kolmapäev, 9. märts 2011

Ema palk

Njaa, ajakirjanikud on väga provokatiivse loo teinud sellest, kuidas üks kantsleriproua leidvat, et emapalk on meeste vandenõu naiste vastu ja vähendavat naiste karjäärivõimalusi. Seda lugu lugedes ahmisin ka mina õhku, kuid pärast seda, kui olin kaks lehekülge kommentaare läbi lugenud, hakkas naisest kahju. Ma ei usu, et ta sellist materdamist ära on teeninud. Küllap oli see vandenõu-teooria pigem ülemeelikushoos välja pakutud ja ka ta ise soovis rääkida eelkõige sellest, et naistel pole oma lapsi kusagile jätta, kui nad tööle naasta soovivad.



Tegelikult pole ka see päris tõsi. Naine, kellele karjäär on oluline, või kes lihtsalt tahab kodust välja, võib ilusasti minna tööle ja anda oma palga (kui see on väike) või osa sellest (kui ta palk on suur) kuupalgana lapsehoidjale. Minu sõbranna õpetab ladina keelt ja oma tillukese koormusega - sest ladina keelt ei õpeta sa kusagil viis päeva nädalas, viis tundi päevas - maksis ta oma palga bensiini peale ära, kuid kuna ta soovis oma lapse kõrvalt professionaalsust säilitada, siis oli võimalus tööd jätkata aja- ja rahakulu väärt. Emapalk iseenesest küll milleski süüdi pole ja on minu arvates hea lahendus iibe tõstmiseks.



Hoopis iseasi on, kas seda iivet on ikka vaja tõsta. Kas Me oleme nii olulised, et peame kestmajäämise nimel midagi ekstra tegema? Ma üldiselt mõtlen, et ei pea. Las elavad need, kes elavad - oleks inetu ilmsüüta vastsündinutele mingi edasikestmise-programm või ootus kaela määrida :P Ja ega Eesti tühjaks jää. Ilmselt tuleksid siia idanaabrid või muhameedlased või mõlemad. Ja siin nad siis kakleksid, sest need õnnetud muhameedlased kaklevad muude kohalikega küll igas issanda kohas, kuhu nad saabunud on. Ja kui nüüd sellele mõtlema hakata, siis tahaks vist küll, et eestlastele jääks oma nurgake, kus nad saaksid eestlased olla - ei taha ju oma lastele ja lapselastele sellist terrorit, nagu islamistid mitmel pool Euroopas korraldavad. Ja ajalugu on näidanud, et nad ei segune ega kohane eriti kusagil, mitte üheski maailmajaoks, ja muudkui esitavad nõudmisi uuele kodumaale, et asjad oleks nagu neile meeldib, või on tegemist diskrimineerimisega. Sellest, et nemad ise kohaneksid, pole juttugi, ja küllap see olekski raske inimestel, kes endale viis korda päevas palvetades korrutavad, et pole jumalat peale nende jumala ja kõik muu-usulised/uskumatud on alaväärtuslikud. (Ja muidugi ma tean, et on ka neid islami-peresid, kes oma äriasju ajavad ja mässusid ei korralda, autosid ei süüta, ei rüüsta, on normaalsed ja rahulikud inimesed, kuid pole vist lootustki, et ainult sellised Eestisse pesa teevad.)



Mis veel diskrimineerimisse puutub, siis suurimad diskrimineerijad on tugevamad mustad ise. Meie oleme inimväärikuse mõiste argiselt omaks võtnud, jõukamad mustad on ise need, kes oma teenijaid peksavad, neile näljapalka maksavad ja neid inimesteks ei pea. Näiteks selline lugu Briti Daily Mailis, kus mustanahaline naissoost arst tõi endale Aafrikast teenija, kes pidi magama köögis õhukesel matil ja olema valmis teda teenindama kella 5st hommikul kuni kella 23ni õhtul. Palka sai ta 10 naela kuus ja söögiks kaks leivaviilu päevas. Pole just palju Eurooplasi, kes sellisel moel koduabilist kohtleks - Aafrikas ja mõnelpool Aasias aga pole selles midagi ebatavalist.


Aga jah, see emapalk... Minu meelest võiks seda maksta pigem 3 aastat - siis saab last viimasel (pool)aastal juba lasteaiaga harjutada ja kui naine tööle naaseb, ei pea ta ennast poolsurnuks muretsema pidevalt haigestuva lapse ja puudumiste tõttu pahase ülemuse pärast. Lasteaeda minek ei kulge haigustevabalt ka loomult seltsivatel ja mürgeldamist armastavatel lastel - esimene aasta kipub ikka pidevate haigestumistega pikitud olema. Rääkimata veel vaiksematest lastest, kes saavad täieliku šoki, kui nad iga päev keset mürglit ja kisa elama peavad, ja emmet ka pole, kelle sülle pugeda, kus saab silmad-kõrvad ajutiseltki kinni katta.



Lõpuks: mitte keegi ei mõtle surivoodil, et ehh, oleks pidand elus ikka rohkem tööd tegema - lähedastest suhetest oma lastega tunneb aga mõnigi valusasti puudust.


Pilt siit.

2 kommentaari:

soodoma ja gomorra ütles ...

aitäh selle viimase lause eest!

karikate emand ütles ...

Võta Heaks! :)