kolmapäev, 8. veebruar 2017

Binge

Kas te olete kuulnud ameeriklaste viskidieedist, millega on ühe nädala jooksul võimalik kaotada 4 päeva?

No vaat, ma kaotasin ka 4 päeva, aga mitte viskiga vaid hoopis sci-fi sarjaga "Extant". Selle aastakümne sari, Halle Berry peaosas ja nagu sci-fi ekraniseeringutele omane - funktsionaalsed ruumid ja kostüümid. Oh, mulle ka nii meeldiks, kui ma saaksin kõik kodinad, mida ma hetkel ei kasuta, seinapaneelide sisse lükata nagu kosmosejaamades ja -laevades, ning istuda tühjas, valges, paksu pehme vaibaga kaetud toas lillevaasi, maali, metsaakna või altari ees... Tegelt see kõik võiks ikka olla mägedes :P, kui ma juba üles lugema hakkasin, mida kõike ma tahan... :D


Mulle on ulme alati meeldinud, aga seda suunda uurides hakkasin sattuma ulmeõudukate peale ja siis hoidsin sellest suure vastikuse ja umbusuga paar aastakümmet üsna täitsa eemale, ainult Asimovite vanu häid raamatuid lugesin üle, ja Düüni jutud meeldivad mulle ka, kõik 6 :), kuigi räägitakse, et aina jamamaks läksid need osad ja Mees loeb üle ainult esimest raamatut... Mulle läheb kõik! Okei, Ursula K. le Guin ka meeldib... Aga raske on praegu uskuda, et ma vaataks kunagi kuulsaid filmisarju, kus tulnukate lõugade vahelt tilgub verd ja ila, või kus zombid möllavad... iuuuuu!
Ma tahaks hoopis teada, millised probleemid on meist targemate ja paremate olenditega asustatud maailmades ja kuidas nad neid lahendavad ja kas on üldse võimalik terve ühiskonnana saada targemaks ja paremaks?


Sarjas "Extant" läks naine 13-kuulisele ühe mehe missioonile kosmosejaama, kust tagasi tulles selgub, et kuidagimoodi on ta vahepeal rasestunud. Selle uudisega peab toime tulema ka tema robootikainsenerist mees. Ka on neil kodus väike armas robotlaps, kes on disainitud lähedust vajama ja oma kogemustest õppima nagu inimlaps, aga areneb ikkagi kiiremini kui plaanis oli, nii et vanemad ei tea, kas olla rõõmsad, või laps lammutustöökotta saata.

Nojah, siis hakkavad segunema juba majandus ja kaitsepoliitika ja teadus ja psühholoogia... Vahepeal tundus, et asi kisub jamaks ja läheb mingiks ajusöömiseks, aga sellest august tuldi kärmelt välja

Sci-fi sarjades on sageli esikohal eetilised ja eksistentsialistlikud küsimused, mistõttu ma vaatan ka neid kus tehakse lolle nalju või pakutakse kõige lihtsameelsematele äratundmisrõõmu pakkuvaid nõkse, meespeaosatäitjad püüavad olla uljad ja sarmikad ja naisosatäitjad... ka, sama! :D. "Extandist" tuleb meelde, kuidas inimene ja inimlapsena välja nägev robot tülitsesid ja valge sile robot vaatas arusaamatuses ühelt teisele, et mis toimub. Olin häiritud..., et milleks tõsise teema juures (et isemõtlev robot ka solvub, kui saab teada, et inimene talle valetas) on vaja see väike tobe nali teha? Kellelgi oli vist igav ja teised ei viitsinud vaielda, sest see kestis 2 sekundit... Üldiselt see sari on magedatest naljadest vaba - suur pluss!

Aga jah... kaotasin 4 päeva selle vaatamise peale...
Ei saa öelda, et väärib vaatamist ja Halle Berry ka kõigi maitse pole, aga ... parem kui viskile kaotada, eh?!?
😉


Kui te teate head sci-fi sarja, siis soovitage! :)
Ma nagunii kavatsen isegi Stargate'i osad üle vaadata, kuigi olen natuke ära hellitatud tänapäeva kinotehniliste võtete poolt ja uduselt mäletan, et Tähevärava esimestes osades olid tehnika ja kivid-kaljud-seinavärgid ikka väga plastmassist lelusid meenutavad... nii et mõnikord ma vaatan täitsa igavaid sarju ainult selle pärast, et seal on neil ilusad puhtad valged ja klaasist ruumid ja läbipaistvad ekraanid... näiteks "Westworldi" vaatasin, kuigi mulle meeldis ainult see, mis "üleval" toimus :D
Westworldis oli Anthony Hopkins, "Extandis" Halle Berry - kuidagi 'kallid' näitlejad sarjade jaoks või mis...? Või hakkab USA sarjade maine paranema?...

13 kommentaari:

Kai Klaarika ütles ...

Oi põnev-põnev!

Me vaatasime wayward pines'i, mille esimene hooaeg oli hea.
Ja Black Mirror. Selle episoodid pole omavahel seotud, võib ükskõik kust alustada. Mõlemad on vähemalt natuke sci-fi. (Või,oot,mõlemad on tulevikuteemalised, äkki see polegi päris sama, mis sci-fi?)

