laupäev, 8. jaanuar 2011

Niisama

Väike Tüdruk sattus eile õhtul meisterdamishoogu ja tegi nii armsa lõvi ja kevadise vaniku :)







Ma ei tea, mis hoogu mina sattusin, aga olin neljani üleval... Tõusin kell kaheksa, et Väikesele Tüdrukule "Barbie ja kolm musketäri" plaadile võtta.
Siis tegin pirukataigna, käisin duši all, küpsetasin vorstipirukaid ja kaneelisaiu...
Sõin kõhu täis ja pugesin tagasi voodisse, et nagunii jään magama.
Kuidagi hõre on olla küll, aga und ikka pole, kuigi magada lõõskavat kassikest vaadates ehk tuleb :)

Homme aga läheme Väikese Tüdrukuga basseini.
Ja ülehomme - kooli!

6 kommentaari:

Efka ütles ...

Hei, sattusin, kuidagi läbi erinevate blogide siiani. Ja jäin lugema. Ning et mitte luuraja olla, siin annan endast märku. ET siis kui ma ei sobi saab mu ära blokkida.Raamtukirjeldused on mu lemmikud.
Ja küsimus siia otsa kohe. Blogist tuli välja, et teed tihti kaneelisaiu. Kas jagaksid oma pärmitaigna retsepti kui saladus pole?

karikate emand ütles ...

Mis Sa nüüd, Efka, miks ma Sind blokeerima peaksin? Tore, kui lugeda meeldib! :)

Mul tuleb küll hea pehme sai, aga täpset retsepti ma ei järgi, ehk leiad mõnest profiblogist midagi kindlamat... aga mina teen nii:
Pool klaasi piima koos u 50 g võiga mikrokasse. Ajan selle nii kuumaks, et saab või ära sulatada.
Kallan kaussi, ja sinna juurde veel klaasi külma piima.
Klopin lahti ühe muna ja lisan kaussi.
Sulatan kolme teelusikatäie suhkruga 50 g pärmi ja lisan kaussi. Lisan veel umbes supilusikatäie suhkrut ja pool teelusikatäit peensoola. Segan ära ja hakkan jahu juurde raputama. Jahu segan puulabidaga kuni jaksan, siis võtan sõrmuse ära ja hakkan käega modrutama - mikserit mul pole. Läheb umbes 800 g jahu, kuni tainas ühtlaseks käkiks muutub ja kausiseinad ja käed enam-vähem puhtaks naksib, st kinni võtma hakkab. Kuna ma jagan taigna alati pooleks ja teen poolest taignast soolaseid pirukaid, siis kaneelisaiade vahele panen suhkrut juurde, lihtsalt raputan lahtirullitud taignale. Ja kaneeli saputan ka lahti rullides, jahu asemel - ega ma ei teagi, millal seda muidu pannakse. Ja võid panen ka lahtirullitud taigna peale juurde. Ega ma polegi kunagi kusagilt lugenud, kuidas kaneelisaiu õigupoolest tehakse :D

Mulle sellised rull-saiakesed meeldivad, nii et mõnikord olen selliseid rulle teinud ka juustuga, vorstiga ja isegi saiakatet (selline oranž möks, mida poes müüaksegi saiakatte nime all) olen määrinud taignale :)

karikate emand ütles ...

Khm, ahsoo, veel...
Kui taignapall on valmis, siis kallan pihku õli ja pätsin taigna pealt õliga kokku. Tõmban kausile kile peale ja panen tunniks ajaks 35-40 kraadisesse ahju sooja. Vahepeal sõtkun taigna veel korraks alla - ma ei tea, kas seda on teha vaja, aga ma igaks juhuks teen - tainas on mõnus patsutada ju :D
Väga ilusti kerkib, nii et kui see ka pole õige viis pärmitainast teha, saab igatahes niimoodi ka :)

Efka ütles ...

Nii, tehtud, küll lõppkokkuvõttes ununes muna sisse panemata ja suhkrut nati vähe sai, kõlbasid süüa küll :D

karikate emand ütles ...

Oi, Sa oled kärme!
Ja julge :D
Muide, minu meelest kõik ei panegi muna taignasse. Pirukad tuleks pealt munaga üle tõmmata küll, enne ahujupanemist - jääb ilusam ja minu mäletamist mööda vist ka pehmem, mul on plaaditäis või paar kogemata 'lakkimata' ahju läinud.
Ja mina olen igasugused kogused ka katse-eksituse meetodil lõpuks enda jaoks paika saanud. Kaneelisai on suht odav ja juba lõhna pärast tore teha :), nagu piparkookegi :)

Efka ütles ...

No mis teha kui isu oli :D Ja imelikum kombel oli neid lihtsam teha kui ma arvasin. Üldse tundub, et nii mõnedki asjad on lihtsamad, kui ma ette kujutan.