teisipäev, 17. veebruar 2015

Heast ninast

Loen siin Psühholoogia Sinule 2/2014 numbrit ja jõudsin feromoonidest rääkiva artikli sellise lõiguni:

Lõhnad mõjutavad masside käitumist 
Lõhnade abil saame oma meeleolu teistega sünkroniseerida ning vajadusel ka teisi hoiatada. Lõhnade mõju aitab selgitada ka massikäitumist, mil inimeste tunded kalduvad kergesti teistele üle, olgu selleks siis hirm, hüsteeria või rõõmujoovastus.

Võibolla hoopis see selgitab 'empaadindust'? Polegi midagi muud, kui lõhnahormoonid, mida mõned inimesed on õppinud (või sündinud) paremini tajuma. Ja rahvahulgas on neid feromoone nii suures kontsentratsioonis, et pole ime kui tunnen, et hakkan KOHE hulluks minema ja pean sealt minema saama. Ma ei taha, et võõrad tunded mind vallutavad ja ma ei taha kaotada "oma rahu" nagu Jaan Kross ütles. Samas pakub "hea nina" nii palju kaitset ja mitmesugust abi, et ma tunnen, et ei raatsi sellest loobuda - väidetavalt on võimalik end tundetumaks treenida, sellest räägiti raamatus "Ülitundlik inimene", aga mina mõtlesin, et miks peaks keegi tahtma seda teha...? :p  Kõik need asjad, mida vastupidavamana teha saaks, pole väärt tundlikkuse kaotamist.

Veel lõike samast artiklist:

*
Inimestel on nagu kõikidel imetajatel kaks haistmissüsteemi. Üks neist tajub lõhnu, teine feromoone. Ehkki feromoonide taju üle vaieldakse on selge, et seda infot töötleb aju kiiremini kui selgelt eristuvaid lõhnu. Tavaliselt kasutatakse selle näitlikustamiseks terminit "kehakeemia".


*
Kui mehed tajuvad lõhnadest, et naisel on ovulatsiooniperiood, hakkab nende organismis vastukaaluks tõusma testosteroonitase. Selle tulemusena eritavad mehed naise meelitamiseks tugevamaid lõhnaaineid.


*
Lõhnad aitavad naistel välja peilida geneetiliselt kõige sobilikumad partnerid, kelle immuunsüsteem ja sellega seotud geenid erinevad oluliselt naise omadest. Just sellistel paaridel sünnivad tervemad järglased. Ühtlasi on sellised partnerid teineteisele lojaalsemad. Partnerid, kelle imuunsüsteemidega seotud geenid olid sarnased, olid altimad uusi vahekordi otsima.


*
Psühholoogiaprofessori Denise Cheni arvates suudame lõhnade abil tajuda teiste inimeste hirmu, õnnetunnet ja seksuaalset erutust ning võimalik, et ka teisi emotsioone.
/.../
Mida kauem on paar koos olnud, seda paremini tajutakse lõhna abil teise emotsioone. Näiteks väidavad paljud naised, et armukese leidnud mees lõhnas teisiti.


*
Lõhnad mõjutavad iluhinnanguid. Näiteks hinnatakse (keskmise välimusega) inimesi fotodel ilusamaks, kui tajutakse samal ajal meeldivad aroome.


*
Ühes katses panid inimesed kasiino mänguautomaatidesse meeldivate lõhnade korral pea poole enam raha mängu kui tavaliselt.


*
Feromoonid mõjutavad naiste menstruaaltsüklit. /.../ Kasuisaga peredes kasvavate tüdrukute seksuaalne küpsemine on kiirem kui üksikemadega sirguvatel tütardel. Mida noorem on tütar sel ajal, kui perekonda tuleb uus mees, seda varem algab tema küpsemine puberteedieas.


*
Feromoonid mõjutavad seksuaalkäitumist. 2-3 nädala vanustel hiirepoegadel on avastatud geenid, mis kaitsevad neid teiste hiirte paaritumiskatsete eest. Vastavaid feromoone eritavad pisaranäärmed. Sarnane fenomen ilmneb ka inimestel. Seksuaalse erutuse vähenemiseks piisas meestel vaid naiste pisaraid nuusutada (isegi juhul, kui nutvaid naisi läheduses polnud). Pisarates olevad ained vähendasid meeste füsioloogilist erutusseisundit ja langes testosteroonitase.
Allikas: ajakiri Psühholoogia Sinule 2/2014, artikkel "Armumine esimesest lõhnast".

2 kommentaari:

Marca ütles ...

Ma leidsin enda mehe "lõhna" põhjal :) See ei olnud siis mingi lõhnaõli või isegi mitte mingi kehalõhn vaid mulle tundus, et teda ümbritseb mingisugune "soe lõhn". Raske seletada, aga praegugi meeldib mulle näiteks tema käenahka nuusutada :) Kohe hea ja turvaline tunne tekib sellest.
Ühel päeval rääkis suurem tüdruk, et tema abiellub ühe poisiga lasteaiast ja kui ma siis küsisin, et miks just selle poisiga, siis ta vastas: "Ta on sõbralik ja..ta lõhnab niiii hästi!" :) Vaevalt, et vanemad seda poissi lõhnastavad.

karikate emand ütles ...

Aww, nii vahva ja armas Su lapse vastus. Mu õde hakkas teismelisena bussis ühe võõra mehega rääkima, sest tal oli meie isa sarnane lõhn olnud. Jutu käigus selgus, et ta tundis mu isa hästi :)
Huvitav on see lõhnade-maailm.

Muide, ma usun küll, et tean hästi mida Sa "sooja lõhna" all silmas pead :)
See on tõesti midagi sellist õnnelikuks tegevat ja rahustavat, millele lähedale poed ja mida mõnusasti vidukil silmadega sisse hingad, kuigi asi pole tavamõttes lõhnas vaid... miski soe fluidum oleks nagu nende inimeste ümber, kelle poole nina meid tirib :)