esmaspäev, 28. august 2017

Tsitaati ka

"Olete kohanud paljusid askeete ja erakuid, aga täiesti vabanenud inimest, kes on teadlik jumalikust loomusest, on raske leida. Pühakud ja joogid saavutavad suurte pingutuste ja ohvritega palju imelisi võimeid ja võivad teha palju head aidates inimesi ja kasvatades nende usku, aga see ei tee neid veel täiuslikeks. See ei ole tee tõe juurde, vaid vastupidi, ainult ebatõe suurendamine. Pingutus viib alati lisapingutustele, pingutuse tulemusi tuleb kaitsta laostumise ja kadumise eest. See, mida võite kaotada, ei ole tõeliselt teie oma, ja mis kasu võib teile olla sellest, mis ei ole teie oma? Minu maailmas ei tehta midagi vägisi, kõik sujub iseenesest."

***

Küsija: Olen tutvunud teie õpetuse üldise sisuga. Tahan ainult rahu.
Nisargadatta Maharadž: Saate kogu oma soovitud rahu otsekohe, kui seda tahate.
K: Ma ju tahan.
NM: Te peate kogu südamest tahtma ja elama oma elu tõeliselt.
K: Kuidas?
NM: Öelge lahti kõigest, mis teeb teie meele rahutuks. Loobuge kõigest, mis rikub seda rahu. Kui tahate rahu, väärige seda.
K: Kõik on ju väärt rahu.
NM: Vaid need väärivad, kes ei riku seda.
K: Mis moel seda rikun?
NM: Olles himude ja hirmude ori.
K: Kuigi need on õigustatud?
NM: Teadmatuse ja tähelepanematuse tekitatud tunded ja suhtumised ei ole kunagi õigustatud. Otsige kirgast meelt ja puhast südant. Teil on vaja vaid jääda tähelepanelikuks ja vaikseks, küsida teed oma sisemusse. See on ainus tee rahuni.

Tsitaadid NISARGADATTA MAHARADŽi raamatust "Sinu ärkvelolek on uni"



Seega ... kompromissitus on tee püsiva õnneni. Ei tohi ennast killustada vastukäivate soovidega nagu "tahan rahu" ja "tahan oma sugulastele/kolleegidele vms meeldida".
Ei tohi teha kompromisse, mis viivad sind endast eemale, süvenda iseolemise tunnet ja kõik sujub iseenesest. See on nii hirmus lihtne ja ometi võimatu enamiku jaoks meist ...

Kommentaare ei ole: