pühapäev, 20. september 2015

Midagi minestajatele

Mitteminestajatele on järgnev jutt täiesti igav ja ma ei kirjuta sellest niivõrd oma blogi lugejatele vaid eestikeelsetele guugeldajatele.

---

Mul on loomulik madalapoolne vererõhk - 90/60 -, selle juures tunnen end suurepäraselt.
Samas on mul olnud eluperioode, mil mul on hommikuti võimatu püsti saada, sest hakkan otsekohe minestama - pulss läheb hästi-hästi kiireks ja ma ei saa selga sirgu. Vean end voodist välja, mööda seinu teise ruumi ja seal istun või pikutan põrandal, siis ajan teise-toa-asju ja vaatan, et voodisse tagasi saan.
Alati ütlevad arstid, et see on madalast vererõhust.
Aga minul endal on neil aegadel hoopis tunne, et mu vererõhk hüppab (ka aeglaselt tõustes, hullematel aegadel ka lihtsalt ilma seljatoeta istudes) üles ja seda kinnitavad ka kodused mõõtmised viimase 20 aasta vältel.
Et - üsna kohe pärast minestamist on mu vererõhk suurepärane :D - 110-115/midagi.
Samuti kui perearsti juures käin - enesetunne pole tavaliselt suurem asi, aga vererõhk on ilus: ülemine jälle 110 või 115.
Samas endal on mul hea olla 90 mmHg juures.

Vererõhk muidu püstitõusmisel mõistagi langeb (kui füüsikaliselt mõelda on see loogiline), aga keha kompenseerib seda omalt poolt kärme väikese rõhutõusuga. Madala vererõhu puhul ei pruugi see kompensatsioon olla piisav ja hapnik ei jõua ajju. Mulle aga tundus, et minu keha ülekompenseerib seda jõuliselt, nii et pähe tekkis tugev survetunne.


Ma olen hääääääääääääääääääästi pikaldane, nii et kuigi mõtisklesin selle üle juba palju aastaid, guugeldasin alles täna.

Kui otsisin kõrge vererõhu ja minestamise seoseid, siis eestikeelne internet on sellekohasest infost tühi ja ka ingliskeelne topib minestamise reeglina madala vererõhuga paari, aga mõningase 'kaevamise' järel siiski leidsin sellise asja nagu orthostatic hypertension / ortostaatiline kõrge vererõhk, mille puhul püsti tõustes vererõhk hüppab 20 või rohkem ühikut ja inimesele võib kippuda minestus peale. (Eespool lingitud Wiki artiklis sellest juttu pole, aga näiteks SIIN on.)

Kirjutasin sellest ainult selle pärast, et äkki keegi guugeldab eesti keeles ja jääb pika ninaga.
Aga on küll olemas selline asi, küll veel vaieldavas ja uuritavas seisus... aga on!
Eriti omane olevat see... hmm... anorektikutele... hmm.

Ja veel tahaks omalt poolt ka öelda, et ärge laske end heidutada sellest, kui arst ütleb, et teie jutt oma kehast pole füsio-loogiline. Mis siis, et arstiteadus kinnitab ühte - küllap võib ka teisiti olla. Aga muidugi võib asi olla ka pisukeses hüpohondrias :D, kes teab!? :)


Nemad vajusid ka ära...

- izismile.com -

Kommentaare ei ole: