kolmapäev, 2. aprill 2014

Lähedus

Paar katkendit Osho raamatust "Lähedus"


Kui armastajad tõesti ennast teineteisele avavad, kui nad teineteist ei karda ega varja teineteise eest midagi, siis see ongi lähedus. Kui mõlemad võivad kõike välja öelda, ilma üldse kartmata, et teine solvuda võiks... Kui armastaja arvab, et teine võiks solvuda, siis ole lähedus piisavalt sügav. Siis on tegemist teatava kokkuleppega, mille võib katkestada mis tahes. Aga kui armastajatel tekib tunne, et varjata pole midagi ja öelda võib kõike, ja lähedus on jõudnud nii sügavale, et teine teab varsti ka seda, mida sa ei ütlegi, siis hakkavad nad üheks saama.

*

Inimesed ei suuda ilma valedeta elada. Tõde on ohtlik. Valed on mahedad, aga ebatõelised. Imetore! Sa muudkui räägid oma armastatule mahedaid mõttetusi, ja tema sosistab mahedalt su kõrva - mõttetusi. Samal ajal aga libiseb elu teie käest ära, ja kõik jõuavad surmale järjest ligemale ja ligemale.
Pidage meeles üht: enne kui surete, tuleb kogeda armastust. Muidu elate ilmaasjata, ja kogu teie elu on tühine, see on kõrb. Enne kui surm tuleb, peate selgeks saama, kas armastus on teiega juhtunud või ei ole. Aga see on võimalik ainult tõe abil. Sellepärast kõnelge tõtt. Riskige tõe nimel kõigega, ja ärge kunagi riskige tõega millegi muu nimel. Olgu see põhiline seadus: isegi kui mul tuleks iseennast ohverdada, ei ohverda ma kunagi millegi nimel tõde. 


OSHO

Aastaid tagasi lugesin Oshot kuidagi kriitilisemalt. Nüüd, isegi kui ta kasutab sama sõna erinevas kontekstis, mis võiks segadust tekitada, saan ma alati aru, mida ta silmas peab.
Ja olen nõus :)

Ka kõige kurvematel aegadel olen mõelnud, et vähemalt pole See Elu mul raisku läinud, sest tean, et olen armastanud - ja et see ongi ainsana tähtis.


Täna siis läheme Mehega arsti juurde. Tal saidki kõik tabletid viimase kümne päeva jooksul otsa ja vererõhk on veidi tõusnud ka.

Aga õnneks meil polegi midagi kurta! :) Veel kaks nädalat tagasi, kui oli esimene arstiaeg (mis ära öeldi) oleksin mures olnud Mehe kõrvakuulmise pärast, kuna ta pigem oletas, mida ma küsida võisin, kui kuulas/kuulis. Pooltel kordadel ei saanud ta aru või vastas seosetult... Aga nüüd tundub see ka palju parem olevat ja rääkida on ainult positiivsest! :)

Kommentaare ei ole: