teisipäev, 2. september 2014

Kuues klass juba...

Augusti lõpus tabas mind täielik aastalõpumeeleolu.
Mõtlesin korduvalt, et oli imeline aasta täis hämmastavaid ootamatusi - siis meenus, et aasta pole ju veel läbi.
Samas see talvine aastavahetus juhtub justkui keset üht lõputut pimedat 'küünlapäeva' ja ainus põhjus, miks sellele tuleb tähelepanu pöörata on, et aastanumber vahetub. Kooli algus toob koolilastega peredele selgema erinevuse: soe ja logelemist võimaldav aeg on läbi, nüüd läheb külmaks ja pimedaks ja tuleb hakata tööle! Jepiii!

Minu märkmik, VT pinal

Meilgi oli enne kooli paar kriisikest lahendada - näiteks see, et VT ei leidnudki endale kevad-sügisjopet. Ostsin ära ühe põhiliselt punases toonis jope, millest juba kevadel keeldutud sai. Vaatan, et selle jopega hakkab piiga harjuma, aga - järgmine veidrus: VT arvab, et kui jope on seljas, tuleb ilmtingimata kanda ka mütsi. Mütsi leida oli (möödunud sügisel) sama raske nagu jopetki. Lõpuks leidsime kena valge, 'kalliskividega' kaunistatud paksu talvemütsi. Sellega ta täna läkski, kuigi püüdsin teda veenda, et mõned inimesed ei kanna üldse mütsi, isegi miinus kahekümne kraadiga, aga jopet kannavad nad kohe päris kindlasti, nii et kantakse küll jopet ilma mütsita. Ainult vanatädid kannavad praeguste ilmadega talvemütsi! :D

Suhkruhull hamster:
kukub suhkrut sisse imema enne kui kõik käpad üle toosiääre saab.
Nagu näha on vähemalt tema silmaga kõik korras.


Ja teine kriisike - koolitoit. VT jõuab sel aastal kolmel päeval nädalas koju kusagil 15.20. Koolitoitu ta nõus sööma pole, hommikul kodus on ta väidetavalt söömiseks liiga närvis, einevõileibu ta kooli kaasa võtta ei taha - häbeneb, jääb ainult šokolaad.

Selle nädala šokolaadid: 4 korda Kinder Bueno


Minule tähendab VT kooliminek pikki vaikseid hommikuid.
Tean, et ka Mees on nende üle rõõmus :)

Õhtune idüll: veiniklaasidest saab ilusad küünlajalad teeküünaldele :)

Ilusat uut kooliaastat kõigile, keda see puudutab! :)

13 kommentaari:

naine50+ ütles ...

Aga kas müslibatoon, banaan, õun vm.puuvili ei sobiks kaasa võtta?

karikate emand ütles ...

Haa, müslibatoonid on sellised huvitavad asjad, millega mul kogemus puudub. Igalt poolt loen, et neid süüakse, aga kui palju nad maksavad ja kui palju toidavad, pole uurinudki. See on hea mõte, midagi, mida tasub katsetada!

Puuviljad ei sobi, sest nad võivad määrida käsi (banaanikoored) või nägu (mahlased puuviljad). Selle suhtes on VT väga tundlik ja juba enne kahe aastaseks saamist keeldus ta õues söömast, ja ega ta kooli wc's ka süüa ei taha :D

Kunagi olid meil pirukas ja väike mahl koolis kaasas, vist 1. ja 2. klass. Hetkel tuleks see suts liiga kallis, üle 60 sendi ei tahaks minna, pealegi oli VT hädas saiapuruga.
Ja eelmisel aastal olid 3 kohukest kodus, enne kooli, kuid nüüd ta ütleb, et on hommikul söömiseks liiga närvis. Ma ka ei suutnud hommikul midagi süüa ja veel ülikoolis hakkas mul liiga vara söömisest kooli poole kõndides halb. Jällegi, kui ma ei söönud, hakkas mul esimese loengu poole peal kõht korisema :D
See hommikune söömine on ikka üks komplitseeritud teema! :D

Kylli ütles ...

