teisipäev, 11. oktoober 2016

Miracle Morning

Miracle Morning on jällegi selline tore ettevõtmine või liikumine, millega ma tutvusin internetis teiste inimeste päevikuid ja träkkereid vahtides. Ajapikku märkasin väga paljude inimeste nädala- või kuuplaani lehekülgedel eraldi väikest träkkerit pealkirjaga Miracle Morning, millel ülevalt alla jooksid nädalapäevad ja ülemisel real kuus tähte S, A, V, E, R, S - mis kokku lugedes annab siis 'savers' - päästjad.

Seda guugeldades sain teada, et noor mees (küllap ameeriklane) nimega Hal Elrod on kirjutanud raamatu sellest, kuidas oma hommiku esimesse tundi või pooltundi täie tähelepanuga suhtudes ja teatud etappe läbides saame end sisemiselt ette valmistada ärksaks ja tõhusaks päevaks ja eluks. Raamatu nimi on "The Miracle Morning: The 6 Habits That Will Transform Your Life".

"Päeva päästjad" on siis järgmised:
S - silence - vaikus (algab hästi, eks :D - minu lemmikasjaga :D!);
A - affirmation - affirmatsioonid;
V - visualization - visualiseerimine;
E - exercise - võimle, liiguta end;
R - reading - loe;
S - scribing - kirjuta, päevik.

Kui jaksad tõusta tund aega senisest varem, saad igale tegevusele pühendada 10 minutit.
Kui jaksad tõusta pool tundi senisest varem, jääb igale tegevusele 6 minutit.
No kui ikka üldse ei jaksa varem tõusta, siis hea on ka see, kui pühendad päeva esimesed 6 minutit 'päeva päästmisele' ja kulutad igale toimingule üheainsa minuti.


Eile kuulasin jooga ajal podcasti (? - ma pole päris kindel misasi see oli, ja misasi see podcast üldse on...), kus Hal Elrod natuke lähemalt neid kuut elupäästjat tutvustas ja minu jaoks huvitavamaks tegi. (SIIN).

Ta ütles, et ta ise teeb neid natuke teises järjekorras.

1. S - Vaikus - Elrod mediteerib, aga siia alla käiksid ka hingamisharjutused ja palve, kui tegemist on kristlasega.

2. E - jooga, võimlemine, venitamine.

3. R - lugeda tuleks eneseabiraamatut, mis inspireerib sind oma unistusi järgima ja teostama.

4. V - visualiseerimine - visualiseerida tuleks sellist elu, mille poole sa suundud, mida sa endale luua püüad. Sobiva pildi leidmiseks küsi endalt lihtsalt:
     a) Mida ma tahan?
Mina näiteks tahaks rohkem aega ja jaksu lugemiseks, et ma ei jätaks mingite teiste sebimiste tõttu ära joogat ja et mul oleks piisavalt rahu, et iga päev istuda ja mediteerida, ja muidugi - tahan vahel üksi kodus olla :D, ma pole kunagi üksi! Tahan üksindust! :D
      b) Teisena tuleks endalt küsida: miks ma seda tahan?
Elrod ütles väga väga õigesti, et kui inimesed seda endalt küsivad, siis võivad nad märgata, et tegelikult seda ei taha nemad, vaid esimesele küsimusele vastusena leitud eesmärgid on inimestel hoopis seetõttu, et vanemad, abikaasa, ülemus või elustiiligurud nende olulisust kogu aeg rõhutavad. Mul oli hea meel märgata, et minu eesmärgid on puhtalt minu omad :) Kuigi üksi kodus olemine on ilmselt saavutamatu...
     c) kolmandaks küsimuseks: mis mind takistab sellise elu elamisel?
     d) Lõpuks: mida ma saan teha iga päev, et sellist elu saavutada?
Need küsimused on abiks visualiseeritava pildi loomiseks, need aitavad välja selgitada, mida sa tegelikult ja tõeliselt tahad, kuhu jõuda soovid.

