kolmapäev, 5. mai 2010

Kakskeelsusest kahemeelsuseni

Lauren Aaronsoni artikkel ajakirjast Psychology Today

Üks kirjanik on öelnud, et keel on mõtlemise ema. Võibolla on see ka isiksuse allikaks.

Teadlased on märganud, et kakskeelsetel inimestel ilmnevad erinevad isiksuseomadused, sõltuvalt sellest kumbas keeles nad parasjagu räägivad. Texase Ülikooli teadlased küsisid kakskeelsetelt mehhiko-ameeriklastelt rodu isiksust määratlevaid küsimusi, nagu "Oled sa jutukas?" ja "Kas sa kipud olema hooletu?" Selgus, et paljud katseisikud muutsid oma vastuseid, kui küsimused läksid hispaaniakeelsete pealt üle ingliskeelsetele või vastupidi.

Kui osalejad vastasid inglise keeles, rõhutasid nad oma vastustes enesekindlust ja saavutusi. Need loomujooned sobivad Ameerika Ühendriikide individualistlike ideaalidega, vastandudes kollektiivse suunitlusega Mehhiko kultuurile, selgitas uurimust juhtinud teadlane Nairan Ramirez-Esparza.

Ka varasemad uurimistööd lubavad oletada, et kultuuritaustaga vihjed, nagu näiteks suure Hiina müüri kujutis, kutsuvad Hiina päritolu ameeriklastes esile Idamaiste väärtuste ja hoiakute väljendamise. Suur Hiina müür mõjutas katseisikuid grupikeskse lähenemise suunas, samas Supermani või Ameerika lipu kujutis viis enesekesksemale eneseväljendamisele.

2 kommentaari:

Oudekki ütles ...

Kusjuures, ma arvan, et see pole ainult kakskeelsetel, see tekib ka igasuguse võõrkeele omandamise juures. Ma olen ka ise tähele pannud, et minu eesti-, itaalia- ja inglisekeelne mina on päris erinevad tegelased :)

karikate emand ütles ...

:)
Usun täiesti, küllap see nii ongi!
Eks teine keel annab eneseväljenduseks hoopis uued võimalused ka ja kindlasti avardab maailmapilti selles osas, kuidas on võimalik teistmoodi maailma tajuda.
Juba kasvõi see, et nii paljudes keeltes on looduse ja loomuse tähistamiseks ükssama sõna "nature"; ja
ingliskeelne reklaamlause "natural beauty" on laiem kui eesti keeles "loomulik ilu" või reklaamlauseks vähem sobiv "looduslike vahenditega saavutatud ilu".
Ja nii edasi, lõputult.

Üldse, see kuidas pelgalt keeli õppides on võimalik oma maailmatunnetust avardada, on väga huvitav, lausa rabav.