neljapäev, 6. august 2015

Veganluse hind: juuli toiduarved

Juunis tundus mulle, et vegan-toidu peale kulub raha rohkem.
Seetõttu hakkasin juuli arveid üles kirjutama.


Külmutatud köögiviljad

brokoli
6,25
spinat
0,95
supisegu President
7,12


14,32

Puuviljad

õun
14,95
banaan
22,61
maasikad
17
mustikad
3
mustsõstrad
4
nektariin
1,88
jõhvikad
3,09


66,53


Köögiviljad

tomat
10,17
kurk
0,92
lehtsalat
0,81
kartul
2,97
mugulsibul
1,09
porgand
2,31
peet
1,93


20,20

pagaritooted

sai
11,76
leib
13,81


25,57


Ei oska liigitada
muna
0,97
külmutatud friikad
1,95
pärm
0,45


3,37


piimatooted (keefir mulle, muu Mehele)

juust
4,35
majonees
2,45
sulat. Juust
0,89
keefir
3,91
hapukoor
0,65


12,25


Vürtsid-maitsetaimed

puljongikuubikud
2,18
jalapeno
2,69
till
2,7
petersell
1,29
karri
0,69
must pipar
0,85
küüslauk
1,05


11,45


joogid

kohv
3,76
min vesi
2,85
taimeteed
14,2


20,81


konservid

kookospiim
8,95
purust. tomat
2,55
marin. peet
3,1


14,6


maius

Pähklid-rosinad
18,95
grissinid (saiapulgad)
9,35
smuuti ja smuutijäätised
12,41


40,71


paksukestele
suhkur 0,57
toiduõli 1,85
margariin 3,87

6,29


lihatooted (Mehele)


piimavorst 2,62
viiner, grillvorst 13,33
pihvid 8,81

24,76


teravili
riis 8,97
makaron 3,51
nisujahu 1,85

14,33

KOKKU: 275,19


Üllatused:

1) Ma joon iga päev, ilma eranditeta, keefirit, aga kuu arve on vaid 3,91. Järelikult suurem osa mu banaani-keefirikokteilist on lihtsalt banaan. Ja ma panen alati solksu sooja vett ka, sest esiteks ma ei taha külma kõhtu, ja teiseks - minu jaoks jääb muidu liiga paks ja liiga magus.
2) Banaani peale ainult 23 eurot? Mul oli küll selline tunne, et ülepäeviti tassin 3 kilo koju... Aga kilo maksab 1.30, nii et järelikult sõime ikka vähem.
3) Maitsetaimed nii kallid! Mõelda vaid. See pole toit vaid ainult maitse... 11.45.
4) pähklite ja smuutijäätiste peale läks vähem kui VT šokolaadide, kommide, küpsiste, krõpsude ja limonaadide peale - rääkimata sellest, et need on kasulikud. Olen rahul.
5) Aga kui värsked ja külmutatud ja kuivatatud puuviljad kokku panna, siis on veganlus ikka kõvasti kallim kui tavaline maiustamine. Kõvasti kallim!
Samas eks ka kõvasti kasulikum..., aga kõik ei saa seda kasulikkust vaadata, kui ressursid on piiratud ja tahaks midagi head sellegipoolest.
6) paistab, et kookosvõid läheb mul vähem kui purk kuus, sest juulis ma seda ei ostnud, purk oli juuli alguses juba lahti ja praegugi on seal veel midagi põhja peal.


Õnneks meil tavaliselt suvel just on rahaga veidi lahedam, kui Jumal annab :D, seekord nagu peaaegu-peaaegu..., sukasäärest pidi ikkagi lisa võtma.
Minu hinnangul veganlus siiski nõuab rohkem kokkamist (kui just toortoitlaseks ei hakka) ja raha kui toidu suhtes muretuna elamine. Ma ei kujuta ette, et ma tuleksin töölt ja hakkaksin vegani-värke hakkima. Ma ikka võtaks poest juustuga kanatasku, külmutatud friikad ja kreeka salatipurgi, valmispannkoogid koos maasikamoosi ja pššt-vahukoorega... Et saaks ruttu ja rammusat ja kohe ja palju ja... Mäletan hästi ühte päeva juba 10 aastat tagasi, kui tulin töölt, lõikasin kile seest pakitäie pannkooke lahti ja panin selle pataka endale ühe koogina taldrikusse, kallasin selle peale pool purki maasikamoosi, lödistasin vahukoore peale ja kõige otsa raputasin igaks juhuks veel paar teelusikatäit tuhksuhkrut ka. Pool jõudsin ära süüa, enne kui magama jäin, lõug moosine.
Tollal ma sõin üldse imelikke asju - näiteks Salvesti maksasousti lihtsalt lusikaga purgi seest, külmalt, ilma mitte midagi kõrvale võtmata. Huuuh! Võdisema võtab :D


Igal juhul minu hinnangul on raske olla vegan, kui raha vähe aga ei taha end rasvadest ja magusast ilma jätta. Kel isu proovida, võiks panna kirja kõik näksid, mis ta ostab - ka soolased, pluss veel alkohol. Kui nende asjade summa on ligi 100 eurot, siis oleks see vast motivaatoriks ostmaks selle suure raha eest hoopis kehale kasulikke ja kergesti omastatavaid toite/vilju.

Ikkagi, praadida pannitäis makaroni või kartulit vähese muna või kolme hakitud viineriga tuleb nii toitvam kui oluliselt odavam taimetoidust - iseasi muidugi see kasulikkus.


Mina sõin mõned päevad tagasi ÜHE JÄÄTISE, creme-brule vahvlikoonuse. Ja nüüd on mul igal õhtul õudne koogi-isu :D
Kaks kuud, mis ma maiustusi ei söönud, polnud mul nende järele ka isu.


Kokkuvõtteks: minu kehale sobis suurepäraselt taimne toit koos igapäevase keefirisolksuga. Ahjaa, ühel hetkel tekkis muna-isu ja ma tegin endale kaks ühemunaomlette järjestikustel päevadel - isu sai rahuldatud. Kõik oli hästi ja mina kavatsen sellise toitumise juurde ka jääda, kuni miski märku annab, et enam ei sobi :)

16 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tere!
Veganlus ei pea üldse olema kallim, et kõik vajalikud ained kätte saada. Soovitaks lugeda näiteks seda artiklit "Kuidas saada veganina söönuks 3 euro eest päevas?": http://vegan.ee/3-eurot-paevas/

karikate emand ütles ...

Tean-tean,
tean seda artiklit ka.

Kes viitsib otsida odavamaid hindu erinevatest poodidest ja kes usaldab Internetist toidulisandeid tellida, sel on muidugi võimalik. Kui kirglikult asjasse suhtuda, siis on võimalik, aga mitte mugav.

Ja maitse asi ka. 4 banaani nädalas? Heheheee. Mina söön 16-18 ikka, laps rohkem. Ja pähklid. Oi oi, rohkem tahaks! Paljusid asju siin nimekirjas tahaks rohkem, ube aga vähem ja tahhiinist pole kuulnudki.

Ehk siis, võimalik on. Kas oma maitse järgi, see on iseasi. Ja 90 eurot kuus inimese peale on ikka palju kallim kui makaroni ja kartuli ja tatra juurde vorsti-sibula-sousti lisamine jms. Järgi proovitud!

Unknown ütles ...

Makaroni ja tatra juurde saab ju lisada ka kaunvilju, mis on odavamad kui vorst, kuid sama toitev ja palju tervislikum. Kaunvilajdega koonerdada ei maksa, need on vegani toidulaual ikka ülimalt olulised asjad. :) Tahhiiniga saab teha hummust, kodus tehes valmib see 5 minutiga ja on jällegi kiire ja toitev ja odav toidukord valmis (nt hummuse leivad koos paprika ja tomatiga).

karikate emand ütles ...

Kaunviljade olulisusega olen kursis :)
Mulle meeldivad külmutatud oad ja kaks korda nädalas sööme veidi punaseid läätseid, aga konservi-omad ei meeldi meie peres kellelegi (mulle kunagi meeldisid, aga ükskord sõin tšilliga punaseid ube - oli vastik, aga püüdsin süüa, siis olin näost rohelisena kolm tundi põrandal pikali ja enam ei suuda purgiube süüa kahjuks).
Tegelikult rohelisi ube sõin ma ise varem küll palju rohkem ja olen paar viimast nädalat neist ka puudust tundnud, kuid millegipäras pole ostulisti lisanud, praegu vaatan, et juulis ei söönudki... no teistele ei meeldi eriti. Aga juba panin homsesse poenimekirja 3 pakki! :)

Hummust pole julgenud proovida - äkki ei maitse ja siis olen alati mina, kes terve pakitäie ära peab sööma :D
Aga olen mõelnud hummuse peale...
ma veel natuke mõtlen ja olen üsna kindel, et ühel ilusal päeval võtan südame rindu, ostan ja teen ja proovin :D

VT tegelikult on palju suurem veganluse-huviline kui mina. Minu jaoks on see rohkem nagu "tore-oleks", aga VT arvab, et iga vastutustundlik inimene peaks vegan olema :)

karikate emand ütles ...

