kolmapäev, 22. aprill 2015

Olen silmakirjalik wannabe-taimetoitlane?

VT plaanib suvel hakata jooksmas käima, mediteerima ja --- taimetoitlaseks.

Ma olen ju ise ka seda meelt olnud, et hea oleks elada ilma selle koormata, et mõni elusolend peab surema või kitsas puuris elama, et minul oleks mõnus teda vitsutada..., aga nüüd, kus VT taimetoitlust plaanib, olen mina järsku veidi murelik ja loodan selle peale, et ta enesetunne läheb kiiresti nii imelikuks, et ta lõpetab selle jama!

Kui ma ei taha, et mu laps taimetoitlaseks hakkaks, siis ilmselt ma polegi sellest eluviisist nii heal arvamusel, kui ma endale ette kujutasin.

Ma kohe tunnen, kuidas minus kuju võtab uus arvamus: kõike looduses pakutavat võib süüa, lihtsalt üle süüa ei maksa... ja elusalt keedetud olendeid ei maksa süüa..., aga kanakesed ja munakesed on hää toit, juust ja lõhe samuti. Peaasi on lugupidamise ja tänuga kõik ära süüa, mitte üle osta ega üle süüa.

Õde oli eile ja üleeile jälle siin ja temagi peab seda VT puhul halvaks plaaniks. Näitasin talle VT hiljuti tehtud klassipilti ja seal on VT ikka õudselt peenike tikuke teiste tüdrukute hulgas (pisikesi-peenikesi poisse on, tüdrukuid mitte). Võtan seda isikliku pettumuse ja lüüasaamisena, sest mina olin lapsena kogu aeg haiglates ja haige, nii et pole ime, et ma selline väike valge näoga kondikubu olin, aga tema ju saab iga päev palju kallistusi ja sada grammi šokolaadi - miks tema kõigest hoolimata samasugune tikumehike on? :D

Õde rääkis, et Austraalias on väga paljud noored inimesed tervisetoidu fanaatikud, ning küllaltki suur osa tema sealsetest tuttavatest on veganid või hoiduvad vähemalt lihast ja munast. Mu Õde rõhutas, et kõigil neil tekkisid mingil hetkel terviseprobleemid ja nad peavad võtma toidulisandeid. Ta ei tea mitte kedagi, kes oleks jäänud ainult oma puuviljade, marjade, pähklite ja maguskartulite juurde.

Aga huvitav on ikkagi see, et ma ei teadnudki, et ma päriselt ikkagi ei usalda taimetoitu ja sain sellest aru alles siis, kui laps kavatseb minust eeskuju võtta. Mina vähemalt piimatooteid tarbin ja see hoiab mind väga ilusasti heas kaalus! :)  Mingil ajal tegin banaanipiima pea iga päev, nüüd on olen piima keefiri ja vee segu vastu välja vahetanud: piimaga läks liiga magusaks ja ainult keefiriga jäi paksuvõitu. Kala sööme vähe, aga need olevatki nüüd juba nii ära mürgitatud, et kes teab, kas see ongi halb...

VT on nii kangekaelne ka, et nutab ja teeb, kui ta midagi kord endale pähe võtnud on...
Ja ta elab nii tohutult üle, kui ta endale antud lubadust murrab...

Loodan, et ta oma plaanist siiski loobub - aega veel on!
Ma juba manan talle silme ette pilte, kuidas  ta enam seljakotiga oma kooliasju tassida ei jaksa, vaid peab ratastega kohvri võtma, ning kui tuul tuleb, siis hoiab ta kõigest jõust kätega kohvrisangast kinni ja lehvib õhus nagu lipp! :D




Üks näljast nõrkenud kassike :)
Ei jaksa voodissegi minna ja magab voodi ees põrandal...
- izismile.com -

14 kommentaari:

ritsik ütles ...

