pühapäev, 10. aprill 2016

Igapäevane menüü

Praeguseks olen väljunud sellest kuid kestnud piima-suhkru-puuvilja-lummusest.
Ometi pole kusagile kadunud soov teha oma elu nii palju lihtsamaks, et söön alati samu asju - nii ei pea vähemalt enda pärast menüü peale üldse mõtlema.

HOMMIKUTI
söön ma nüüd omletti köögiviljadega (kurk-tomat või brokoli või aurutatud kaunoad - natuke kurki-tomatit tuleb tegelikult kõige odavam - seda ma ikka jälgin ka, et oleks maksimaalselt odav ja tervislik).

LÕUNAKS
söön aurutatud kartulit kapsa-hakklihahautisega.
Kui tahan ja saan luristada laristada, siis ujutan hapukoorega ka üle.
Hakkliha panen suure kapsapea peale 300 g.

ÕHTUKS
söön suure kausitäie isetehtud müslit keefiriga, kus peale kaerahelveste on veel 1 banaan, paar külmutatud maasikat, 2 tl päevalilleseemneid, 2 tl kookospähklipuru ja parematel päevadel ka 2 tl mandlilaaste :)


Ütleme nii, et see annab veidi rohkem toitaineid, kui varasemad igapäevased banaani-keefirijook (H), õun (L) ja juustusaiad liitri magusa piimakohviga (Õ) :D


Mõistagi ampsan ma teistele süüa tehes aeg-ajalt ka midagi muud... näiteks paprikat raatsin osta ainult VT'le, aga kui seda talle puhastan, siis pistan ise veerand pintslisse - praegu on kogu aeg õudne paprikaisu :D, aga eks ta kallivõitu ole.


Ja loomulikult söön kõiki vitamiine ilusasti edasi: A, D'd, magneesium, raud, B'd, C - mitte, et see nelja kuu jooksul mingisugustki tuntavat mõju oleks avaldanud. Aga mulle meeldib raha tuulde loopida, hehhehheee :D  Ei, tegelikult - lihtsalt lubasin endale, et proovin veel üks kord asja, mida olen korduvalt proovinud, ja mis pole töötanud, sest nii paljud inimesed ütlevad, et see aitab, ja ma ei oska ise mõelda, ega oma kogemustest järeldusi teha ja ma mõtlesin, et halba see ju ei tee ja ammu pole tõesti proovinud - organism ju muutub, äkki nüüd aitab! Ja kaks kuud uhan veel, aga pärast seda jään ainult nende aspartaamipommidest veeslahustuvate vitamiinide juurde, sest mulle meeldib end mürgitada.


Mis toitudesse puutub, siis oleme kõik üha süvendanud oma eelistusi. Ja ma teen väga taltsalt kõigile erinevat sööki, sest mina ja VT ei sööks elu sees neid õudseid odavaid vorste ja viinereid, mis Mehele meeldivad - mees aga ei taha kaugeltki nii palju taimset, kui meie VT'ga. Siiski on mul hea meel, et ka Mees sööb meelsasti kapsa-hakklihahautist, ka sööb ta iga päev natuke tomatit ja suure kohusetundega iga päev pool õuna. Minu meelest on see õunapoolitamine naljakas, aga ainult salaja :P Näo ees ma ikka tunnustan ja kiidan teda, et ta üldse mingitki puuvilja sööb :)
VT ja Mees kumbki jälle ei taha üldse nii palju piimatooteid kui vajan mina.

Ja võtame näiteks praekartulid.
VT ei söö neid üldse - liiga rasvased.
Mina panen supitaldriku põhja majapidamispaberiruudu, laon kartulid sellele (üritades rasva pannile maha jätta), tõmban paberi kartulite alt ära ja tupsutan kergelt pealt ka üle.
Mees aga kallab kartulid pannilt taldrikusse koos praerasvaga, tilgutab viimse kui õli sinna peale ja ujutab veel majoneesiga üle ka.
Juba ainuüksi see näitab, kui raske on kõigile meelepärast toitu teha.

