kolmapäev, 7. detsember 2016

Seda ja teist

Kirjutasin endale juba ammuilma välja ühe Shakespeare'i tsitaadi, aga viimasel ajal olen seda sotsiaalmeedias palju kohanud, see on: "Armasta kõiki, usalda väheseid, ülekohut ära tee kellelegi."

Mulle näib, et inimesed mõtlevad PIGEM, et usalda alguses kõiki, armastus kingi vähestele.
Tegelikult on "kõiki" nii lihtne armastada... - palju lihtsam, kui inimesi ükshaaval :-)
Täitsa mõistatus, miks neid inimesi on nii vähe, kes tunnevad ja tunnistavad, et nad armastavad kõiki oma 'kaaskulglasi' ja hoolivad sellest, et neil hästi läheks.

***

Veel üks huvitav mõte, mida nägin Instagramis oli: "Soovin teile rõõmu (joy) - see on kontrolli(vajaduse) vastand."

Mõtlesin, et mina küll selle peale poleks tulnud, et rõõmu vastand on kontrollivajadus. Kurbust ikka peetakse rõõmu vastandiks ju...
Aga...
Juhtumisi läks mu Venna abielu 'porisema' just täpselt sellise vastanduse tõttu: Z oli läbinisti muretu ja organiseerimatu, Vend tahtis, et kõigest oleks ülevaade ja tegutsetaks optimeeritult. Venda ajasid kõige rohkem närvi sellised asjad, et ta helistab linnast ja küsib, kas on midagi vaja tuua - Z ütleb, et ei ole. Jõuab Vend siis 32-35 kilomeetri kaugusele maakoju ja selgub, et lapsel on palavik ja vaja oleks palavikusiirupit. Z lahendab asjad jooksu pealt, tal on lõputult energiat ja väga vähe pretensioone. Kui laps kompostiämbri sisuga mängib, siis Z ainult naerab :D, kui lapsed Issakese potiistandusest sildid välja kisuvad ja Issake üle aastate korralikult pahakeks saab, siis Z naerab tema kurjustamist kuulates tema nina all end kõverasse :D - seda potilugu kuulsin ma mõlemalt! :D Issake oli ikka veel pahur ja Z rääkis seda nii, et ma ise ka siiamaani naeran meenutades, kuidas Poppa pahameel talle nalja tegi :D. Z jaoks pole üldse imelik jätta nädala nõud pesemata, nii et kes tahab potti, peseb endale. Kes tahab puhast kahvlit, peseb endale - milles probleem? Kui sa ei taha omale kahvlit pesta, siis söö võileiba! :D Vend aga soovis olla kindel, et lapsed saavad oma hommikupudru ja sooja söögi, ravimid ja mähkmed ei saa otsa jne. Mis hommikupudrusse puutub, siis Z magas nagunii alati kella kümneni :D, teda ei häirinud absoluutselt mitte miski. Puhta südametunnistusega inimese muretu, rahulik uni ;)!

Ja.
Täna peaks Z Austraaliast tagasi Eestisse jõudma.
Ta oli ära 9 kuud.
Mul elevusest juba kolm päeva hambad plagisevad :D
Ei tea, kas väiksem, Leenu, üldse mäletab teda?
Kas sõna "emme" üldse tähendab talle midagi?

Mul pole absoluutselt õrna aimugi, mis nüüd saama hakkab.

Ühest küljest mulle tundub, et nende väikesed tütred on nii imetoredad, ilusad, kiinduvad, kallilembesed ja vahvad, et pole võimalik, et Z raatsib veel üks kord nende juurest ära minna.
Teisest küljest... koos nad nagu elatud ei saa (???) ja Vend ei taha tüdrukuid kindlasti käest anda. Tema meelest oli kohutav, et kui ta tüdrukud üleelmisel suvel nädalavahetuseks Z juurde viis, polnud Z lastele midagi söömiseks varunud. Z maailmas - kui selgub, et süüa pole, siis jalutame poodi, eks!?! Milles probleem? King kadus ära? Suvel võib ka paljajalu käia - kui king mõne päeva jooksul välja ei ilmu, siis võib ju uued osta! Vend nägi selles kõiges hoolimatust. Aga minu meelest oli Z lihtsalt tugeva inimese moodi muretu ja kindel, et igast takistusest hakatakse üle ronima selleni jõudes, Vend pidas takistustel juba kaugemalt silma peal ja arvestas nendega juba ette. Optimeeris jõu- ja rahakulu.

Ei saa nagu öelda, et ühel on rohkem õigus kui teisel...
Ma ise olen paraku küll täpselt samasugune kui mu Vend :p, lihtsalt ma näen ka Z maailmapildi õigsust ja ilu.

Kunagi rääkisin hästi palju Vennale ka, et midagi kohutavat ju ei juhtu ("Pole juhtunud!" parandas tema) ja Z maailmal ei puudu oma võlu. Pealegi, mis õigus on temal oodata Z't vastutustundliku täiskasvanuelu elamist (Venna moodi elamist), kui tal endal pole mingit kavatsust (Z moodi) muretuks muutuda? Miks tema võib teiselt oodata enda arvamuste üle võtmist? Vend arvas, et tema moodi on lihtsalt mõistlikum ja ÕIGEM elada. Aga need asjad ei käi üldsegi "õiguse järgi", tuleb ikka teise inimese olemusega arvestada. Loogika, kasulikkus ja mõistuspärasus pole sugugi ainsad asjad, mille järgi me oma elu sätime - ja ei peagi olema.



Ei tea, kas neile mõeldes, aga kolm viimast päeva kummitab mul praktiliselt lakkamatult Sibylle Baieri laul The End, mis räägib lahkuminekust liigutava lihtsuse ja armsusega. Ärkan üles ja enne kui mõistus pähe tuleb, juba laulan seda oma peas. Segan suppi ja laulan kogu aeg sama joru... Ootan õhtul voodis und ja ümisen mõttes... It's the end, sweet friend of mine...






it's the end, friend of mine
it's the end, friend of mine time is over where we could simply say I love you now you opened the door leave me crying trying to embrace you again trying to face this damn situation man I can't It's the end, friend of mine It's the end, sweet friend of mine dear friend, I cannot tell the reasons why
we started well good time,
give me some wine when you open the door you seem hurt,
don't try to speak a word to me what on earth could really go wrong with you and me? yet its the end, friend of mine it's the end, sweet friend of mine time seems to be over where we could simply say I love you now you opened the door I feel cold why can't I hold you in my arms told you that life is short but love is old it's the end, friend of mine it's the end, sweet friend

14 kommentaari:

Marca ütles ...

Huvitav, kas selles mentaliteetide erinevuses võib olla oma osa kliimal? Mu meelest on enamik eestlasi need ette muretsejad ja nö "hoolivad" inimesed, mida lõuna poole, seda rohkem "manjana"-mõtlemist. Kui sa elad soojas kliimas, siis pole tõesti muret, kui pead poolpaljalt ringi käima ning kui toit otsas, siis lihtsalt korjad puuvilju vms, meil siin sellist luksust pole, kui ikka endale sooja pesa ei "muretse", külmud ära, talvel ei leia kuskilt midagi suhu pista, pead sellele juba ette mõtlema jne.

karikate emand ütles ...

Meie suguvõsas on küll kõik kindlad, et just nii see on.
Ei tea, kas seda saab ka rassismiks nimetada? :)

Me oleme Z'ga ka sellest rääkinud, et kullapai, sa elad nüüd PÕHJAMAAL! :) Siin saab ainult kuu aega aastas minna põõsast marju roobitsema, kui tühi kõht end meelde tuletab.


Ma mõtlen, et Z ehk püüdis end küll kohandada, Venna meelest lihtsalt kaugelt liiga vähe.
Aga võibolla ka ei püüdnud - meie näeme ju ainult seda, milles ta meist erineb ja ei oska arvata, kas ta erineks meist veel rohkem, kui ta ei püüaks...

karikate emand ütles ...

Üks aborigeenieripära ka: tubli 90% aborigeenidest elab valge valitsuse musta südametunnistuse rahadest. Neil on riigi antud majad ja sissetulekuks on ka spetsiaalne, iga kahe nädala tagant antav (valu)raha, naisterahvad saavad korralikud lasterahad. Sellest jätkub neile parajasti selleks, et iga päev marihuaanat suitsetada ja veini juua. Seega oli probleemiks ka see, et järsku hakkas palju toitu raisku minema ja allergikutest lastele ostetud kallid mandlipiimad kallati täiskasvanutele mõeldud pudru sisse, erilised jahud tehti ka täiskasvanutele mõeldud pannkookideks, toiduained maitsti ära ja siis jäid need kappi hallitama - hoopis teine stiil, mis oli kodus, kus meie kasvasime. Mina siiamaani ei viska üldse mingit toitu ära :D, ikka otsin kohta, kuhu jäägid sisse sumada. Aa, ja Z ei osanud väikest kogust teha lapsele. Liiter putru, millest laps sõi 10 teelusikatäit. Ülejäänu läks kompostiämbrisse. Aga meie tegime lapsele hommikuputru plekk-kruusis.
Palju raiskamist, ühesõnaga.

Ma isegi ütlesin ükskord Z'le, et Vend käis tööl - sõitis teise linna ja tegi tööd, et saaks seda osta! Mulle näis, et Z arust oli see märkus seosetu. :D

Marca ütles ...

Eks ilmselt on sellistest sisseharjunud mustritest väga keeruline loobuda ka, meiesugustele võib ju ka öelda, et ära muretse nii palju, aga üsna võimatu on seda mitte teha, kui alati nii harjunud oled.
See aborigeenide eripära, olen lugenud, et Aafrikas pmst sama, et me küll nüüd püüame aidata, heastada orjapidamist jms, kuid üldse ei arvestata kohalike kommete ja kultuuriga ning suur osa abist lähebki raisku või ei toeta inimeste iseseisvat hakkamasaamist. Mu meelest see rassism pole, ma usun, et kui me oleksime samuti elu aeg harjunud abist elatuma, me oleks samasugused.

karikate emand ütles ...

Mhmm, täpselt! Ma ütlesin ka vennale korduvalt: "Aga sina ära muretse nii palju! Kas saad hakkama? Kas on lihtne mitte muretseda ehk oma loomuse vastu elada?"

Ma ütlesin talle isegi, et see mugavam pool ei muutu - miks ta peaks muutuma, tal niigi hea? Vastu peab tulema tegusam(=tugevam?) pool.

Ja tegelikult tegi Z paljut, mida temavanused aborigeenid ei tee, nagu siiski koristas, kuigi jah, ei pesnud põrandat iga päev, jättis sodid lastele mängida küll, ei suutnud musta pesu puhtast lahus hoida jne, aga ikkagi. Aborigeenid ei korista üldse! Koerakakat ka ei koristata toas ära! Lapsed roomavad kuivanud junnide vahel ja ma ei pinguta üle, see on reaalsus!

Ja Z õppis süüa tegema - noored aborigeenid ei tee sooja sööki, vanaemad juba teevad.

Ma mõtlen, et mu vend alahindas pingutusi, mida Z tegi ja keskendus liiga palju sellele, mis oli kole ja tegemata..., samas olen täitsa kindel, et temagi pingutas täiest jõust, et olla mõistev. Ta ju teadis, nägi ise ka, kuidas aborigeenid elasid. Teineteisele vastu tulekute vahele jäi lõpuks ikkagi liiga suur lõhe.

Aga näis, kuda nad seekord oma elud sätivad ja mis nad otsustavad :)

soodoma ja gomorra ütles ...

Minu arvates pole see üldse aborigeebide ja valge inimese teema. Eestis.lähevad kooselid lõhki pm samadel.põhjustel. Erinevad suhtumised ja arusaamad. Iseloomud. Lastetuba.

karikate emand ütles ...

Ei no kena lugu küll! See ju tähendab, et ma ikkagi olen rassist! :D

Nele ütles ...

Sinu venna ja Z teemas vist ei saagi ühtki Õiget seisukohta võtta. Ühest küljest võttes on optimism ja muretus olulised. Kui iseendale probleeme ei tekita siis pole neid vaja ka lahendada. Aga samas on vanema asi vastutada oma lapse elu ja tervise eest, tagada täisväärtuslik toit ja ravimid. Eriti veel meie pigem põhjamaises kliimas.
Ideaalne oleks ilmselt mingi vahepealne variant. Kui toit ja ravimid on olemas siis oleks ju tore muretut kulgemist praktiseerida... :)

karikate emand ütles ...

Aitäh, Nele, selle igati tasakaaluka kommentaari eest! :)
Eks ta nii ole!

Skarabeus ütles ...

Pole see mingi rassism!Mida tumedamaks kisub inimese nahavärv,seda lohakamaks maailm...

Unknown ütles ...

Jah,aga vastandid tõmbuvad.Et just nemad kohtusid ja lapsed said.
Su vend oleks võinud ju valida kodumaalt usina ja kasina ja puhta põllekesega.

karikate emand ütles ...

Oo, jaa! Selle üle ei imesta me keegi, et need kaks kokku said ja lapsed said :)
Z on kõige-kõige imelisem naisterahvas, keda mina tunnen.
Mõlemad on täiesti haruldased natuurid ja meile kõigile tundub väga loogiline, et nad enda kodumaja lähedalt kedagi ei leidnud.
Mitte keegi meist ei arva, et Z oli halb valik!
Kõik me saame aru, et/kuidas mõlemad olid teineteisest lummatud :)


Ma ütleks, et nad on just sarnased selle poolest, et nad on suure väega inimesed, kelle juures soovitakse olla :)

soodoma ja gomorra ütles ...

Tere Hommikust, kas palun annaksid mulle oma mob nr? seejuures luban pühalikult, et sind telfonitsi mingil kombel ahistama ei hakka. Tervitustega, SK. (kellakagu@gmail.com)

karikate emand ütles ...

Jeerum, ma sain alles praegu aru, et Su kiri oli blogikommentaar ja mõtlesin ehmatusega, et siis vist läks minu vastus ka blogisse üles! :D Tulin krabinal kustutama, aga paistab, et mul oli oidu oma kiri kellakäole saata :) Huhh! :)