5. S - päevik - pane aga kirja, mida loodad sel päeval teha, kuidas end tunned, mis mureks, mida ootad ja loodad jne.

Ülalpool lingitud intervjuus räägib Elrod, et tema ise on hakanud kasutama sellist asja nagu "The 5 minute journal".
See pole tema leiutis, aga talle meeldib.

(Lisatud nõks hiljem... Ma ei viitsi üle kuulata, aga selle jaoks oli vist iPhone'i äpp. Halrodi oli väga kerge kuulata, muide. Ta rääkis sellest äpist ja ütles umbes : "... ja kui teil pole iPhone'i, siis MIS TEIL VIGA ON? hahahaaa!, ei tegelikult - siis uurige, äkki on androidi jaoks ka see äpp olemas, ja muidugi on 5 Minuti Päevik olemas ka füüsilisel kujul." Tore oli teda kuulata, ta mõjus rõõmsalt ja energiliselt ja teraselt :). )

Hommikul:
      1. Kirjuta kolm asja, mille eest/üle oled tänulik. (Tänulikkuse päevikut võib ka täitsa eraldi pidada - paljud inimesed on leidnud, et see on aidanud neil oma elu ilusama/rõõmsama poolega paremasse kontakti jõuda.)
      2. Mis teeks tänase päeva tõeliselt õnnestunuks? Mille tegemine täna on kõige olulisem (s.o selle asemel, et lihtsalt kõik kirja panna, mida täna teha on vaja)?
      3. Affirmatsioon: mille tegemisele sa täna pühenduda soovid?

Õhtul (ja see siis ilmselt ei puutu "imelisse hommikusse")
      4. Millised imetoredad asjad sel päeval juhtusid?
      5. Mida sa oleksid võinud teha, et päev oleks veel paremini korda läinud?

6. A - affirmatsioon.
Mul oli suur heameel kuulda, et ka Hal Elrod peab väga halvaks mõtteks affirmatsioone, mis ilmselgelt pole tõsi, nagu:
- Ma olen miljonär (kui sa pole, vaid alles tahad selleks saada)
- Ma olen sale (kui sa kannad suurust 66, aga sooviksid kanda 36).
Ma muutusin kohe väga rõõmsaks, kui ta ütles, et see on sama, mis öelda:
"I am full of shit!"
või
"I am a lier!"
Omg omg omg omg - lõpuks ometi üks inimene, kes arvab sedalaadi affirmatsioonidest täpselt sama koledasti kui mina!!! :D
Küll aga soovitab ta öelda affirmatsioone stiilis: "ma olen pühendunud tervislikule toitumisele" või "ma olen pühendunud oma karjääri edendamisele".
See on hea mõte, ma leian!


Eile seda lugu kuulates katkestasin ma pidevalt oma venitusharjutused ja tegin väikesi märkmeid. Mõtlesin, et kirjutan eile kasutatud viiest lipikust endale korralikuma teksti, aga kirjutama asudes otsustasin selle loo hoopis blogipostitusena kirja panna - ehk on kellelegi sellest kasu.

Muahh, bäibs! :)

14 kommentaari:

Lii ütles ...

Väga hea! Aitäh!

karikate emand ütles ...

Tore, et meeldis! :)

Kai Klaarika ütles ...

No nüüd nad hakkavad juba mu hommikut ka veel ära organiseerima!! Ei!
Tahan lihtsalt olla ja kohvi juua.

karikate emand ütles ...

:D
Luuser!
:D

Kai Klaarika ütles ...

Thähaa!
(Mu märkmikud pole üldse värvilised ka!)

Riina ütles ...

Nii tore, et sa seda jagasid. Aitäh!:)

karikate emand ütles ...

I live to serve! :D

Aga ausalt - tore on, kui meeldis! :)

soodoma ja gomorra ütles ...