Ja asi pole ainult maitse-eelistustes - meie kehatüübid on ju ka erinevad. Selles mõttes pakub ajurveeda minu meelest kõige terviklikumat toitumisnõu, et arvestab nii inimese väljanägemist (seedesüsteemi ja loomuse tüüp väljendub välimuses), iseloomu, olekut, eluviisi/nõudmisi jne. Olekski jabur toppida nii erinevatele kehatüüpidele sama toitu. Vähemalt ma ise tunnen küll tugevat tõmmet teatud toitude vastu, mis ei jäta mulle lihtsalt kõhuruumigi nii palju, et midagi muud ka veel süüa.

VT'l aga on praegu sellised tuurid, et ta segatud toitu ei söö - suppe, salateid, riisiroogi.
Ta sööb iga toidukorra ajal 3 eri asja, näiteks brokoli, liha, leib; tomat, leib, piim; sibul, kala, leib; pähklid, piim, banaan - jne.
VT söögiga ma tegelen ainult nii palju, et toon poest, mis ta kirja on pannud.
VT'd me poputame ka - tema saab asju, mida me endile ei raatsi lubada :)


Mehega on ka üsna lihtne - iga päev aurutan kartuleid ja teen (või on varasemast) kapsast, talle saab juurde poepihve või viinereid kuumutada. Õhtul praeb ta ise endale kartuleid ja makaronide keetmise tuletas ka meelde :)

Nii et esimest korda elus teenindan ma ennast söögivaldkonnas rohkem kui teisi ;)
Nii on päris mõnus! :)


---

Ok, väikese hilinemisega, aga illustreeriv materjal ka lisaks - tänahommikuse omleti näol.
See jõudis mul pildi tegemise ajaks küll veidike lössi vajuda, kuna lõikusin VT'le porgandipulki :)
Terrrvis tuleeb! :)




11 kommentaari:

Tikker ütles ...

Vitamiinidest. Ma käisin hiljuti... Mmm... Teraapias :) Kus mulle öeldi, et vitamiine on vähe ja kõige kergemini omastab keha neid toormahlast. Ja soovitati juua iga päev porgandimahla (A-vitamiin) ning punase greibi mahla (C-vitamiin).

Porgandid on vähemalt odavad ka. Aga nende jaoks on muidugi vaja mahlapressi, mille me ostsime kunagi Maximast €20 eest (ja samas on seal mu meelest vähemalt korra kuus köögitehnika -30%). Greibid on kallimad... Aga noh, ma ühest greibist teen endale hommikul mahla, sellest piisab. Ei ole mu meelest megakulu. Tsitrusepress on väike ja odav.

D-vitamiini ma olen võtnud tilkadena üsna järjepidevalt terve talve (õigemini uuel aastal vajus vaikselt ära, aga enne seda võtsin mitu kuud igapäevaselt 5000IU) ja selle tase oli mul normis, juhhei. Samas soovitas see inimene võtta pigem kalamaksaõli, kuna sealt omastuvat D-vitamiin kõige paremini, nii et ma ilmselt uuel hooajal katsetangi nii. Ja peilisin välja, et kalaMAKSAõli on see, mida peaks võtma, kui D-vitamiin mõttes, sest just maksa olevat see koondunud.

Aga jah, D-vitamiin on erand, mida toidust väga ei saa, ülejäänud vitamiine ma eelistan saada loomulikul kujul. Klaas porgandimahla päevas on üsna mõnus :) Kahest kilost porganditest saab liitri mahla, seega ühe klaasi peale kuluks... Pool kilo porgandeid. Ja porgandikilo on kui kallis? Ma isegi ei tea.

karikate emand ütles ...

Ma ka ei tea, mis see porgandikilo hetkel maksab. Kui lahtisi osta, siis 34 senti ehk! :) - viimati kui teadlikult vaatasin, oli.

