laupäev, 28. veebruar 2015

"Tread softly, because you tread on my dreams..."

Avasin Apollo kodulehekülje, et vaadata, milliseid raamatuid on veebruarikuu jooksul välja antud - ja jäin klõpsti kõige esimese juurde kinni! No ei saa edasi! Taas on välja antud (trummipõrin) -

Haruki Murakami "Norra mets".

Kellele meeldib vaikne klaverimuusika, aeglased mustvalged filmid, staatilised ja samas elujõust ja 'maailma hingega ühenduses olemisest' pulbitsevad ülesvõtted (üks armas inimene saatis mulle lingi Gregory Colberti töödega ja need on tõesti hüpnotiseerivad, vaadake!) või hoopis lepliku enesestlahutatuse lootusetu lumm ja teised vaiksed kuid mõjusad maailma kujutamise/väljendamise viisid, ja kes pole seda raamatut veel lugenud, siis soovitan soojalt. Mina lugesin seda kõigepealt eestikeelsena ja siis ostsin ja lugesin ingliskeelsena - mis teha, ingliskeelsed raamatud on nii palju odavamad, kuid nüüd jäin silmadega ikka selle peale kinni, et... äkki ostaks. Paraku ostsin ma sünnipäevakingi endale juba ära, hmmm... ostsin tegelikult VT'd silmas pidades selle Narnia lugude kogumiku: 7 raamatut ühes. Loodan, et VT'le meeldib, aga loen kindlasti ka ise. Muidu tõesti ostaks eestikeelse veel lisaks, kui tõlkija on ikka sama...
No õnneks tunnen suuuuuurt rõõmu ka sellest, et mul on ingliskeelne siinsamas, voodist 2,5 meetri kaugusel alati olemas :)

Mulle tundub seda raamatu lugedes, nagu minevikus elava noormehe igal liigutusel oleks tähendus (kuid pigem kurblik-kohustuslik ajatäide mõeldes armastusest ja kättesaamatust armastatust) ja iga ta üksildane samm maapinnal heliseks. Teda kaunistab see armastus, mida tuleb oodata ja mis võibolla ei tulegi. Nii ta siis elabki leplikult oma üliõpilase-elu ja ootab, meenutab.



"Kõnni nagu su jalad suudleksid maapinda," soovitab kõndimismeditatsiooni harrastaja,
Vietnami buda munk Thich Nhat Hanh


Igatahes soovitan lugeda, ja loodan, et saan nüüd seda apollo-akent allapoole edasi kerida ja teisi raamatuid ka vaadata :D

Murakami meeldib mulle hullupööra veel selle pärast, et tema usub ka kirglikult päevaplaanist kinni pidamisse :D, vähemalt kirjutamise ajal. Ta ütleb, et iseenesest pole üldsegi tähtis, et ta omi asju just nendel kellaaegadel teeb ja telefon on hääletu ja sobimatule ajale tikkuvad suhtlemisvõimalused jäävad kasutamata: ta ütleb, et päevaplaan oma lõputute kordustega on tema jaoks iseenda äranõidumise/hüpnotiseerimise viis :)
Mõistan seda suurepäraselt!!! :)


Kaunist nädalavahetust, numpsikud! Mmwaaahh! :)


Lisatud paar tundi hiljem:
Nüüd sain aru, miks see raamat mind niimoodi paigale naelutas. 
Nägin täna öösel vähemalt nelja unenägu, mida mäletan, kuna ärkan unenäo lõpus sageli üles ja kirjutan pimedas käsikaudu, silmad kinni märksõnu välja - mõnikord ei tähenda need hommikul küll enam midagi, aga juhtub ka seda, et päeval midagi märgates saan ma järsku aru, mis teema selle märksõnaga seostus. Tänastest unenägudest ei tea ma, mida tähendab "Shi-Tzu koera järgi maius".
Aga - võtsin just tänaöised märkmed kätte ja meenus, et ühes neist unenägudest oli täpselt selline meeleolu nagu "Norra metsas" ja samuti keskkoolinoorte vaikne kindel armastus ja hellus.

Veel hiljem:
Aga näe - pealkirja olingi ju unenägudega seoses pannud... pealkirja pannes ise ka ei saanud aru, miks ma seda Yeatsi värssi kasutada tahtsin.

Kommentaare ei ole: