neljapäev, 29. september 2016

Lisaks eelnevale

Üks Ameerikast (? no valgenahk oli) Jaapanisse tulnud noormees rääkis, et kunagi andis ta inglise keele eratunde (üks õpilane korraga) ja sissejuhatavalt küsis oma uutelt õpilastelt muu seas ka, et miks nad otsustasid inglise keele lisaõppe kasuks?

Ja mitu noort rääkisid, et nad käsid depressiooni ja stressisümptomitega arsti juures ja arst soovitas neil võtta inglise keele tunde, kuna jaapanlased - ka psühholoogid - ei oska probleemidest rääkida. Nad räägivad ainult seda, et ole ikka tubli ja püüa! Ja kui sa pingutad, siis läheb kõik hästi ja proovi homme tublim olla kui täna. Kõik. Suvaline 'valge inimene' on empaatilisem kui jaapanlasest psühholoog ja ka ausam ja avameelsem. Suvalise valge inimese juures tunned, et oled end avada saanud ja sind on kuulatud, psühholoogi juures seda ei juhtu. Nad seal Tõusva Päikese Maal vaatavad probleemidest mööda, sest pole viisakas 'jõllitada' (kuulata), kui teisel on probleem. Probleemid peitu! Naeratus näole!

See noormees leidis, et see on kohutav, sest tema pole õppinud kriisis või madalseisus inimestega tegelema. Rääkimata sellest, kui masendava pildi see Jaapani tugisüsteemidest maalib...


Väga huvitav on aga see, et tasakaalustava 'sotsiaalse nähtusena' on täiesti aktsepteeritav igaõhtune purjusolek ja põhimõtteliselt on sul siis voli rääkida südamel kripeldavatest asjadest, avalikult nutta ja tänitada ning inimesed, kes pole nii purjus, vaatavad lihtsalt mujale. Ja samas võid sa olla täiesti kindel, et inimene, kellele sa oma mõtted välja valad, käitub järgmisel päeval nii, nagu seda kõike poleks olnudki. Sest sa olid ju purjus. Pole tähtis, mida purjus inimene räägib. Ja inimesed võivad baaris täieliku pisararohke peretüli maha pidada ja see on täiesti okei, mitte keegi ei palu neil vaiksemalt võtta või baarist lahkuda. Tõsi, ega nad vist eriti karjugi, aga ei vaevu ka sisistama :D

No ilma selle auru välja laskmise võimaluseta ei kujuta ettegi, kuidas nad vastu peaks, aga üsna mõttetu näib kogu see pingutamine küll. Kuhu zen kadus?

Kommentaare ei ole: