esmaspäev, 29. september 2014

Dreaming my dreams

Kui VT'ga reedel kinno läksime, oli meil seansi alguseni pool tundi aega ja mõtlesime seda parajaks teha raamatupoes. Tasku Rahva Raamatus on ülimalt mõnus müügisaalist eraldatud akna alune pikk pink, kus saab istuda ja raamatutega tutvuda. VT tahtis nagunii "Videvikku" uurida - raamatukogus pole seda kunagi kohal ja kinni panna VT ei taha - nagu minagi :D

Niisiis tema uuris oma raamatut, mina jalutasin natuke ja leidsin õhukese vihiku hüpnoosi-alaste uuemate avastustega ja unenäoseletaja.

Kunagi keskkoolis ostsin unenägude seletaja. Suvel kasutas pr Ema seda nii palju, et - nagu see tema puhul ikka juhtub - hakkaski siiralt arvama, et see on tema raamat. Mis siis, et seal oli minu nimi sees - tema seletus oli, et kirjutasin oma nime tema raamatusse. Ja kui ma küsisin, kust ta selle ostis (pr. Ema ei käinud raamatupoodides, kuna ta vihkas seda, kui palju raha Issake raamatute alla pani), siis ta lihtsalt vihastas.

Aga kaotus polnud suur, sest olin seda raamatut uurides kaotanud igasuguse usu sellistviisi unenägude seletamisesse, et unes nähtud siil tähendab seda ja samovar toda. Ja ma pole kahekümne aasta jooksul tundnud vajadust unes nähtud sümbolite tähendust otsida.

Aga see raamat oli teistsugune - seal kirjeldati sadat kõige levinumat unenäoteemat. Ja mind väga huvitas, miks mina näen veidraid tualettruume, mis on kas liiga avarad või katkised või tuleb turnida ja ebakindlalt kõõluda seal oma 'asju ajades'. Selleteemaline unenägu oli vist lausa esiviisikus! Ja tähendavat see seda, et mul on painavaid teemasid, kuid kardan, et kui ennast avan, siis on see liiga avalik või räpakas.
Näiteks see wc on väga nende moodi, mida mina unes näen:



Üpris huvitav, sest tegelikult ma teisi inimesi vaadates ja kuulates olen veendunud, et ma räägingi oma intiimsetest läbielamistest rohkem kui keskmine eestlane. Mida ma veel siis tagasi hoian? Enda arvates olen ma väga 'ennastpaljastav'. Võibolla siis see unenägu räägib mitte sellest, mida ma kardan teha, vaid sellest, mida ma teen, kuigi mõistan, et avameelsus võib kurjasti kätte maksta ja ringiga tagasi tulles mind kannikast näksata. Niimoodi:





Igatahes, mulle tuntud unenäoteemadest märkasin veel lagunevaid hambaid, mis oli enesekindluse kaotamisega seotud, ja suu täis klaasikilde, mis oli enda öeldud teravustega seotud. Tegelikult ma ei tea, kas ma olen näinud suutäit klaasikilde unes. Mäletan, et kui mulle esimest korda valget kuiva veini pakuti ja selle kohta minu arvamust küsiti, siis ma vastasin, et see maitseb nagu suutäis klaasikilde.


Aga ma ostsin endale ka ühe raamatu. Märkasin, et Jüri ja Hanna-Liisa Enneti "Väljavalitu" maksis endise 23 euro asemel nüüd 1.75 (kliendisoodustusega 1,66).

Raamatutuvustusest:
Me kõik tuleme siia maailma, kaasas esivanemate pärandus. Kõigis meis on soodumusi ühe või teise haiguse tekkeks. Nii on meil ka soodumus olla terve, olla andekas ja lausa geniaalne.Oluline on oma anded ja geniaalsus ära tunda, välja arendada ja ellu rakendada.Haigustel ja nende ravil on oma loogika. Nii on oma loogika ka tervisel. Tihti vaadeldakse neid kahte teemat - haigust ja tervist - teineteisest lahus. Nende koos vaatlemine annab aga võimaluse kasutada haiguste süsteemsust ära süsteemse tervisekäitumise loomiseks. Nii kujuneb haiguste loogikast tervise loogika.Raamatu teises osas (kirjutet Hanna-Liisa Enneti poolt) on vaatluse all teadlaste käsitlused haige-terve probleemi mitmetahulisusest.