Aga kuivatatud puuviljad, rosinad, pähklid äkki lisaks? Mingid küpsised? Keedumuna või omlett kaasa tehtuna oleks hea ja toitev, aga seda ta ilmselt poleks nõus koolis sööma? :)
Müslibatoon on ka hea mõte, aga minu jaoks on need alati liiga magusaks osutunud.

ritsik ütles ...

Pool päeva ainult šokolaadiga vastu pidada on raske ja äärmiselt ebatervislik. Koolipuhvetites müüakse ju ka salateid, jogurteid vms.
Müslibatoon on hea mõte, kuigi annab siiski pigem "kiiret suhkrut". Aga parem kui šokolaad. Tee ise müslibatoone,sest kaera- või mitmeviljahelbed on odavad ja sisse saad panna just seda, mis meeldib: sokolaaditükke, kuivatatud puuvilju, pähkleid vms. Retsepti mul anda pole, sest ise olen teinud lihtsalt müslit, mitte batooni, aga sõber Guugel aitab kindlasti :)

karikate emand ütles ...

Loomulikult on väikese šokolaadi peal elamine kohutavalt ebatervislik, kuid neid asju, mis
1. ei määri ega pudise,
2. on VT jaoks isuäratavad
3. ja ei maksa üle 60 sendi
polegi nii palju!

Koolipuhveti hinnad on kõrgemad kui poehinnad - seda rääkis igal koosolekul VT esimene klassijuhataja :D, et - ärge andke raha, andke parem poemaius kaasa.
Ma olen üsna kindel, et sealt ei saa 60 sendi eest ei jogurtit, ei salatit.
Summat ma aga tõsta ei taha, sest VT pole ju sundolukorras. Tal on kaks suurepärast valikut: koolitoit või maitsev einevõileib kodust kaasa. Teistele kõlbab! Ma ütlen VT'le kogu aeg, et ehk oleks temalgi aeg hakata 'inimeste toitu' sööma?! Ma pole kogu kodust kokandust ka tema järgi seadnud, sest nagunii on väga vähe sööke, mida ta alati sööb... tegelt mulle meenub ainult üks praegu... - kookospiimaga kanakarri.

Kylli,
kuivatatud puuviljad talle ei meeldi, müslibatooni peab selles mõtte ka alles proovima. Pähklitest sööb ta mandleid... See on küll hea mõte, neid paarkümmend tükki šokolaadile lisaks kaasa panna. - Kui ta on nõus, muidugi :p

Kui müslibatoon sobib, siis hakkame neid kindlasti kahekesi koos tegema - it will be fun!!! :)

Kylli ütles ...

Kuule, mul tuli veel üks mõte ... Kas ta tooreid köögivilju sööb? Nt kangideks lõigatud porgand, kaalikas, kurk, redis vms? Need ka ju oluliselt ei määri ega pudise? Ja nende juurde nt paar juustuviilu? Siis oleks koos šokolaadi või mandlitega juba natuke rohkem söögi moodi :)

karikate emand ütles ...

Kylli,
Sa ilmselt kirjeldasid praegu VT lemmiktoitu: erinevate tooreste köögi- ja puuviljade pulgakesed :)

Kahjuks kooli ta neid võtta ei taha, olen uurinud, et kui paneks karbiga kaasa - see oleks ju väga tore! Aga ei, ta ütleb, et keegi ei tee nii ja kõik hakkaksid teda (veelgi) imeliku(ma)ks pidama. Tal on alati sada vabandust, millest ükski pole veenev, aga fakt on see, et ta ei taha 'inimese sööki' kaasa võtta, sest sellist sööki süüakse köögis mitte koolis.

Ma juba tunnen enda kaela peal, kuidas mõnel lugejal karvad turri tõusevad, et uih, missugune ära hellitatud laps - urvaplaastrit talle, mitte mingit šokolaadi! Aga mis parata, kasvatasin nagu oskasin, ei tulnud välja paremini! Esimene vasikas pidigi aia taha minema!
:)

Kai Klaarika ütles ...