Tohoh, ma arvasin, et mahlapress on palju kallim! 'O'

Toormahl on küll asi, millesse ma TÕESTI usun!
Samas nii kurb on ära visata neid brikette, mis pressitud mahlast üle jäävad ... mõtlen, et terve porgand või apelsin ju kõlbab süüa - miks ma peaks osa prügikasti viskama?
Samas on mul olnud perioode, kus kõht tõesti ei taha toortoitu - need on olnud kõige madalama kaalu ajal. Olen kindel, et toormahlad oleksid ka sel ajal suurepäraselt sobinud, lihtsalt kiudu sai liiga palju muidu tühjale ja lahjale kõhule-kehale. Juba õuna nuusutades hakkas sees keerama :D


Kalamaksaõli sunniti lapsi sööma ka enne maailmasõdu, nii et selle kasulikkus - või tegelikult lausa selle/D-vitamiini puudumise ohtlikkus on minu jaoks ka tõestatud. Ka tagasihoidlikes kodumajapidamistes söödeti lastele kalamaksaõli, sest tervisele oli ohtlik seda mitte süüa.
Mina endiselt alles harjutan ennast õlineelamise mõttega..., aga ostan paar korda kuus tursamaksa - see on nii rasvane, et nädal aega annab röstleivale määrida :D Tegelikult ma ei viitsinud vaadata, kas seal ümbrisel üldse mainitakse D-vitamiinisisaldust :P - aga ma oletan, et nad ei hakanud õli sellest vaesest maksast välja võtma :p


Aga toormahladele ütlen mina ka suure "jaa!". Need on võlujoogid! Ja mu oma (pere) kogemus ütleb, et sobib ka neile, kellel 200 g värsket kapsast kõhu keerama paneb :D


Ja porgand on meie pere lemmik"puuvili" :)
VT sööb pulgakestena, mina riivin endale aeg-ajalt köögikombainiga paraja hunniku ja söön seda mitu tundi :D
Mulle ka meeldib, et on üks odav ja ülimaitsev asi olemas :)
Porgand, kartul ja leib on meil alati olemas - neid süüakse iga päev.

karikate emand ütles ...

Oot, mulle meenus, et vahepeal ma sõingi igal hommikul porgandi-õunasalatit, ikka pool kilo tuli kokku kahest suurest porgandist ja ühest suuremast õunast. Millegipärast just nüüd, suve hakul, kui peaks kergemat toitu soovima, tahan mina just rohkem süüa kui talvel - aga õnneks tervislikumat! :)

Tikker ütles ...

Mm, ma ei ole kaugeltki nii hardcore, et õli jooma hakata, ma kavatsen seda ikka kapslitena tarbida :)

Porgandite koha pealt me küsisime ka - kas me neid niisama ei võiks süüa. Mille peale terapeut naeris ja ütles - lihtsalt ei jõua süüa iga päev vajalikku kogust, et saada kätte vajalik hulk vitamiine. Mahla joomine läheb aga libedalt ja samas omastab keha vedelikust vitamiine tunduvalt kergemini, sest ei pea hakkama midagi seedima ega ümber töötlema. Mulle ka meeldib porgandit "näksida", aga iga päev pool kilo ei taha :) Samas kui klaas mahla on väga ok :) Ja ülejäänud sodi võib kasutada toidu tegemisel või salatina. Odav mahlapress ei pressi nagunii kõike välja, nii et see "sodi" on täiesti söödav. Muidugi seda tuleb meil sellises koguses, et läheb ikka bioprügisse suuremas osas.

Nii et kui sul on soov vitamiinivarusid täiendada, siis mina soojalt soovitan mahlu. Efektiivsem kui niisama värske kraami söömine :)

Ma olen mingil hetkel vaadanud päris palju dokumentaalfilme toitumisest, sh selliseid, kus väga paksud ja haiged inimesed on läinud toormahla dieedile, saanud kõhnaks ja terveks :) Mitte et ma toormahla dieeti soovitaks, seda meile küll vaja pole :D Aga lihtsalt, viljadena oleks kogused meeletud, mahlana täiesti joodavad.

http://tikriblogi.net/2013/03/08/inspireerivate-dokumentaalfilmide-ohtu/

karikate emand ütles ...

Ahhaa, jaajaa, kõlab väga loogiliselt, et ei jaksa seda kogust süüa!
Ma olen ise ka hästi palju põlglikult turtsunud, kui olen umbropsu arvutada püüdnud, kui palju lõhet, mandleid, mune, tomateid, brokolit ja spinatit ma siis igal nädalal ostma ja vitsutama peaks, et ikka kõike saaks, ja kas mul üleüldse ajapoegagi jääks millegi muuga tegelemiseks, peale šoppamise, kokkamise ja söömise.