Ma vaatasin, et seal on inimeste lugusid sees ja... teooriat ka ja, selle raha eest tore saak! :)

---

Saatsin just Mehe uksest välja.
Ta tahtis perearsti juurde ilmtingimata üksi minna...
Ma ei tea, kas selleks, et ma ta saladusi välja ei räägiks :D või kuna ta kardab veenivere võtmist ja ei taha, et ma seda näeksin või jumal teab, mis seal veel võib olla :D
Igatahes lasin tal üksi minna...

Nüüd mina hakkan laulemaie! :)

8 kommentaari:

Marca ütles ...

Ja ma veel mõtlesin, et olen ainuke, kes neid wc-sid unes näeb...aga, et lausa esiviisikus, üllatav.

karikate emand ütles ...

Kuna minul on need unenäod väga kaugelt sagedasemad kui ükskõik mis teised teemad, siis olen seda teemat korduvalt guugeldanud ja leidnud foorumitest palju inimesi, kes selliste unenägude üle "kurdavad", kuid selgitusi pole leidnud.
No siin siis üks.
Eks see näib nagu horoskoop - kes meist ei peaks vahel oma mõtteid endale hoidma, kartes olukorda hullemaks teha?
Või kes meist poleks ajuti enesekindlust kaotanud?
Ja mõnikord ikka juhtub, et oleme liialt teravad kellegi suhtes, nii et kõik nagu sobib kõigile nagu horoskoobidki.
Aga kaaluda ikka võib :)
Igatsugu teooriad teevad maailma põnevamaks.

Bianka ütles ...

Mina näen ka WC-unesid, aga arvan, et minu isiku, tuleviku ega minevikuga pole sellel midagi pistmist. Lihtsalt mul tuleb öösel pissihäda ja siis ma unes otsin wc-d. Kuigi leian mõne, aga kergendada end ei saa, see on kas ilma ukseta, ajab üle, põrand kõigub jne. See tähendab lihtsalt seda, et mu (ala)teadvus ei luba mul põit lõdvaks lasta ja voodisse pissida, vaid teeb selle igasuguste takistustega võimatuks :D Lõpuks ärkangi üles ja lähen WC-sse

Marca ütles ...

Ilmselt näevad inimesed suht sarnaseid asju unes ka tegelikult. Ma kunagi mehele ütlesin, et kui mul palavik on, siis ma näen silme ees justkui suuri niidirulle, mis on kuidagi jube häirivad, aga ma ei oska seda hästi seletada. Tema vastas selle peale, et tema ka, ja just nimelt niidirulle...Seda vestlust kuulis pealt mehe vend ja ütles nurgast, et ta on ka neid niidirulle näinud...Mul jäi suu täitsa lahti kohe :)

soodoma ja gomorra ütles ...

Mul on esitopis kindlasti lagunevad hambad ja allakukkuvad lennukid.
WC pole eales näinud. Aga ma joon (loe: tarbin vedelikke) ka vähe:)

Mis horoskoop lennukite kohta ütleb? olen millegipärast kindel, et see on seal ka olemas.

karikate emand ütles ...

Bianka,

aga mul reeglina pole need öiste pissihädadega seotud. Mu õhtune tablett hoiab vett kehas, nii ma hommikul ka võin rahus 3 tundi ringi lasta enne, kui vetsu minna vaja on.


Marca,

on tõesti nii, et inimestel korduvad unedes samad teemad - ei usuks, kui ei teaks :D, sest see tundub tõesti nii veider. Jung 'süüdistab' selles kollektiivset alateadvust ja - ma olen sellise asja olemasolusse uskuma hakanud. See on midagi, mis geenide kõrval inimestega sadu tuhandeid aastaid kaasa on tulnud.


Soodoma ja Gomorra,

kindlasti olid lennukid ka!, kukkumised küll koos ja küll ilma lennukiteta :D
Aga pole minu teema, nii et ma ei vaadanud... Mõtlesin küll, et kunagi võiks raamatukogust võtta ja huvi pärast uurida, kuidas neid sagedasemaid unenägusid siis seletatakse. See tundub ka midagi, mis võiks olla iga kultuurse inimese teadmistepagasis :D

Alice ütles ...

Minul on WC unenägudega täpselt nii nagu Bianka kirjeldas :)

karikate emand ütles ...

Nüüd, kus VT ka ütles, et ta oleks pidanud seda raamatut uurima, et zombi-unenägude tähendust teada saada, otsisin raamatu üles:

http://www.apollo.ee/100-levinumat-unenagu-unenaod-mida-me-koik-naeme-ja-nende-tahendus.html