Mulle on jäänud mulje, et VT ei söö niigi suurt midagi. Võid teda "hirmutada" sellega, et taimetoitlasena on ta sunnitud sööma väga paljusid toiduaineid : herneid, ube, läätsesid, spinatit, lehtkapsast, peeti, kaalikat, idusid, brokkolit, sibulat jne, sest see on see, mida veganid teevad, et tervena püsida ja oma toitained-valgud kuskilt kätte saada.

Kai Klaarika ütles ...

Vahel ma mõtlen, et miks inimesed on oma toitumises nii enesekindlad, kui nad söövad liha ja piima. Nagu nad siis automaatselt saaks kätte kõik need ained, mida terveks eluks vaja. Ja kui me ei söö liha ja piima, siis peaks kohe, algusest peale, olema hirm, et midagi jääb puudu...
Ka liha- ja piimasööjal võib midagi puudu jääda.. aga ta nagu ei muretse sellepärast.
Aga jooksmine on küll kalli raha eest ostetud väärtuslike kalorite raiskamine :)

karikate emand ütles ...

Ritsik,
khmm-khmm, ma kardan, et ma pole mitte mingis vanuses VT suutnud sundida sööma asju, mida ta süüa ei taha. Kui ma pahandasin, siis ta ei söönud üleüldse enam midagi. Käskisin tal köögis olla, kuni taldrik tühi või uus söök söödud. Nuttis teine vaikselt, nagu oleks teda ihuüksi kottpimedasse sügavikku visatud ja istuski tundide kaupa köögis, leiva-ampsugi söömata. Ranguses näeb tema ainult armastuse puudumist. Aga see toitainete kättesaamise jutt on meil päevakorras küll ja juba ma teen nimekirja asjadest, mida ta on nõus sööma. See on päris pikk juba.

Kai-Klaarika
- väga hea mõte, et liha- ja piimasööjate enesekindlus pole päris adekvaatne - ka neil võib olla organismis mingi aine puudus!
Ja mis puutub trenniga väärtuslike kalorite raiskamisesse, siis - JAA! :D
Mina mõtlen vähemalt enda puhul küll nii :D

VT usub, et kasvatab niimoodi lihasmassi... ja pikamaajooks meeldib talle tõesti väga. Talle meeldivad ka "saalihoki" ja jalgpall, aga neid juba üksi ei tee ja trenni ei taha ta kindlasti minna.
Noh, jooksmine pole minu lemmikala, aga võhma/vastupidavust peaks see andma küll.

Ma salaja loodan, et juhtub nii:
VT käib igal hommikul jooksmas, saab üha tugevamaks ja tervemaks ja tema isu paraneb, nii et ta hakkab himustama igasuguseid korralikke toitusid.
Paleo oleks see dieet, mida mina talle soovitaks!
See võib ju nii minna! :)

Triine ütles ...

Sellises vanuses noor inimene ei tohiks üldse mingit dieeti pidada vaid peab normaalselt toituma. Kunagi tahab ju tema ka emaks saada?
Tema organism ju veel kasvab ja areneb, soovitan lugeda Zilmeri raamatut Normaalne söömine.

karikate emand ütles ...

Aa, no nii valuliselt ma sellesse küll ei suhtu. Suvine paast pole halb. Ja internet on täis lugusid peredelt, kus allergiate, astma või autismi käes vaevlev laps sai puhtale taimetoidule üle minnes märgatavalt tervemaks.

Ma ei usu, et ta seda raamatut lugeda viitsib ja minul pole vaja :p
Keelama--käskima ma kindlasti ei hakka - pole sellist oskust mul.

Skarabeus ütles ...

"Tiius",veebruar 2015, nr.(2)41 on jutt:"Söögiks talled või lilled?"
Väga asjalik lugu on seal ühe naise poolt kirja pandud.Soovitan kõigile.
"...tuttav vegan lapsega...nägi välja nagu kartuliidu,pisike ja loid...Laps sirutas käe koogitüki järele, ema käskis tagasi panna.Piinlik oli.Oleksin nagu seda väikest last narrinud..."

karikate emand ütles ...

No seda vüin ma päris kindlasti garanteerida, et meie peres sellist asja ei juhtu :D

Mari ütles ...

Oeh, see vegan lapse lugu on küll kohutav, teata või lastekaitsess kohe...

Aga meie inimesed oleme ikka imelikud küll, nt nn "kolmandas maailmas" inimesed nälgivad, sest neil pole lihtsalt midagi süüa, on väga vähe süüa ja siis nad unistavad sellest, et saaksid elada nagu meie, et saaksid kõike ja palju süüa ja meie jälle näeme palju vaeva, et nälgida:)

karikate emand ütles ...

Hmmjaa. Ma olen igal juhul selle poolt, et võimalikult vähe vaeva näha ;)

Signe ütles ...

Mina ütleks jällegi, et pole mingit põhjust selle taimetoitluse pärast muretseda! Isegi suured terviseorganisatsioonid on praeguseks hinnanud taimetoitluse igas vanuses inimestele sobilikuks toitumisviisiks :). Terviseprobleemid tekivad ka kõigesööjatel, vaevalt see taimetoitlusega seotud on, või kui, siis on see taimetoitlus lihtsalt ühekülgne olnud. Sest eks taimetoitlus ole ju ka see, kui ainult saia ja friikartuleid pugida :)).

Võrdluseks nende terviseprobleemidega austraallaste kõrvale võin tuua hulga hulga näiteid oma tutvusringkonnast, kus on küll nii, et taimetoitlased on ikka kõige tervemad, ka need, kes juba pikaaegselt taimselt toitunud on. Ja ikka terviseprobleemidest on justnimelt lahti saadud, mitte pole neid juurde tekkinud.

Kui ise selles VT vanuses olin ning, olgem ausad, ka aastaid hiljem, uskusin ise ka seda juttu, et ei tohi noored ühtki sellist "dieeti" katsetada, taimetoitlus on üldse kõige hullem asi, mida oma tervisega teha jne. Nüüd arvan, või õigemini olen täiesti kindel, et selliste asjade puhul tunneb iga inimene ise ära, mis tema kehale kõige õigem on ja iga kell ja igal juhul laseks oma lapsel sellise valiku teha. Muretseda pole tõepoolest mingit põhjust! Võid lihtsalt aidata jõuda tal igasuguse hea infoni, milliseid erinevaid võimalusi taimetoitlus pakub :).

karikate emand ütles ...

Aitäh, Signe! :)

Mari ütles ...

Mulle rääkis üks tuttav mõned aastad tagasi, et me kõik olevat kas küttide või korilaste järeletulijad. Et küttide järeltulijad ei saa ilma lihata elada või on sellest loobumine nende jaoks väga raske.
Need, aga kelle esivanemad olid korilased, neil sobib taimetoitlaseks hakata. Ta ise piidas ka ennast seelliseks. (noh eks ta sai seda ainult oletada:)
Ta rääkis, et oli juba 5 aasta taimetoitlane olnud ja polnud sellest ajast enam kordagi haige olnud.

Aga taimetoidust peaks küll pea kõik vitamiinid kätte saama, ainus probleem on vist B12.
Päris vegan toidul olevatel inimestel võivat selle vitamiini puudus tekkida. Samas "tavalised taimetoitlased" peaks ikkagi piimatoodetest vajaliku koguse kätte saama, aga uuri igaks juhuks seda asja.

Ja üldse edu uute põnevate toitude katsetamisel (nüüd, kus menüü tuleb vähemalt osaliselt ringi teha:))

Lase blogilugejatel endale toredaid taimetoiduretsepte saata:)

karikate emand ütles ...

Ma võin saladuskatte all öelda, et klassi lõpetamise puhuks saab VT kingituseks raamatud "Toortoidu A ja O" ja "Vegan /hooliv ja maitsev elu vms/"
:)
Eks ma ise ka piilun sisse, mõlemas on retsepte ka.
Ma ise olen hästi elevil! :)

Samas... ise ma piimatooteid 'maha jätta' ei taha.

Mari ütles ...

Väga tubli ema oled!:)
Ootan põnevusega järge kogu loole