kolmapäev, 8. oktoober 2014

(Häiritud) unest

Loen praegu päris huvitavat raamatut: Elaine N. Aron "Ülitundlik inimene. Mis aitab, kui maailm kipub sinust üle sõitma?". Pean sellest vist poole pealt postituse tegema, sest alustasin seda juba 1. oktoobril ja vaevalt pool on läbi - ma hakkan juba algust unustama. See ongi viimasel ajal minu mõõt: 1,5 raamatut kuus :D


Aga praegu tahan kirjutada hoopis tibatillukesest kõrvalteemast: unehäiretest.


Ma ei imesta üldse, et inimesed ei usu, et mõned inimesed ei jää ka rampväsinult tundide kaupa magama. Kõik need soovitused - liigu värskes õhus, tee sporti, ära pidutse vaid mine iga päev samal ajal magama ja tõuse hommikul samal ajal, söö tervislikult ja enne magamaminekut joo nt sooja piima (Eestis ei soovita seda küll keegi :D), piparmündi- või naistepunateed, käi sooja duši all enne magamaminekut ja jäta arvuti ja nutitelefon rahule - kõlavad mõistlikult ja võiks tõesti eeldada, et kui inimene neid järgib, siis ühel ilusal päeval on ta nii väsinud, et uni tuleb. Küllap paljude puhul see töötabki ja need on väärt soovitused. Kuid olen näinud, et kui sa ütled, et oled kõike seda proovinud, siis inimesed arvavad, et sa ei räägi tõtt. Sest kui sa tegelikult oleksid kõike seda proovinud, ei saaks sul unehäireid olla!

Mis on veidi veidram on see, et ka mõned arstid, sh psühhiaatrid justkui ka ei usu unehäiretesse ja peavad neid vigase päevarežiimi tulemuseks. Mina isiklikult saan selle peale öelda seda, et minu elu kõige hullemate unehäirete ajal (1 kuni 0 tundi und öösel; jäin magama kell 6 hommikul, kui olin juba leppinud, et varsti tõusen üles ilma magamata - või siis tõesti tõusin üles ilma, et oleksin magama jäänud) käisin mina sanatoorses internaatkoolis, kui kõigil oli sama päevarežiim ja menüü.

Üldiselt meie, hapra unega indiviidid, oleme leppinud sellega, et ainult kaaskannatajad teavad, mis tunne on magama minnes mitte uinuda ja tuikuda väsimusest kloppiva südamega terve päeva - unistada terve päeva voodist, ja ometi läheb mõistus selgeks just siis, kui oled tund või paar öösel voodis lebanud - nüüd suudad lõpuks mõelda. Nüüd, kus oleks aeg magada, oled erksam kui iial päeva jooksul. Keha muidugi soovib pikutada.


Ja nüüd jõuan selle raamatu juurde :D
Nimelt üks asi, mida unehäirete ravijad alati soovitavad on, et kui sa poole tunni jooksul magama ei jää, siis ära jää sinna vedelema. Tõuse üles ja mine teise tuppa nt lugema. Ära kasuta voodit mitte millekski muuks (arvuti, telekas, raamat) peale magamise. Kui sa ei maga - tule välja voodist!

Ja see autor lõpuks ometi, esimese inimesena, kinnitab minu kogemust, et parem lihtsalt leppida sellega, et uni ei tule, aga puhkeasend on kehale ikka vajalik; keha tahab kasvõi üksi (ilma ajuta :) ) puhata ja vajab neid tunde puhkust, isegi kui uni ei tule.


Siin raamatus kirjutatakse veel, et - stress tõstab hormoon kortisooli taset veres.
Nii et kui meil on olnud stressirohke päev, siis on stressihormoonide tase meie kehas päeva lõpuks kõrge.
Kui kortisoolitase on kehas kõrge, siis on meil raske uinuda.
Kui me oleme halvasti maganud, on see stressiks meie kehale, nii et unetus tõstab omakorda kortisooli taset meie veres veelgi - magamatuse tõttu on päev ju meie jaoks tavalisest raskem ja emotsionaalsem.
Kui kortisoolitase on õhtul kõrge, on meil raskusi uinumisega.
Palun väga - kinnine ring!
Kui tegemist on tundliku inimesega, muutub tema tundlikkus unetuna lausa väljakannatamatuks.
Ja ei mingit und ever again! :D


- izismile.com -

SIIT lugesin, et loomulik oleks, et kortisooli tase on hommikul kõrgem ja öösel madal. Kui aga päev inimese stressi ajab, siis on vastupidi: hommikul, kui veel millegagi rinda pista pole tulnud, on kortisooli tase madalam kui õhtul, mil päeva raskused on närvisüsteemi 'pinisema' pannud. Tagajärjeks on kaalukaotus, kurnatus, väsimus, tasakaaluhäired, nõrk haare jms.

