pühapäev, 13. september 2015

"PATANDŽALI JOOGASUUTRAD. Krija jooga õpetaja Marshall Govindani tõlge ja kommentaar"

Patandžali oli India õpetlane, kes kusagil 400 aasta kandis pani kirja 196 aforismi, kus ta selgitab joogafilosoofiat ning tema joogasuutraid peetakse üheks olulisematest kirjutistest jooga vallas.

Mina olen neid lugenud seni inglise keeles, SIIT.

Neis räägitakse, kuidas ja mida üks praktiseeriv joogi võiks saavutada. Mainitakse ära ka 'imevõimed' nagu näiteks kõigeteadmine, mitmes kohas korraga viibimine, astraalrännud, mõtetelugemine, vee peal käimine, leviteerimine, eelmiste elude teadmine, kaugnägemine ja -kuulmine jms. Kõige selgem arengu tunnus aga on siiski lihtsalt häirimatu meelerahu ja rõõm. Paljud nn 'imevõimed' on praktiseerimise kõrvalnähe ja hoiatatakse neid ületähtsustamast. Üldistades võiks öelda, et Patandžali joogasuutrates loetletakse viise teadvuse puhastamiseks ja hinge ülendamiseks, meelerahu saavutamiseks.

Selles raamatus on iga suutra juures sõnasõnaline tõlge ja kopsakas kommentaar autorilt - Marshall Govindanilt, kes on kaasaegne krija jooga õpetaja. Raamatu on välja andnud Lilleoru keskus, kus õpetaja Ingvar Villido eestvedamisel samuti krija joogaga tegeldakse. Selles joogastiilis on põhiprogrammiks püsiv teadvelolek, krija jooga on teadliku / teadvustatud tegevuse tee.
Hästi palju infot antakse edasi otse gurult õpilasele ja ka siinsetes kommentaarides soovitatud praktikad on sageli sellised: tee seda-ja-seda, nagu õpetati krija jooga III astme pühitsusel. Nii et minusugused muidu-uudistajad jäävad paljust põnevast ilma.

Minu meelest oli see väga huvitav ja tore raamat, kuigi mõnikord erines siinne tõlge ingliskeelsest, mida ma varem tundma õppisin. Näiteks III 51:
Isegi taevaste olendite kutsel ei peaks joogi hoidma alal ühtki kiindumust ega uhkust, sest soovimatud madalad tendentsid võivad uuesti areneda.
vs
When invited by invisible beings one should be neither flattered nor satisfied, for there is yet a possibility of ignorance rising up.
Mulle tundub ingliskeelne variant loogilisem, aga ega mina pole mingi asjatundja ega õpetlane :)
Mõnes kohas jälle tundub eestikeelne variant parem, hetkel näidet ei leia.

Veidi häiris mind see, et paaris kohas (sissejuhatustes) mainitakse, et krija jooga on ikka see ainus õige jooga.
See võib olla tõsi, aga eneseupitamine on sageli piinlik vaadata. Mu Õde käis kunagi krija jooga loengutes ja 'trennis' - sealne õpetaja (minu meelest just Lilleorust tulnud) halvustas õpilasi ja ketras kogu aeg juttu, kuidas nad pole omadega veel kusagile jõudnud, võrreldes temaga.
Väga imelik õpetaja... - selliselt ei tahaks küll midagi õppida.

Raamat aga nii ülbe sugugi polnud ja kommentaarides annab Govindan selliseid toredaid soovitusi nagu:

Ole enda suhtes alati leebe ja kannatlik.
*
Kasvata endas tingimatut armastust teiste suhtes. See on kiireim viis häälestuda kõigi asjade olemuslikule reaalsusele.
*
Avastades selle, kes me oleme, hakkame vabanema vajadusest piiratud individuaalse mina järele.

Nii et selline mõnus ja lihtsalt loetav raamat joogahuvilistele.

Kommentaare ei ole: