esmaspäev, 30. august 2010

E. R. RAM KUMAR „Heal Yourself With Yoga“


See on minu esimene joogaraamat, mille järgi ma 1998. aastal joogat tegema hakkasin. Sain selle ühe usuteaduskonna poisi käest.

See on hästi lihtsalt kirjutatud raamatuke, kus iga harjutuse juures räägitakse, mis sinu kehas nende asendite võtmisel toimub ja kuidas see teatud terviseprobleemide puhul aitab. Ei õpetata meditatsiooni, kondiväänamist ega üleloomulike võimete saavutamist – selle jaoks on teised raamatud. Autor on hindu – see on ka tore :)

Mõne harjutuse puhul on ikkagi raske ette kujutada, et see midagi kasulikku võiks teha. Näiteks vajrasana ehk teemantiste. Istud põlvili maha, kannad vastu tagumikku, põlved ja varbad koos. See peaks tugevdama närvisüsteemi. Selles asendis soovitatakse istuda pool tundi ja et igav ei hakkaks, võib ka lugeda. Ma mõtlen, et ehk teen seda harjutust siis, kui lapsega õpin... Lugemise või käsitöö tegemiseks nagunii mahti pole, kui laps võib iga hetk assisteerimist või kinnitamist vajada.

Aga pranayama teksti lugedes üllatun ma alati, et sissehingamise tsükkel peaks olema kaks korda lühem väljahingamisest – mul kipub vastupidi kergem olema. Ja üldse, et parim tsükkel on 1:4:2 – ehk nt 5 sekundit sissehingamist, 20 s hinge kinnihoidmist ja 10 s väljahingamist. Minu jaoks on see raske: sissehingamist võin ma just kõige pikemaks venitada...

Aga seda raamatukest on alati armas üle lugeda ja meelde tuletada selliseid asju nagu: söömisel tuleks pool kõhust täita tahke toiduga, veerand vedelikuga ja veerand tühjaks jätta. Jne.

Millalgi tõlgiti see ka eesti keelde :)

2 kommentaari:

Mihindu Pulukkody ütles ...

Sorry I don't understand your language. I am from Sri Lanka. I have been practising yoga asanas in the book Heal Yourself With Yoga by E. R. Ram Kumar. I also do 'pranayama' as described in the book. But I have a question. I do inhale, retention, exhale in the ratio 1:4:2 as said in the book. I also exhale and empty my lungs and retain for the same time I retain when I inhale. That is 1:4:2:4. Is this correct. Please tell me.

karikate emand ütles ...

Dear Mihindu,
I read the book but that doesn't make me a qualified adviser in these matters. This is a lifestyle blog of an uneducated housewife, not a teachers homepage :D. I haven't done 'pranayama' for years! Your ratio sounds right, but I suggest you just google 'panayama' to be sure.