laupäev, 14. august 2010

HENRYK SIENKIEWICZ "Ameerika novellid"


Selle raamatu sain ka isa käest - märkasin, et tal oli neid kaks tükki. Ta lubas mul võtta ilusama, kuid mina olen ju nii tagasihoidlik ja aupaklik, et võtsin ikka koledama - nüüd lugedes märkasin, et viimased leheküljed on puudu. Mau! :(

Kuid see oli ka üks mu lapsepõlve lemmikraamatutest, mille autorit ja pealkirja ma aastaid tulutult meelde olen püüdnud tuletada. Raamatust mäletasin ainult ühte stseeni: Ameerikasse õnne otsima tulnud vanapapi ja tema neiueas tütar on näljas - ei oota neid seal keegi rasvase maatükiga, oh halba üllatust! Ja lootuse kaotanud isa püüab tütart ära uputada. Tüdruk palub tal 'halastada', hoiab tema vammusest kinni, vammus rebeneb... Mis edasi sai, ma ei mäletanud, peale selle, et tüdruk jäi ikkagi ellu, et vastu võtta 'uusi väljakutseid' ning alles siis surra, hahaa.

Autor sõitis ise Ameerikasse, et kaeda, kuidas uuele mandrilile õnne otsima sõitnud inimestele ja eriti kaasmaalastel läheb. No paljudel ei läinud eriti hästi - mida sa seal kaupled ja õiendad, kui sõnagi inglist ei oska. Väga paljudest said kerjused ja nad surid juba New Yorgis, paljud asusid metsiku lääne poole teele suurte karavanidega, kuid teel hukkusid neistki vähemalt pooled: nälg, palavus, võõrad haigused, kurnatus ja kokkupõrked indiaanlastega.

Siin on neli novelli, kõik räägivad nõrgukeste ja väetite käekäigust Ameerikas, ning on väga romantilised ja kurvakesed. Kuid mitte nii, et nina krimpsutama paneks... Autor sai sedalaadi kirjutiste eest ka Nobeli preemia.

Nõukogudeaegne eessõna kiidab autorit vaesema rahva kannatuste ilmeka esituse eest, kuid vanemana olevat autor hälbinud õigelt teelt ja asunud romantiseerima hoopis mõisnike aega Poolas - oli ta ju isegi pärit mõisaomaniku perest ja oli seega kohalik aadel. Noh, ma loeksin ka neid mõisaelujutte meelsasti :)

Pildi raamatust teen kohe ära, aga lisan millalgi hiljem, kui viitsin...

1 kommentaar:

Skarabeus ütles ...

Lugesin midagi sarnast "kodukootut".Kuidas eestlased aastatel 18... sinna Meerikamaale asusid.Väga huvitav oli : indiaanlased, jube vilets maa (kuhu asuma lubati) pettumused ja raskused,surmad ja muud värgid.Autor igatahes pääses aasta jooksul tagasi,oli vist Viljandi mees oma perega.Aga vaid aasta lugemisest ja juba ma ei mäleta ei pealkirja ega autorit!