Ah, ja see ka, et me rihtisime rohkem maitsva/isuäratava kui kõiki toitaineid pakkuva menüü suunas :D

Kai Klaarika ütles ...

Tjah näe, ma pähkleid ei ostagi. Sest need on kallid ja kipun liialdama ka.
Üldse jäi mulje, nagu te oleks hullult palju söönud :)

Pannitäie makaronide juurde võib ükspäev panna külmutatud köögiviljade segu, teine kord näiteks sibulat ja porgandit ja jälle teine kord näiteks purgitäie ube. Praekartuliga samamoodi. Oo ja riis poest ostetud purgikastmega on nii hea (salvest on parem kui onu Ben).
Söök olgu ikka kütus. Ei pea iga päev olema fäänsipäänsi. Mulle meeldib nii mõelda. Ja saab taimetoiduga ka nii :)

Kai Klaarika ütles ...

Ah, vabandust.. ei jõudnud lugeda, et sulle purgioad ei meeldi. Kui ise keedaksid (neid ju nii palju sorte ka.. näiteks kikerherned polegi niiväga ubade moodi) ja jaokaupa sügavkülma paneksid? Aga eks roheline uba ole ju ka natuke uba ja kui läätsi sööte.. siis pole ju hullu..

Ja VTl on tuline õigus. Iga mõtlev inimene peakski vegan või vähemalt vegetaar olema ja ma ei saa aru, kuidas see nii ei ole! :(

karikate emand ütles ...

Võimalusi on tõesti päris laialt, aga toidueelistused seavad mõned piirid ette. Näiteks minu meelest on makaron puljongis keedetud köögiviljadega maitsev, mõnikord lisasin puljongikuubikule ka lõpus lihtsalt paar klotsi spinatit, mulle meeldis - VT ja Mees aga mingil juhul ei tahtnud makaroni köögiviljadega. Tatart veel vähem. Nii et variante on ikka, aga ma püüan teha midagi sellist, mis ära ka süüakse :D Näiteks kuivatatud uba ja porgand makaroniga ei kõla isegi mulle sugugi isuäratavalt :D
Mulle ei meeldiks olla vegan ja kohusetundlikult närida end läbi vajalikest toitudest, mis mulle ei maitse.

Nii et natsa jonnakad oleme :D

Kristiina ütles ...

Maitsetaimed on kallid tõesti - mina nt ei suuda osta poest seda mini-potti basiilikut pea 2€ eest. See on nii tillukeses potis ja sureb kohe ära. Palju mõistlikum on ise kasvatada, lisaks kõigele tore vaadata ka. Nii mul ongi iga nurga peal potike, kingin teistele ka ja kõik on rahul. Peterselli ja spinatit kasvab samuti, need ei vaja erilist hoolt ja on minu arvates kaunistuse eest. Aga kuivatatud maitsetaimede osas üllatusin meeldivalt Maxima valikust - neil on sellised ülisuured kotikesed, mis maksavad väga vähe. Nii ongi mul umbes eluaegne varu rosmariini, basiilikut, koriandrit, roosat pipart, loorberi. Soovitan seal ringi uudistada, kui huvi ja viitsimist on.

Ja banaani kohta. 1.30€ kilo? Mu kodupood on juba mõned kuud Säästumarket ja seal on banaan ühtlaselt ~0.90€ püsinud. Aga jällegi, kesse viitsib ainult banaani pärast eraldi teise poodi minna, eks.

Mina kahjuks armastan liha liiga palju, et veganiks hakata. Küll aga meeldivad mulle hullult igasugused smuutid ja lihata püreesupid. Kui Sa julged katsetada uusi asju, siis proovi näiteks sellist värki: pirn, varsseller, sidrunimahl koos veega ära blenderdada. Ma suutsin selle isegi oma skeptilisele mehele sisse joota, ja minu arvates väga ägeda maitsega kokteil. Pirni ja sellerit kulub ühe kannutäie peale nii vähe, et lõppkokkuvõtteks tuleb see ka sigaodav.

karikate emand ütles ...