Hmm, ma olen kogu aeg mõelnud, et mahla pressima ei hakka, sest kes jaksab senisest veel rohkem igasuguseid vilju osta..., aga tegelikult, kui jäädagi kapsa, kaalika ja porgandi juurde, ning vaid harva/pühapäeviti lisada midagi kallimat (nt seller, paprika), siis otseselt konti ei murraks ja kehal oleks kergem, sest ütlen ausalt, et oma praeguste toiduportsudega olen ma natuke hädas :D
Hea oleks hommikusöök mahlaga asendada...
Saaks äkki sellest kohvisõltuvusest lahti - vaat see oleks viimase peal äge! :)
Ja saaks rohkem kodumaiste köögiviljade juurde jääda, mis peaks ju kõige parem olema!

No toormahl on tervise mõttes parim toit, mida ma tean.
See majanduslik pool on nats tuska tegev :D ja ennast tundes ma tean, kui halb saab olema see jääkide äraviskamine - samas köögivilju ma ju koorin, nii et nende brikettide lisamine koortele oleks sealt vaid üks väike sammuke edasi :)

Ma olen nagunii väga pikaldane ja nüüd jään mõtisklema...
Tundub, et tasapisi võiks selle mahlapressi suunas mõtteid koondama hakata küll, igatahes :)

Kai Klaarika ütles ...

Pool kilo porgandit on võimalik ära süüa küll. See polegi nii palju. Päeva jooksul.
Ajasid mulle piimaisu peale. Aga ma ei osta! :) küll läheb üle.

karikate emand ütles ...

Oi, Kai Klaarika, kas see tähendab, et Sa oledki nüüd Päris Vegan! '0'
Kas Sa piimhappebaktereid/probiootikume ei vaja või sööd toidulisandina?
Mulle tundub, et minu kehatüüp küll vajab piimatooteid...
Ja huvitav, et looma-, sea- ja linnulihast ma puudust ei tunne ka siis, kui kuude kaupa ei söö, aga rasvast kala küll tahan...

Ma usaldan tegelikult üsna palju oma isusid.
No vähemalt sama palju, kui kõiki "kõiketeadvaid", üksteisele vastu rääkivaid toitumisgurusid.

Kai Klaarika ütles ...

No kodused söögid on küll kõik vegan. Kookide-kommidega on nii ja naa..
Ma ikka kogu aeg mõtlen uusi asju välja (muidu on ju igav,sest tööl ma ju ei käi): nüüd ei taha pakendatud asju osta. Niikuinii siis ei osta ei piima ega hapukoort ega paljut muud.
Piimhappebaktereid? Ei söö neid. Hapukapsas olevat ju ka igasuguseid häid baktereid? Seda vahel ostan hoolimata plastikpakendist. Kui hapukapsas on hea kvaliteediga, siis ta maksab päris palju, aga on ka nii nii hea, et keetma ei hakkagi...

Tead, rasvast kala tahad sa kindlasti sellepärast, et niipalju räägitakse selle tervislikkusest. See on inimestele niimoodi "pähe istutatud"
Tegelikult toidetakse neid pahade Hiina tehtud söögisegudega millest kala sisse ka pestitsiidid jms paha jääb. Ja nende oomegarasvhapped pidavat ka söödast tulema.
Noja merekala ei tohiks niikuinii osta, sest mered ja ookeanid on lootusetult tühjaks püütud :(

karikate emand ütles ...

Läbikeetmata hapukapsas olevat tõesti imeliselt tervislik ning võib-olla pole seda süües tõesti piimhapet juurde vaja.

Mis kaladesse puutub, siis on tõesti lugu hull. Kogu aeg räägitakse, kui mürgine on (mere)kalaliha - ammu juba ei saa aru, on see siis lõpuks kasulik või hoopis kahjulik? Ma mõtlen nii, et tarbin lihtsalt võimalikult harva, nii et natuke kasu ikka saan - ja väga palju kahju ei tee ei endale, ega ka Emakesele Maale.

Skarabeus ütles ...

Avastasin ühe blogi "Ebapärlikarp".Seal oli tore retsept lillkapsa-kookose-karri-maguskartuli supist.Täitsa vahva asi.

karikate emand ütles ...

Mmmjaaaa, kookospiim on üks mu lemmikasju, kuid see on väga kaugel soodne olemisest ;)