nii juhtubki, et ei jää üle muud, kui erinevate asjade kirjeldamiseks tuleb kasutada samu sõnu ja see ongi, mis jätab mulje vasturääkivustest. Olen selles kindel :)
Praegu :)

Ma nüüd vaatan Freudi-teksti ka :)

karikate emand ütles ...

Ahhaa, no Freud ei meeldi ju üldse kellelegi :D - mulle ka mitte.
Viska see nimi kusagile teksti sisse ja kõik tormavad nokkima nagu kanad.

Mina seda lapsepõlve ületähtsustamist Freudi juures ei märganudki, kuid olen teda ülivähe lugenud. Teiste analüütikute-kriitikute tekstist on jäänud ikka mulje, et tema puhul häirib see, et kõik taandub seksuaalsusele ja surmatungile, nagu me oleks mingi pime, visklev ihadepundar.

Aga lugesin selle teksti läbi ja mõtlesin TÄPSELT seda, mida kohe Morgie esimeses kommentaaris ilusasti ja emotsionaalselt ütles, et lapsepõlvekoledused on talutavad, kui sa oled koos emaga, kes sind väga hoiab. Suurem osa lapsepõlvekoledustest, millest räägib Freud, on meie ellu tulnud ikka kallite lapsevanemate poolikuse tõttu. Ega me ju neid inimesi, keda lapsepõlv on murdnud, ei näe ega kuule. Need, kes on välja tulnud ja sellest räägivad, saavad tähelepanud endale.

Mis puutub vaeslapsest edukaks kasvamise muinasjuttudesse, siis ... kui see oleks 50/50 võimalik, siis selliseid muinasjutte poleks, siis oleks see reaalsus.
Kirjutada oleks mul veel palju - Freudi ja tema tõlgendajad võib nokkima jäädagi, see ei lõppe iial :D

Skarabeus ütles ...

Jah,mulle ka väga meeldis arutelu kommentaariumis.

Anonüümne ütles ...

Sina oled kindlasti väga vana hing, Karikate Emand. Hinge vanust ei näita sugugi see, kui inimene teab asju, mida ta selles elus õppinud pole või kui ta õpib mingeid asju teistest kiiremini. See võib nii olla, kuid ei pruugi. Arvan, et Sul on selline ettekujutus tekkinud Dalai laamaga seoses.
Tegelikult on vanu hingi väga palju, ehk 5-10% inimkonnast. Eriti praegusel ajal pidavat neid palju kehastuma, sest praegune aeg on kosmilises mõõtmes eriline - huvitav, pöördeline ja otsustav.
Praktiliselt kõigil inimestel on selja taga sadu ja või isegi tuhandeid elusid. Ma arvan, et vanaks hingeks võiks lugeda hinge, kes on vastavalt sellele, kuidas meie siin Maal aega tajume, vähemalt 100 000 aastat vana, ehk siis 100 000 aasta tagasi Algallikast eraldunud. Olen kohanud ka naist kelle hinge vanus oli üle 350 000 aasta.
Samas eraldub Algallikast hingi pidevalt juurde, seega jätkub alati ka inimesi, kes elavad oma esimest elu. :)
Sinu poolt viidatud artikkel kirjeldab vanu hingi üsna hästi, ehkki muidugi võiks seda veel pikalt jätkata.
Suur tänu Sulle selle blogi eest, ma ei ole siin varem kommenteerinud, ehkki loen juba paar aastat.

karikate emand ütles ...

Aitäh huvitava ja armsa kommentaari eest ja aitäh lugemast :)