Etv2 neljapäevaõhtune Fargo on ka korralik, aga see küll pole sci-fi.

karikate emand ütles ...

Wayward Pinesiga on selline huvitav lugu, et Mehele toodi lugemiseks see raamat ja ma siis lugesin ka. Oli hirmus põnev - kuni lõpus tuli välja, et kalleid kaaslasi retsivate inimeste probleem oli ainult selles, et nad väidetavalt poleks suutnud taluda toda, et nad on mitu tuhat aastat hiljem ellu äratatud. Ja kuna nad kõike küsida ei tohtinud, siis väljendus see verejanu ja kollektiivse varjamisihana???
See oli ikka nii mage seletus, et ... ma olin tõesti šokeeritud :D!
Selle pärast äkki ka seriaal läks tugevasti mööda raamatust - kuulsin ma, sest minu jaoks need kisendavad valged olendid on vaatamiseks ikka liiga vastikud! :D

Ma pole ei Black Mirrorist ega Fargost mitte midagi kuulnud, nii et neid uurin lähemalt... :)
Muahh! :)

MuruEmand ütles ...

Oi, Stargate sõber😊 kõik lisafilmid ikka ka nähtud, jah?
Meile meeldis ulmesari Fringe. Ja Black mirror - uudne.
Mr Robot on ka päris äge, kuigi mitte päris ulme.

karikate emand ütles ...

Mulle ka Fringe väga meeldis :) Seal olid nii toredad näitlejad ka!!! <3
Ja olen täiega Stargate'i sõber! :)
Üldse ei teadnud, et sellel on lisafilme, pean selle kohta guugeldama. Ega ma Stargate kõiki osi ka näinud pole... usun, et vähem kui pooli nägin, aga meeldis! Ma lihtsalt pole eriti järjekindel telekavaataja olnud ja nüüd millalgi avastasin, et telkul on juhe tagant kukkunud ja... ma pole mõned nädalad viitsinud seda tagasi ühendada.

Uuuh, Black Mirror saab veel ühe punkti kirja! Põnev! :)
Uurin ka kindlasti, mis on Mr. Robot.
:)

karikate emand ütles ...

Uurisin järele - nii Fargo, Black Mirror kui Mr Robot tundusid vähemalt esmapilgul väga huvitavad, need kõik on 123movies lehel olemas ja ma salvestasin esimese hooaja lingid oma "hetkel pooleli" kausta!
Tänud! :)
Aga ärge kiiret arvustust ootama jääge, sest ma ei taha rohkem "prassida" vaid ikka tagasihoidlikes kogustes seda meelelahutusevärki tarbida ;)

Riina ütles ...

Kas sa sellisest sarjast nagu "Stranger things" oled kuulnud? Sci-fi ja natuke horrorit ka☺
Tegevus toimub 80-ndatel ja peategelasteks on varateismelised lapsed. Pole just selline kombo, mille kallale ma suure õhinaga asuks, aga miski mind siiski tõmbas. Asi lõppes 2-päevase bindžimisega😀

Kristiina ütles ...

Oo, "Fargo" on väga hea. Aga kirjelduse järgi võiks sulle ehk meeldida "Interstellar"; kui sa veel näinud pole seda. On küll film, aga sellevõrra vähem aega nõuab ;)

Ma just lõpetasin Wayward Pinesi kolmanda raamatu ja mind jäi ka see loo kulg kuidagi kriipima. Sarja ei soovigi vaadata.

karikate emand ütles ...

Riina,
ei ole kuulnud sarjast Stranger Things. Pean uurima, kui õudne see siis ikka on! :D


Kristiina,
"Interstellarit" olen näinud, täitsa meeldis!
Sci-fi filme ma vist enam-vähem ikka tean. Viimati vaatasin "Passengers'i" ja "Moon'i", meeldisid mõlemad :)

Ingrid ütles ...

Stranger Things on suurepärane, ausalt. Need lapsed on kõik nii ägedad, eriti too supervõimetega tüdruk Eleven. Ja Winona Ryder mängib mu meelest nii hästi seal. Lühike on see sari ka, ainult 8 osa vist. Teine hooaeg pole veel alanud, aga esimese lõpp oli küll põnev, nii et ootan väga, mis edasi saab.

karikate emand ütles ...

Hehehee, ok, I'm in!

Tegelikult ma otsisin selle sarja sisu alguse üles (põnev!), otsisin sarja üles ja lisasin kausta "pooleli", aga jätsin lahti...

... ja siis ühel hetkel eemaldasin järjehoidja, sest ikkagi - õudukas...,

aga nüüd panin järjehoidja tagasi, lihtsalt kausta, milleni ma nii pea ei jõua... Põnevus pole minu jaoks nii oluline kui tegelaste sisemine muutumine/kasvamine. Nii et veidi ebalevalt, aga jätan selle sarja kusagile tegemist ja lugemist ootavate asjade tagumisse otsa. :)



karikate emand ütles ...

Aa, ja ma ajasin Interstellari Gravityga segi... Esimene meeldis väga, teine 'käis kah' :D, parema puudumisel.

Elisabeth ütles ...

Raamatutest soovitan Hyperioni 4 raamatut - Dan Simmons autor.

karikate emand ütles ...

Tänan! Märgin endale üles. :)