esmaspäev, 30. jaanuar 2017

Veel iseenda hoidmisest

Ma ei tea, kas Teal Swan ongi ülinutikas natuur või mul lihtsalt veab, aga iga kord, kui ma mõnd tema videot vaatan, noogutan nii hoolega kaasa, et kui mul oleks kõõm, siis see ajaks arvuti umbe :D

Ma ei jälgi teda üldse järjekindlalt, aga nüüd vaatasin SEDA VIDEOT ja jälle - nii nõus, nii nõus!
Eelmisega tekkinud mõtteid tahtsin ka siin jagada... võibolla mul lihtsalt veab ja ta ajab ka tühja juttu, aga mina satun ainult väga headele videotele? :)

Siin räägib Teal sellest, et paljud gurud loovad endale ideaalse kuvandi õpetajast, kes ei koge negatiivseid tundeid, ja kui nad ise tunnevad solvumist, viha või vastumeelsust, siis nad püüavad teostada seda üht guru-personat ja suruvad oma teised olemusavaldused lihtsalt alla, kuna need pole küpsed või on muul viisil väärad.

Sama soovitavad üldiselt ka psühholoogid.
Et sa ju tead, kuidas on õige - ja jäta ebaratsionaalsed hirmud ja valed valikud kõrvale ning mine seda teed, mille kohta sa tead, et see on õige.
Pinguta, ja ära aja krediiti miinusesse. Pinguta, ja ära joo. Pinguta, ja ära riidle. Hoia ennast koos! Sa suudad seda!

Mul on kahju, aga see pole õige tee, mitte alati.
On tõsi, et me funktsioneerime ühiskonnas paremini, kui me kuulame ainult seda ratsionaalset mina. Kuid see ei aita meil tegelikult kasvada.

Ma usun just, et inimene peab keskenduma kõigele -  kõigile 'tujudele', mis temas esile kerkivad. Ja minema seda tuju või soovi uurides lõpuni. Mitte seda teiste peale välja valama, aga kohe sellest kinni haarama, kohe igast ebameeldivast aistingust kinni haarama ja seda uurima, jälitama nii kaugele kui me oskame - ja see on oskus, mis ise paraneb, kiiresti!
(Või kuidas võtta - iga algus näib liiga aeglane... Kuid kui me üldse ei alusta, siis kindlasti ei jõua kusagile.)

Ainult alguses tundub, et see lõhub ja võibolla häirib teisi.
Alguses... on see ka tõesti nii, mõnigi kord... Teistel on kergem, kui me oleme ratsionaalsed.
Kuid hästi palju rohkem lõhub meid ja meie lähedasi, kui me ennast pidevalt jalge alla trambime.
Sellest tulevad "tugevad" ja tegusad inimesed, keda tundlikud inimesed välja ei kannata.
Sest nad nii selgelt lõhkusid ennast ära, elavad endast mööda, ja see pole ilus vaadata ja see on õudne enda kõrval (= endas) tunnetada. Ja kui me oleme enda suhtes halastamatud, siis oleme seda ka teiste suhtes.
Isegi mõned (ilu)kirjanikud, kes sugugi pole olnud esoteerikud, on öelnud, et igas tõelises suhtes samastud teise inimesega, nii et vali neid teisi hoolsasti. Ma soovitaks valida autentsed inimesed enda kõrvale! :)

Me ei pea endale kasvamist keelama, sest see võib teisi häirida ja sundida neid ka kasvama.
Autentsus ja endale truuks jäämine on tegelikult kingitus meie kaaslastele, mis siis, et ebamugav.
Kuid kui me tunneme, et me kasvame oma partnerist kõvasti üle, siis ma väga loodan, et me suhtume sellesse armastuse ja mõistvusega ja aitame oma partneril "maha jääda". Seegi oskus paraneb nagu iseenesest, praktika käigus.

Oma Mehe kohta ma saan küll öelda, et ta on alati julgustanud mind oma tunde järgi otsustama ja mitte valima 'keskmise inimese' poolt sisse tallatud 'sobiliku käitumise' rada. Mõnes asjas saan mina teda toetada, kuid selles ja veel mitmes muus asjas on tema mu ainus õpetaja (peale raamatute) ja eeskuju, sest inimesed üldiselt püüavad ikka kohaneda väliste ootustega, teha seda, mis on 'õige'. Ma ei tea mitte kedagi teist nii ebakonventsionaalset ja 'üldsuse arvamuse' suhtes hoolimatut inimest kui tema. Ma tean, et teda peetakse ülbeks, kuid tema ülbus ei madalda teisi vaid hoiab seda joont, et tema teeb seda, mida tema ise tahab ja vaid purtsatab põlastavalt, kui kellelegi ei meeldi. (Meenub ütlus: See mida teised sinust arvavad, pole sinu asi! :D Mina olen nõus :D. )
On inimesi, kes on teda pidanud isekaks, kuid ta pole egoist - ta lihtsalt arvab, et igaüks elagu oma elu ise. Tema ei topi oma nina teiste eludesse ja teised hoidku oma arvamused tema valikute kohta endale. Tal pole autoriteete. Ta väljendab oma eluga iseennast.
See meeldis mulle algusest peale üliväga! :)
Ja näe - see oli mulle endalegi arengus abiks!
Ma loodan, et mõnes järgmises elus saan mina teda aidata ja toetada sama palju, kui tema selles elus on aidanud ja toetanud mind.


Veel, see asi, et inimesed peavad paljusid oma nõrkusi tugevuseks.
Näiteks kontrollivajadus. Inimene on uhke, et temal on kõik asjad kontrolli all. Ja kui asi sellega piirdub, ongi kõik hästi. Kuid kui ta hakkab ka lähedastelt endale sobivat organiseerituse taset nõudma, siis selgub, et tegemist on hoopis vajadusega. Ja kõik vajadused on nõrkused, mis vajavad meie armastavat hoolt ja tähelepanu. Oleks nii hea, kui inimene ise ka seda niimoodi näeks ja teistega pahandamise asemel iseenda eest hoolitsemisega tegeleks.



Ja siia lõppu üks lihtne, irooniline lauluke :)
Kui ma kunagi peaksin kitarri mängima õppima, siis see oleks esimene lugu :D
(Ma loodan, et link avaneb - ma esimest korda proovisin niimoodi videot lisada. Kui ei avane ja kui viitsite, siis huigakeeee! :) )



Don't be afraid, it's only love
Don't be afraid, it's only love
Don't be afraid, it's only love
Don't be afraid, it's only love

Love is simple
Love is simple
Love is simple

Don't be afraid, you're already dead
Don't be afraid, you're already dead
Don't be afraid, you're already dead
Don't be afraid, you're already dead

Love is simple
Love is simple
Love is simple
Love is simple


5 kommentaari:

Unknown ütles ...

Ma ei tea,mina juhtun ainult selliseid tekste lugema,kus öeldakse,et käi südame teed.Ja ikkagi on raske seda teed leida.

karikate emand ütles ...

Ongi raske, sest meie tähelepanu on suunatud ühiskonnas funktsioneerimisele... Nii see paraku on.

Kuule, Sa oled ju lausa heade tekstide ja õpetajate magnet! :)

Unknown ütles ...

FB sõbrad ja grupid.Tööl mõnikord palju aega.Peavoolu meediat ei loe ega vaata.

Reet ütles ...

Kui ma mõnda aega tagasi esimest korda tabasin end mõttelt, et masendavalt kurb oleks kui sinu poolt kirjutatud postitus jäädavalt internetiavarustest kaoks, siis tekkis tahtmine see endale kuhugi maha salvestada. Nüüd aga juhtub see juba nii mitmendat korda, et mul ei jää vist muud üle kui need konkreetsed postitused endale ümber kirjutada. Kaustikusse! Ma tean - täiesti enneolematu minu puhul... Ma vist üldse ei oskagi enam pastakaga kirjutada. Vähemalt mitte nii, et pärast aru ka saaks mis on kirjas. Aga ma pean.
Sest see, mis sa kirjutad, on lihtsalt nii hea.

karikate emand ütles ...

Oo, aitäh! :) Nii kena Sinust niimoodi öelda :)
Ma olen lausa meeldivalt rabatud! :D