kolmapäev, 18. juuni 2014

Mida näeb šamaan hullumajas?

Tu-tu-tu-tu-tuvikesed, ma ei ürita teid veelgi enam leili ajada järjekordse hullutava tekstiga :D
Lugesin seda vist pühapäeval ja juba siis mõtlesin, et tõlgiks selle oma blogi jaoks ära, sest minu meelest oli väga huvitav. Leidsin selle oma Õe FB seinalt. Ja Õde jõuab täna Eestisse, nii et... tundub sobilik selle tõlkega täna alustada :)
Te ärge laske end häirida, eks! 

---

šAMANISTLIK ARUSAAM VAIMSETEST HÄIRETEST

šamanistliku nägemuse kohaselt annavad vaimsed häired märku "ravitseja sünnist," selgitab Malidoma Patrice Somé. Nii on vaimsed häired omamoodi spirituaalsed hädaolukorrad, spirituaalsed kriisid, millega toime tulemiseks on kindlad võtted, mis aitavad "hiileril" sündida.

Seda, mida Lääs peab vaimuhaiguseks, tervitab dagara rahvas kui "häid uudiseid teisest ilmast". Kriisi läbi tegev inimene on valitud vaimolendite sõnimitoojaks hingede maailmast. "Vaimsed- ja igat laadi käitumishäired annavad märku sellest, et kaks omavahel sobimatut energiat on samal väljal kohtunud," selgitab dr. Somé. Kui inimest ei abistata vaimolendite maailmast tulnud energiaga toime tulemisel, siis ongi tagajärjeks sellised häired.

Kui dr. Somé 1980. aastatel doktoriõppe jätkamiseks USAsse tuli, puutus ta kokku ka sellega, kuidas meie maa vaimselt haigete inimestega käitub. Kui kaasõpilane depressioonihooga psühhiaatriahaiglasse suunati, käis dr. Somé teda vaatamas.

"Ma olin äärmiselt šokeeritud. See oli esimene kord, kui ma nägin, mida tehakse siin maal inimestega, kellel on samad sümptomid, mida olen oma küla inimestel märganud." Dr. Somé'd hämmastas, et neid sümptomeid koheldi patoloogiana, mis tuli välja ravida. Tema kultuuris talitati täpselt vastupidi. Vaadates ringi osakonnas, kus mõned olid hullusärkides, mõned rohtudest täiesti uimas, kolmandad kriiskamas, mõtles ta endamisi: "Ah või nõndaviisi koheldakse selles kultuuris inimesi, kelles püüavad avalduda tervendamisvõimed. Milline kaotus! Milline kaotus, et inimene, kelles püüab väljenduda teise maailma vägi, lihtsalt neutraliseeritakse."

Ehk siis - Lääne inimesi pole treenitud paranähtuste ja vaimolendite maailmaga suhtlema või selle avaldumisi isegi märkama. Sensitiivide ja meediumite tegevusel on halb maine. Kui hingede maailma energiad Lääne inimese psüühikas esile tulevad, on inimene nendega toime tulemiseks või isegi nende ära tundmiseks täiesti ette valmistamata ning ei mõista, mis toimub. Tulemuseks on hirm. Kui puudub kontekst ja abi teiselt reaalsuse tasandilt pärit ilmingutega tegelemiseks, tundub inimene tõesti lihtsalt peast segi. Inimene uimastatakse antipsühootikumidega - see aga teeb võimatuks energiate integreerimise, mis võiks need energiad vastu võtnud inimese hinge arendada.

Psühhiaatriahaiglas nägi dr. Somé patsientide läheduses jõlkumas paljusid "olendeid" - "vaimolendeid", kes on enamikule inimestest nähtamatud, kuid keda šamaanid ja selgeltnägijad suudavad näha või tajuda. "Nemad tekitasidki inimeses kriisi," ütleb ta. Talle tundus, et need olendid püüdsid enda poolt meediumiks välja valitud inimeste kehadest ravimeid ja nende mõju välja tõmmata, ning see protsess tekitas inimestes suuri vaevusi. "Olendid käitusid nagu miskitlaadi ekskavaatorid inimese energiaväljas. Nad tegutsesid üpris raevukalt. Inimesed, kelle kallal nad toimetasid, lihtsalt lõugasid," ütles ta. Igatahes ei suutnud ta sellesse keskkonda jääda ja oli sunnitud lahkuma.

Draga kultuuris aitab kogukond inimesel mõlema maailma - teda vallanud hinge maailma ja inimese küla, kogukonna - energiad omavahel lepitada. Siis võib inimene tegutseda sillana kahe maailma vahel: anda elavatele abistavat infot ja pakkudes vajalikku ravi. Niisiis lõppeb hingeline kriis uue ravitseja sünniga. "Teise maailma olendid on meile nagu sponsorid," selgitab dr. Somé. "Sageli on sellisest ühendusest ilmnevad teadmised ja oskused pärit otse teisest ilmast."

(järgneb... arvatavasti... kunagi :D )

Lugu ilmus veebikeskkonnas Earth / We Are One ja kandis nime What a Shaman Sees in A Mental Hospital.

Aitab kah, tänaseks! :)

Kommentaare ei ole: