reede, 15. oktoober 2010

Kristlusest hinduisti pilguga

14-aastane India poiss on vanematega puhkamas, ja kui ta oma kodulinnas pole kristlikesse kirikutesse siseneda söandanud, siis võõras paigas ringi nuuskides hiilib ta huviga ka kiriku ümber...

* Ma teadsin ristiusust väga vähe. See oli tuntud kui usk, kus on vähe jumalaid ja ohtralt vägivalda. Kuid head koolid.

Kõhklemisi astub ta lõpuks kirikusse sisse.

* Liikusin vähehaaval edasi ja uurisin keskset pühapaika. Seal oli maalitud pilt. Kas see pidi olema murti? Pilt kujutas nähtavasti inimese ohverdamist. Vihane jumal, keda tuli lepitada verega. Vapustatud naised, pilk suunatud taeva poole, ja tillukeste tiibadega paksud lapsukesed õhus lendamas. Mingi karismaatiline lind. Milline neist oli Jumal?

Preester selgitab talle, et ristil on Jumala Poeg, kes armastusest inimeste vastu saadeti sel moel nende pattusid lunastama, nende eest kannatama. Lugu jumalast, kes teadlikult laseb end paljaks kiskuda, piitsutada, alandada ja siis sureb ära ka veel, vapustab Piid. Ta püüab Isa-Jumala ja Poeg-Jumala suhet endale paralleelide abil selgemaks teha, ja kuna Pii on loomaaia direktori poeg, on tema nägemus järgmine.

* Esimene tunne, mis mind valdas, oli uskumatus. Kuidas siis nii?! Inimkond patustab, aga pattude eest peab maksma Jumala Poeg? Püüdsin ette kujutada, kuidas isa mulle ütleks: "Piscine, üks lõvi ronis täna laamade tarandikku ja murdis maha kaks laamat. Eile tappis üks teine lõvi vintsarvgaselli. Eelmisel nädalal sõid kaks neist ära kaameli. Üle-eelmisel nädalal läksid nende nahka kaks toonekurge ja hallhaigrut. Ja kes oskab kindlalt öelda, kelle vahepalaks sai meie kuldne aguuti? Olukord on muutunud talumatuks. Midagi tuleb ette võtta. Ma olen jõudnud otsusele, et ainus võimalus lõvisid nende pattude eest lunastada on see, kui ma söödan neile sinu."
"Jah, isa, see oleks igati õiglane ja loogiline lahendus. Luba mulle hetk aega, et jõuaksin end puhtaks pesta."
"Halleluuja, mu poeg."
"Halleluuja, isa."

Halleluuja, indeed!
Üldse - võrratu raamat see YANN MARTELI "Pii elu".
Eks ma kirjutan lähemalt, kui olen läbi lugenud :)

Kommentaare ei ole: