kolmapäev, 1. märts 2017

Salanartsissisti eest põgene salaja, ööpimeduse kattevarjus :)

Sattusin väga mõnusalt tasakaalukale YT-videole, kus suhteterapeut Ross Rosenberg õpetab, mida teha, kui saad aru, et oled miskitlaadi suhtes salanartsissistiga.

Noh, võib ju vaielda selle üle, kas mitte enam-vähem kõik nartsissistid ei hoia enda ja teiste eest salajas seda, et nad peavad end teistest hästi palju paremaks ja rohkem väärivamaks, aga see vast pole nii tähtis - Rosenbergi tähelepanekud on head, kuigi ta häält on natuke raske kuulata, kogu aeg tahaks endal kurku puhtaks köhatada... :D

Ühesõnaga salanartsissistid on inimesed, kes teesklevad ja näitlevad abivalmit, hoolivat ja empaatilist inimest, kuna ainult nii saavad nad soovitud austuse, imetluse, tähelepanu, tunnustuse, toetuse, armastuse ja mis iganes. Kui nad esineksid iseendana, siis nad ei saaks neid asju. Kuna isetu olemine on kulukas, õpivad nad teesklema isiksuseomadusi, mis avavad teiste inimeste südamed ja rahakotirauad jne, ehk siis kasulik on mängida altruistlikku ja ohvrimeelset inimest. Paraku ei jaksa ju kogu aeg teeselda, ning lähemad ja/või tundlikumad inimesed hakkavad tasapisi imestama, miks neile kogu aeg tundub, et see kõigi meelest suurepärane ja üllas inimene neid materdab, mõnitab, alandab, halvustab. Mõistagi oskab nartsissist asja serveerida nii, et sina oled süüdi nii selles halvas, mida tema sulle ütles, kui ka selles, et sa öeldu tõttu ennast nii halvasti tunned. Tema on puhas poiss - õilis ja õiglane. Sinu halb enesetunne on igas detailis sinu süü!

Nartsissistiga argumenteerides sa ei võida. Tal on liiga palju kaotada. Ta muutub nii agressiivseks, et sa ei kujuta ette, kui intensiivselt ta lahingusse tormab ja see kõik kestab edasi ka sinu selja taga - sugulasi, sõpru, kolleege tutvustatakse "sinu varjupoolega", nartsissist on valmis kulutama uskumatult palju aega ja isegi raha, et sinu mainet kahjustada ja sind teiste silmis ebausaldusväärseks muuta. Seega - kui oled aru saanud, et suhtled nartsissistiga, siis:
- Kavanda tasakaalukalt ja arukalt oma "põgenemistee" - kuidas sa saad temaga suhted katkestada.
- Ära vastandu temaga, lootes oma mõistusele ja loogilistele argumentidele, ja et suudad ta oma tegelikku palet tunnistama panna. Sa lihtsalt ei kujuta ette selle p***rahe massi, mida solvunud/hirmunud nartsissist sinu poole paiskab.
- Lepi sellega, et sinu eemaldumist märgates kahjustab see inimene sind ikkagi nii palju, kuidas vähegi veel saab ja jaksab, lihtsalt seetõttu, et ta kohutavalt kardab, et sinu lahkumine tekitab ehk ka kelleski teises küsimusi, mistõttu on tal - veel enne, kui teised aru saavad, mis toimub - vaja sind diskrediteerida.
- Ole enda vastu leebe. Ära siuna ennast, kuidas sa olid nii loll ja seda inimest varem läbi ei näinud. See ongi nende leib ja elu - teesklemine ja mulje jätmine ongi see kunst, mida nemad on terve elu praktiseerinud ja lihvinud. Nad lollitavad enamikku. Nii et ära pea end idioodiks.

Niuksed asjad lihtsalt on.

Nagu ka igasugused muud, paremad asjad :D - ja loodetavasti hoopis nendega te praegu tegeletegi :)

Igaks juhuks ikka viidjo ka siia!





😘

2 kommentaari:

Paula ütles ...

Vot täpselt seda mul oligi vaja kuulda! Aitäh!

karikate emand ütles ...

Tore, kui sain abiks olla! Edu ja meelekindlust Sulle! xo