Ma laseks hea meelega oma 'kortisoolijuhad' sulgeda! :D

2 kommentaari:

Bianka ütles ...

Mul on kah unega raskusi, eriti viimasel ajal. Võib ju ajada selle vanuse süüks, eksole, aga samas tean mitmeid minuvanuseid naisi, meestest rääkimata, kes magavad kohe, kui pea patja puudutab. Aga mitte sellest ei taha ma rääkida, et inimesed on erinevad.

Minu jaoks on lahendus farmaatsiatööstuse toodangus, mis näeb vaeva, arendades välja üha uusi medikamente ja koorides minu käest raha, et mu elukvaliteeti parandada. St.unerohi on see, mis aitab, et ma saaks ikka öösel magada ja suudaks hommikul puhanuna tööle minna.

Siiamaani andis mulle perearst telefoni teel uue retsepti ja kuigi ka unerohu abil pole uni alati mitte täiuslik, aga saan siiski hakkama. Olen loomulikult proovinud ka mitmeid looduslikke alternatiive, aga suurt kasu neist pole. Näiteks piparmündi-melissi tee on küll abiks uinumisel, aga samas ka kindel ärataja 1-2 tunni pärast, et minna WC-sse. Ja uuesti uinumine pole niisama lihtne...

Aga seekord ütles perearst, et niisama lihtsalt see unerohu retsepti saamine enam ei käi. Tulgu ma vastuvõtule ja räägime... Ausalt, ma lausa vihkan seda ameerikamaa filmide teemat, et sa oled sõltlane, kui võtad mingit rohtu kauem kui 3 kuud, eriti psühhosomaatilist. Aga sel juhul on "sõltlane" ka vererõhu või diabeedi all kannataja, kes kogu aeg rohtu peab võtma,et normaalselt edasi saaks elada :D

Mõtlesin perearsti juurde vastuvõtule minnes pika kõne valmis sõltuvuste kohta. No et ma ei suurenda ju annnuseid jne. aga niikaua kui pean tööl käima, ei saa ma magada siis, kui uni tuleb, näiteks hommikul või päeval. Õnneks polnud seda siiski vaja, arst oli mõistlik inimene ja ma sain oma retsepti.

karikate emand ütles ...

Bianka,

oh aeg... ma olen ka ikka telefoni teel perearstilt retseptide pikenduse saanud!
Näis, kuidas mul need lisa tellimised olema hakkavad.

Hakkasingi tegelikult tunnike tagasi oma postitust muutma, lisades, et uni saab sageli korda pärast tabletikuuri. Aga siis kustutasin, millegipärast... Ma katsun postitust muuta ainult siis, kui miski seal mind tõsiselt häirib.

Ja ikkagi tahaks inimestele meenutada - kuna ma ise tegin selle unustamisega vea -, et mida varem raviga alustada, seda suurema tõenäosusega saavad asjad ruttu korda. Kangelast mängides (et ei võta rohtu) keerate veel oma hormoonide süsteemi igaveseks vussi!

Rahustavate teede joomine on meetod, mis ka minus suurt suurt hämmastust tekitab. Ma pole elu sees jõudnud magama jääda enne, kui tuleb tualetti minna, kui õhtul midagi kuuma joon. Ja noh, mul pole nad kunagi mõjunud, kuigi olen ka tee-ravikuure teinud.

Veel - ka mina samastan sedalaadi ravimeid insuliiniga :). Kehal on mingit ainet teatud koguses vaja ja kui keha ise hakkama ei saa, siis tuleb neid aineid ise teadlikult ravimina manustada - muidu laguneb tervis/keha laiali.