Kirjuta hommikul.kolm.asja,mille eest tänulik.oled? Kas igal.hommikul võib siis samad kolm ka kirjutada? Ma.olen nt absoluutselt.kogu aeg tänulik, kui on tervis korras ( nii endal kui lähedastel), kui on kodu ja nii palju raha et leib laual. Ok, natuke jäätist ka.

karikate emand ütles ...

Ma usun, et igaüks võib iga siintoodud ideejupiga ümber käia nagu ise soovib.

Mina näiteks olen paar korda hakanud 'tänupäevikut' (gratitude journal) pidama ja teinud seda paar kuud järjest, aga saanud aru, et ma märkan kõigi nende asjade üle rõõmustada ilma üles kirjutamatagi. Mul olid ka kordused (kohv, kohv, kohv :D), see on ok! Võib-olla siis kasulikum oleks õhtune kolme asja üles märkimine, mis tuju rõõmsaks tegid - seda on kindlasti tore aastate pärast üle vaadata, sest nii uskumatu, kui see rõõmustamise hetkel ka ei tundu - need asjad lähevad meelest ära!

Aga noh, igale oma ja mõnele eimidagi :D, mingit kohustust elu kingitusi üles märkida pole!

Jaanika ütles ...

Jube lahe idee, aga eneseabiõpikud jätaksin siiski vahele, muidu tekib vähe narr tunne, et näe istun siin keset suurepärast hommikut ja loen mingit hautatud jama :D Või noh, ma ise pole suurim fänn :P Aga päeva toresündmuste märkimine on hullult hea mõte, rõõmupäevik selline :D

karikate emand ütles ...

No Miracle Morningu raamatud koos kõigi siinmainitud sammude-soovitustega kuuluvad ju ka puhtalt eneseabikirjanduse kategooriasse ;)

Lendav ütles ...

Ma olen ikka imestanud, kuidas affirmatsioonid ei tööta, aga neid ikka igal pool soovitatakse. Kõige paremini töötab see, kui eesmärgi üle mitte liiga pikalt ei meeliskleta, vaid tegutsetakse. Lihtsalt. Selle üle ennast haigeks mõtlemata. Algul tuleb muidugi siht paika panna, aga ainuüksi enesesisendus on tõesti narr. Eks tegutsemise ajal tuleb ka vahepeal ehk sihti korrigeerida, järele mõelda, aga mõtlemine üksi ei vii küll kuhugi, kui, siis ainult ummikusse. Mõtetes kontsentreeritud energia tahab ju väljendust - tahab tunnet, tegu, liikumist. Muidu pöörab lihtsalt lõpuks enda vastu, sest pole mujale minna.

Muidu - ilus plaan küll, mida hommikuti teha, aga ma ka ei suuda. Lihtsalt ei suuda. Vajan reeglina paar tundi ärkamise aega, et üldse suuta võimelda või kuidagi sihipäraselt tegutseda.

karikate emand ütles ...

Ma pean tunnistama, et mina ka reeglina vaatan kõigepealt postkasti üle ja teen Mehele tõlke ära - alles siis panen unenäo kirja ja otsustan, kas suudan voodist välja tulla, või tahan näiteks blogida või internetis õhtul pooleli jäänud asjades tuulata või Instagrammi tublisid ja ilusaid joogatibisid ja Himaalaja pilviste mäetippude kohal lehvivaid palvelippe vaadata, ning alles siis tuleb endal ka jooga ja meditatsioon.
:)


Muide, just eile kuulasin Deepak Chopra külgetõmbeseadusega seotud meditatsiooni ja tema alustas seda umbes nii: "Kõige parem viis rakendada külgetõmbeseadust, on olla sina ise - lubada endal olla kõik, mis sa oled."
Meeldiv oli seda kuulda.
Ma usun sellesse väga! :)

Unknown ütles ...

Minu arust ka on seal suurem osa tegevusi parem õhtul teha.