reede, 18. märts 2016

Esimene Moosese raamat

Otsustasin hiljuti, et loen pisihaaval kõik Piibli raamatud läbi.
Kunagi lapsena olen seda isegi teinud, kuid ainult selle pärast, et kõik põnevam kodus oli ammu läbi loetud ja eks uudishimu oli ka, et mis raamat see on, mida kaks tuhat aastat armastatakse? Lapsena tundus see üsna igav - millegipärast häirisid väga need teada-tuntud ebakõlad nagu inimeste sadadesse aastatesse ulatuvad vanused ja esimeste naiste leidmine kusagilt väljapoolt Aadama ja Eeva kodu, kus oleks tohtinud vaid pärdikuid leiduda.

Nüüd vaatasin, et juba ainuüksi Piibli esimeses raamatus leidub nii palju 'skandaalseid' lugusid, et pole ime, et talurahvale 'pühakirjast' täielikult piisas - polnud vajagi midagi muud lugeda osata, seiklusjutud maalt ja merelt olid siin puha kirjas.

Juudid olid ikka parajad krutskivennad juba tollal.

Vendade poolt Egiptusesse orjaks müüdud ja seal vaarao varahoidjaks tõusnud Joosep lasi headel saagiaastatel koguda vilja ja kui siis tulid nälja-aastad, tuli üle kogu maa inimesi tema juurde vilja hankima; aastate jooksul vahetasid inimesed vilja vastu kogu oma raha, siis karja ja lõpuks oma maatükid - seega nälja-aastate lõpuks olid neist saanud vaarao pärisorjad.

Ühes maanurgas võttis kohaliku vürsti võsuke Jaakobi/Iisraeli tütre Diina väevõimuga endale (- ju tal oli siis 'seksuaalne hädaolukord', nagu tol araablasel, kes hiljuti avalikus basseinis... ahmidaiganes.). Pärast läks isake vürst Jaakobi juurde kosja sobitama ja tegi ettepaneku, et nad teineteise hõimust naisi võtma hakkaks ja endi rahvad nii seoksid. Jaakob ütles, et oi ei, nii ei või, mina saan oma tütre anda vaid ümber lõigatud juudile ja sama kehtib teiste suguvõsa naiste kohta. Vürst oli nõus kõik omakandimehed ümber lõikama. Kolmandal päeval pärast 'lõikuspidu', kui mehed olid valudes ja teovõimetud, läksid Jaakobi kaks poega ja tapsid mõõkadega kõik asula mehed. Vara ja naised võtsid endale.

Soodomast ja Gomorrast pagenud Lott hakkas oma kahe tütrega elama mäekoopas. Tütred vaatasid, et aeg läheb ja kosilasi ei kuskil, nii et jootsid aga isa täis ja said temalt lapsed.

Nii et üks skandaalide rodu oli see esimene raamat :D

Aga pikaealistest ammustest inimestest ja maa peal elanud hiiglastest - 'inglite' ja inimeste järglastest - räägivad nii paljud müüdid, et see ei häiri enam sugugi :)
Ka on vahepeal selgunud, miks on vaja kõigi tegelaste pojad üles lugeda: juudid ju tahavad oma põlvnemist jälgida; nii et see ka ei pane enam silmi pööritama.

Nüüd loen kohe inglise keeles ka otsa ja vaatan, kas jääb teistsugune mulje? :)

2 kommentaari:

Skarabeus ütles ...

Väga tore.Loe aga loe.Ma olen alustanud kaks korda Piibli lugemist,kümne-aastaste vahedega, mõlemil juhul jõudsin kolmveerandini.Tahtsin väga süvenenult neid metafoore ja müstikat ja mõtteterasid ja ümber-nurga-jutte läbi hekseldada, aga väsitas nii väga ja ununes peagi. Ju siis pole antud püsivust seda teemat hoida.Teadupärast tsiteeritakse Piiblit sageli eneseabiraamatutes, siis seletatakse ka üks ja teine asi lahti.Ajaloolased on o m a osa lahti seletanud,arheoloogid o m a,täheteadlased o m a.Olen neid kunagi lugenud,väga huvitav oli, aga muidugi ei mäleta ka seda,kus ja mis( ma olen ahmija tüüp).Kõigel on ilmselt mõte,läbinärijad kahjuks mannetud.Vanajumal ise hirmus kiusupunn ja ebaõiglane olend.Vahel viitsin mõelda, m i k s seegi nii on.(Aga ma jääksingi siin seletama)
Nii et loe ja räägi!

karikate emand ütles ...

Vana Testamendi Jumal on tõesti üpris lapsik... eks see on paras küsimärk, kas jumal tegi inimesed oma näo järele või tegid/kirjutasid inimesed jumala oma näo järele... :p