laupäev, 3. oktoober 2015

Õpetajate päev

Eile peeti VT koolis õpetajate päeva.
Nagu ikka, andsid tunde vanemate klasside lapsed.

Ühed poisid-õpetajad kasutasid klassi ees pidevalt sõna "kurat/kuradi" ja vahepeal 'lendasid' ka "m*nnid" ja "t*rad".

:(

Kui ma olin šokeeritud, ütles VT, et kuuleb neid sõnu koolikoridorides iga päev.

:(

Usun, et algselt oli see päev mõeldud õpetajatöö tunnustamiseks vast, õpetajate tänamiseks..., aga mis sellest nüüdseks saanud on...

:(

4 kommentaari:

Skarabeus ütles ...

Selliseid sõnu kuuleb tõesti koolides iga päev väiksematest klassidest alates juba.Täiesti tavaline.

karikate emand ütles ...

Kui elad keskkonnas, kus neid sõnu nagu muuseas kasutatakse, siis lapsele jääb see muidugi külge...
Kui mina 10-aastasena internaatkooli läksin, siis muutus ka minu sõnavara selliseks, et khmm-khmm - ja ma võin kinnitada, et ise ma seda muutust üldse ei märganud, ka polnud mul erisoovi vägisõnadega laiata, piisas tõesti sellest, et teised lapsed kasutasid neid sõnu ja need imbusid täiesti märkamatult minugi sõnavarasse.

Kui VT mulle esimest korda rääkis, milliseid sõnu lapsed tarvitavad, siis mina võtsin üks-kaks-kolm kõik tavalised roppused ette ja kirjeldasin VT'le, milliseid mehe või naise kehaosi need tähistavad. Olin kindel, et need pildid on nii eemaletõukavad, et VT ei pea kunagi üle elama seda mis 10-aastane mina, kui ma isalt kuulsin, misasi see "m*nn" on, kuhu ma inimesi viimasel kuul usinalt saatnud olin :D
Eluks ajaks kadus isu seda sõna tarvitada. Või üldse sedalaadi sõnu.

Samas inimesed, kes on kasvanud keskkonnas, kus neid sõnu mingis vihahoos ikkagi kasutatakse, peavad minusuguseid peenutsejateks. Aga peenutsemine see pole, asi on minu meelest puhtalt harjumuses, keskkonnas. Ma tean, et see pole minu seltskond, kus 'karvaseid' sõnu kasutatakse. Vibratsioonid on madalad, pinget on liiga palju. Vot! :)

reet ütles ...

Tuvastasin roppsuud. Kahju, et need noormehed ei ole siiani oma suhtumist muutnud. Õpetajate juuresolekul nad küll enam ei julge, aga ilmselt arvasid, et kui õpetajat kuulmas pole, siis keegi ei näe, ei tea ...
Õpetajate päev põhikoolis ongi üleüldine tsirkus, kasuliku kogemuse saavad ehk ainult tragimad tüdrukud, kes on kunagi õpetajakutse peale mõelnud. Lapsemad "üheksandikud" lähevad klassi ette nalja tegema ja enamasti kukub nali halvasti välja.

karikate emand ütles ...

Oi, ma nii passiiv-agressiivne pole, et tahaks oma blogi kaudu kellelegi häda kaela tõmmata :D - kui ma oleks seda soovinud, siis oleksin kirjutanud kooli ise. Aga kui ikka on nii, et neid sõnu kuuleb iga päev, siis saabki ainult laste pärast kurvastada. Tean ju juhtumisi omast käest, et sinna pole midagi parata - kui sirgud nende sõnade keskel, ei kujuta lihtsalt 'üleüleüledse' ette, kuidas need mõne inimese kõrva riivavad. Need tunduvad tavalised sõnad nagu "kuri" ja "ebameeldiv". Ja korralekutsujad näivad neile poistele ilmselt lihtsalt elukauged.

Siiski, kui mõtlema hakata... niipaljukest peaks igal väikesel kaagil maailma asjadest arusaamist olema, et õpetajarollis nende sõnadega ei "esine". Tõesti... lihtsalt kahju lastest.