reede, 6. mai 2016

Ajurveeda toitumisest

Jälle ma kirjutan söögist, aga püüdke ära kannatada.

Jõudsin ringiga tagasi ajurveedaliku toitumise juurde, mis tegelikult - nagu ma ka korduvalt öelnud olen - on minu kogemuse järgi kõige nutikam toitumisviis üldse.

Ajurveeda järgi on meil kolm loomu-kehatüüpi ja harva on inimesed läbinisti üks tüüp, aga mina olen küll vata mis vata.

Domineeriva vataga tüüp on tuulepäine kondikubu :P
Vata peab end rahustama, ohjeldama, keskendama.
Seega sobivad vatale toidud, mis põhimõtteliselt tekitavad teistes loidust ja on raskesti seeditavad, eriti just piimatooted, kuid need toidud peavad olema ka niisutavad (õlised) ja soojendavad. Kuna ka vata seedimine on väga tundlik (kaphal on ka, aga sellest hiljem) ja stressikartlik, siis oma "piim ja kaerad" tuleb vatal soojaks teha kuumutamise ja vürtsidega.
Kookosõli on jahutav ja tegelikult sobib vatale hoopis seesamiõli (mis on soojendav), kuid ma kasutan seda viimast pigem jalgade massaažiks ja oma vürtsidega piimakohvi ja kaerahelbepudru teen seeditavamaks kuumutamise ja vürtsidega: kaneeli, kurkumi ja koriandriga; pudru sisse panen ka lusikatäie kookosvõid, et oleks rammusam. Kohvi sisse panen kookosvõid ainult siis, kui tunnen, et vajan seekord rammusamat-toitvamat jooki.

Ingver oleks ka väga hea, aga paraku on mul seda raske doseerida - natuke ülearu ja mu süda hakkab puperdama. Ja see juurikas läks minul küll alati nii ruttu puiseks, et ma - soovimata head asja mitte raisku lasta - kippusin seda ikka ülearu uhama. Enam ammu pole ostnud... aastaid vist.

Toorsalatid on domineeriva vataga inimesele täielikult vastunäidustatud, kuna need tekitavad kuivust ja külma - eelkõige just seda on vaja vähendada vatal. 

Aga taimetoidu hüvedest räägitakse nii palju, et peab tunnistama, et vahel satun jälle salatituhinasse. Kuigi mul otseselt mingit isu riivitud juurviljade järgi pole, näevad nad taldrikul välja silma rõõmustavalt erksad ja kui usud, et see on kasulik, siis sööd hea meelega :) Kuid ma tunnen väga selgelt, et vürtside ja piimaga keedetud kaerahelbepuder (no tegelikult ma lasen korra kergelt keema ja hoian siis mõnda aega kaane all - mingit viieminutilist keetmist ma küll ei korralda) on täpselt minu teema, parem kui keefiriga müsli. Vürtsidest kollane, sobivalt magus ja kookosvõiga rammusaks tehtud kaerahelbepuder lõhnab lihtsalt meeliülendavalt ja maitseb ka imehea. Soovitan kõigile endasugustele närvilistele kõrenditele :)


Teistest tüüpidest nii palju, et
pitta on energiline, lihaseline, tahtejõuline tüüp. Tema peab end jahutama toiduga. Ma kujutan ette, et toorsalatid peaks just pittale väga hästi sobima. Samas on pittal nii hea seedimine, et tal läheb hästi kiiresti kõht tühjaks. Tugevalt vürtsitatud tulised toidud pole pittale head, aga magus sobib ja kergemad vürstid ka. Aurutatud köögiviljad on samuti head.

Siit järeldub ka, et kes tahab end loidusest ja jõuetust depressioonist välja raputada, söögu just tuliseid vürtsikaid (TŠILLI!) toitusid.

kapha on pehmemate vormidega ja aeglane tüüp. Tema peaks väga ettevaatlik olema nn lima tekitavate toiduainetega nagu piimatooted ja magus. Sobib ergutav, kuum, vürtsikas toit, aga see ei tohiks olla väga soolane ja ka kaphale sobivad aurutatud köögiviljad. Kapha seedimine on loid.

Umbes nii :)
Ma ise tunnen küll, et toortoit teeb mu kuidagi... õhukeseks. Mitte kehalt aga meelelt. See pole kergus vaid hoopis... kust tuul, sealt meel :), ehk pidetus. See pole hea! Mmmmkmmmm!
Pole ime, et ma soovingi nii palju magusat ja piima-juustu.
Vata ongi ainus tüüp, kes piimakohvi-juustusaiadieediga hakkama saab :D

5 kommentaari:

Kai Klaarika ütles ...

Oh just kuulan Kaja Keili Kosmose ajurveeda juttu. Ja sina kirjutad samal teemal :)
Mis te pommitate mind?! :)

Kai Klaarika ütles ...

Mina olen täitsa kapha.
Tegelikult mulle ka meeldib selline toitumine.
Just praegu joon rohelist teed kardemoni ja kaneeliga :) Kaja Keil mõjutas.

karikate emand ütles ...

:)
Sellistel ühe tüübi alla mahtuvatel 'tüüpidel' nagu meie on ajurveedalikku toitumist lihtne internetist õppida, aga enamik on ju segatüübid - vaesekesed! :D Mees on mul ka kehatüübilt kapha, loomutüübilt kapha-pitta vahepeal. VT on on täitsa pooleks vata-pitta - tegime ühe mahuka-mahuka testi. Nii ongi loomulik, et igaühel oma pill. Või toit. :)

Aga Sulle peaks siis veganlus küll hästi sobima... kui magusad küpsetised kõrvale jätta :D (aga kes siis neid kõrvale jätta tahaks? :P).


Mulle tegelikult maitseb must kohv palju rohkem, aga keha annab kogu aeg tunda, et pean piimaga jooma ja ma juba mõnda aega seda jälle teengi nii. Mõnikord olen teinud piimakohvi kõrvale väikese tassi musta kohvi, millest alustada... ja vaadanud, et midagi ei juhtu ja siis märkamatult mustale kohvile üle läinud, kuni järsku saan aru, et on ikka halvasti mõjunud küll. Oeh.

Muide, minu "piparkoogikohv" ei maitse kellelegi peale õe (kelle abikaasa on hindu), kes sellele siiski ka eelistab musta vürtsiteed. Ma nii imestan! :D Mis maailm see küll selline on??? :D

Kai Klaarika ütles ...

Heh. Tegin mingi pika suure testi ja selgus, et olen rohkem vata kui kapha.
Aga ma pole üldse kondikubu.
No ma ei tea. Söön ikka peeti-kapsast-porgandit-kaerahelvest edasi. Ei saa need kellelegi paha teha.

karikate emand ütles ...

Mnjaa, enamik ongi segatüübid.
Kõige keerulisem on minu meelest, kui kehatüüp nõuab ühte toitu ja loomutüüp teist toitu. Et kumba siis toita?

Samas on niimoodi toiduvalik laiem ja saabki enesetundele toetudes toitu valida.