Meie püüdsime ka potipõllundust teha, aga sama viga - väikesed potid võtsime. Taimed jäid väga tillukeseks - kahed oblikad muudkui kasvavad juba üle kahe kuu, aga on ikka pisikesed - ja kippusid ka varakult hukka minema. Kodus maitsetaimi kasvatada on väga hea mõte ja tahan seda kindlasti tegema hakata kui suudan välja mõelda, mille sees neid kasvatada, sest 'õhuaugud' peavad ikka ka vist jääma, ma kipun oma taimed alati üle ujutama ja üleliigne vesi peab välja pääsema. Olen mõelnud jogurtitopside peale, ainult kivikesed topsipõhja pole minu ellu iseenesest tulnud ja ma ootan selle järel :D

Ma ka ei osta neid poti-maitsetaimi - ma ostan külmutatult, need kestavad küll kaua ja on ahvatlevamad kui kuivatatud. Samas basiilikut olen näinud ainult potis või kuivatatult ja seda ma armastan väga, nii et seda ostan kuivatatult. Maxima suured taimepakid jätan meelde.


Sellerisse suhtun ma mõningase kahtlustusega :D
Kord tegin tomati-selleri-õunasmuuti, kuid ei suutnud seda (selleritükkide pärast?) ära juua. Lisasin sellele soola ja keetsin selle sees kiirnuudleid, sõin supina ära :p, mis siis, et õun oli sees.

Samas on seller nii kasulik, et seda peaks kindlasti sööma. Kahjuks mu perele ei paku see kasulikkuse-teema nii palju huvi kui maitsvuse-teema :D


Poeskäigud mulle tõesti ei meeldi, väsitavad liialt. Lähen ikka lähimasse ja kui vähegi võimalik, ei lähe üldse...

Kristiina ütles ...

Kõige parem on taimele ikkagi tavaline savipott, sellele alla näiteks jogurtitopsi kaaneke. Savi hingab ja samas ei ole need eriti kallid ka, täiesti parajas suuruses potte saab 0.50€ eest.

Ma ei tea, millega Sina smuutisid teed, aga mul on blender ja see ei jäta mingeid tükke sisse, kui piisavalt kaua uristada. Jõin kõrrega :P Kuigi jah, seller on selline asi, et you either love it or hate it. I love it. Ma arvan, et tomati-õuna-selleri smuuti ei saanudki väga maitsev olla, sest 1) tomatiseemned 2) miski ei anna magusust.

karikate emand ütles ...

Ahsoo, ma arvasin, et savipotid on paar-kolm eurot ikka!

Mul on kannmikser ja seda sellerismuutit tegin üsna ammu, alles siis, kui smuutide vastu huvi tekkis ja see võis olla lausa kõige esimene üritus (peale mida isu mõneks ajaks kadus :D). On väga võimalik, et ma alahindasin aega, mis selleri hekseldamiseks kulub. Kindlasti proovin kord uuesti, kui mul õnnestub see supi sisse sokutamiseks koju osta :)

Mu vennanaine sööb sellerit niimoodi krõmps-krõmps niisama.
Kõik pealtvaatajad krimpsutavad nägu :D, mina ka :D

Aga tean, et see on väga kasulik...

Maarja ütles ...

Ma tegin hummust talvel-kevadel palju, nüüd ei taha seda nähagi, viimasest hummusest tegin hoopis kotletid sest leiva peale ei tahtnud seda ülde panna ja kuidagi oli vaja see ära süüa :) Lisasin muna ja purustatud rukkinäkileiba sest riivsaia ei olnud ja läks küll.
Aga hummusega on see hea, et saab ise maitsestada nagu meeldib. Mulle ikka meeldib idamaine mekk - jahvatatud vürtsiköömned, karri, lisaks soola, peterselli, jahvatatud koriandrit, et õiget massis saada, lisan ka vett ja õli. Küüslauku läheb ka sisse. See on hea taimne pasteet. Aga saab ka lihtsamalt, kui nt raha vähe, ei pea ju nii palju maitseaineid lisama ja võib mingi oma meki välja aretada.

karikate emand ütles ...

Huvitav! Ma pole seda hummuse-asja uurinud, mõtlesin, et puljongiga tehakse ja ongi kogu maitse. Mitte, et mul maheda maitse vastu oleks midagi, aga mõnel juhul võib ära tüüdata küll.

Kotletid on selles mõttes küll fantastiline leiutis, et nende sisse annab igasuguseid asju ära peita. Mida kõike ma sinna sisse jahvatanud olen, aga nii Mees kui VT armastavad omatehtud kotlette üle kõige.

Unknown ütles ...

Luban sulle, et kui seda hummust ostad, siis ei pea seda üksinda ära sööma. :D See on ülimaitsev! Odavam on küll hummust ise teha, aga kuna see on niiiii hea, siis vahel raatsin raha kulutada. Müüakse nt Kaubamajas, ka osades Selverites. http://www.zila-laguna.lv/en/catalogue/hum-hum/humus-klassicheskiy

karikate emand ütles ...

:), elame-näeme :)