Mõni hästi puhas võileib (näiteks leib-või-juust-või-leib) ja see siis kuubikuteks lõigatud, imeilusas karbis, et ta saaks sealt salaja tükikesi nosida.
Ma teen peaaegu nalja.

Mis sest šokolaadist ikka niiväga. Kuskil kirjutasid, et VT-le meeldib kapsasupp (ja palju on lapsi, kellele meeldiks kapsasupp?! Erakordselt tubli ta sul!) siis sokolaadist saab ta oma kalorid ja süsivesikud ning supist kiudained ja valgudki ehk....

Mitte midagi pole teha, ikka lapsed võtavad igasuguseid/mingisuguseid ema neuroose-probleeme-komplekse üle. Paratamatu.

karikate emand ütles ...

Oi, Kai Klaarika - oli see alles nali -
võttis mu lausa sõnatuks, korraks :D

Mul on väga hea meel, et Sa sellesse niimoodi suhtud. Tõesti ta armastab kasulikke asju ka! Täna koolist tulles ootavad teda pirni ja kurgilõigud, võimalus süüa kartulit-kastet (100% kindel, et ta ei taha) ja võimalus süüa tatra-piimasuppi. Olen ka püüdnud paanikavabalt suhtuda VT veidrustesse, mis elu ohtu ei pane ja otseselt kellegi elu halvemaks ei tee.

Minu asi on valikuid pakkuda aga - mitte oma elutervemat (?) nägemust peale sundida. Lihtsalt info peab lapsel olema, millega ta riskib. Kui tal oleks ülekaaluprobleem, siis ma vist oleks rangem... kes teab?..., aga minu piiga on ju üldiselt terve, kuigi nääpsuke, nii et klassiõed on küsinud küll, et miks sa nii peenike oled? anorektik oled või`? Samas - mina olin veel peenikesem lapsena ja ka pole mul mingeid füüsilisi haigusi, veri on hea, luud tugevad, maks isegi korras ja... ainult pea on selline kahtlane :D

Kai Klaarika ütles ...

:)
Pealegi, kui šokolaadi peale on kirjutatud "kinder" ja "bueno", kuidas saab see siis lapsele halb olla?! Hahaa.

Just lahe, et mõned inimesed nii vähese söömaga hakkama saavad. Toitumishäired loomulikult pole lahedad. Aga neis ei maksa ka ainult saledaid süüdistada, ka ülesöömine võib olla toitumishäire

karikate emand ütles ...

Hehee, bueno! :)

Võin kinnitada, et toitumishäiret VT'l pole. Peale šokolaadi sõi ta täna 2,5 müslibatooni (ostsin prooviks: meeldisid ainult šokolaadiga ja jogurtiga batoonid - ja kodus teha pole mõtet, sest siis tuleks nad ju 'kodukootud' pakendis kaasa võtta! - no to that!), 2 taldrikutäit tatra-piimasuppi ning kurgi ja pirnikange. Võibolla öö hakul läheb mõni kiire võileips ka ;)


Ahsoo, Kylli mainitud juust on ka meie pereliikmete jaoks nii maitsev asi, et ööseks seda külmikusse ei jää. Seega ostan harva, pidusöögiks.

x ütles ...

Minu arust pole shokolaad nii hull, peaasi, et kodus siis sööb tasakaalustamiseks tervislikku toitu ja soolasemat. Mina sõin ka lapsena imelikult ja ei läinud paksuks, ei tekkinud terviseprobleeme. Seega olen arvamusel, et las laps ise tunneb oma keha, mis tal puudu on, selle järgi isutab.

Võiks uurida, kas koolitoitu saaks natuke muuta ja lapsed oma soovitusi anda. Kui VT-l on see imelikuks pidamise mure, siis ta peaks just tahtma koos teistega sööklas süüa :D Seega eeldan, et toidu jälkus on hullem, kui see teistmoodi olemise mure :D

karikate emand ütles ...

:), hehee, Sul on õigus - teistmoodi olemise mure on tal nende vabanduste hulgas, mis mind ei veena :D
Tegelikult ta lihtsalt ei taha koolitoitu ja tahab šokolaadi - kõik muu on lihtsalt vabandused.