kolmapäev, 17. august 2011

Naeruteraapia

Ma ei mäletagi, mis päeval see oli, kui Väike Tüdruk mulle teatama jooksis, et varsti tuleb dalai-laama Eestisse ja kolmapäeval on temast Kanal 2s saade. Igatahes olen rõõmus, et ma tema käiku maha ei maganud ning olen siin omas kodus omas mõttes vaikselt saanud kaasa elada tema külaskäigule.

Võtsin tema tänase intervjuu ka plaadile, samuti esmaspäevase dokfilmi ETV'st.
Ja põhiline, mis ma dalai-laamat vaadates tunnen on, et tema naer on täiesti vastupandamatu :D Kuigi ta räägib ju tõsistest asjadest, on mul 20 minutit pärast saate lõppu ikka veel suu suurest naerust kõrvuni.

Mõned peavad tema nalju ja tempe liiga tobedateks ja kohatuteks, aga minu meelest on ta küll igati vahva ja armas. Eks ta teeb kõike seda - ka ohmakana näida võivaid tempe - selleks, et inimesed liiga pinges ei oleks. Kui inimesed on pinges, siis on ju raske olla avatud ja avameelne.



Igatahes on mul hea meel, et nüüd on mul kodus üks tõsine tusatuju ravim - üle 1,5 tunni armast, head ja naljakat dalai laamat DVD-plaadil :)
Yay!

Selle teksti juurde pilte otsides leidsin toreda katkendi ühest dalai-laama raamatust, kus ta räägib, miks ta nii väga naerda armastab.

Kuid muljet ei avalda mitte ainult tema lustakus. Dokfilmis oli näha ka tema järskus ja rangus näiteks inimeste puhul, kes ootasid temalt imeravija tegusid või kui räägiti ebameeldivatest asjust. Eriti vahvad olid tema mühatused - pean ütlema, et kui minu peale keegi niimoodi mühataks, sõeluksid mu püksid kohemaid püüli :D Kuigi dalai-laama on paljude usklike arvates kaastunde buddha Avalokitešvara kehastus maa peal, ei tähenda see, et ta jääbki kõigi abivajajate kätt hoidma ja neile kaasa tundma. Enamasti tegi ta jutule kiire lõpu ja pöördus järgmise inimese poole. Kui üks vana mees talle sosistas, et tal on jäänud veel viimased päevad elada, siis rääkis dalai-laama temaga pikemalt, aga samuti väga asjalikult ja jõuliselt. See ongi tegelikult kõige parem - ei lase inimestel enesehaletsusse vajuda.

Olen ka mures, mis saab maailmast siis, kui praegune dalai-laama meie hulgast lahkub? Minu meelest on ta väga eriline ja asendamatu kuju. Kes võtab üle tema rolli Tiibeti eestkõnelejana? Kus võiks sündida uus dalai-laama? Eriti omapärane on see, et praegune dalai-laama pole kuigi kindel, kas ta ikka on eelmise dalai-laama kehastus :)... Milline keeruline probleem Tiibeti budistidele lahendamiseks!... Ma kardan, et erinevad kildkonnad kuulutavad terve portsu lapsi uuestisündinud dalai-laamadeks - Hiinlased valivad oma, Tiibeti budistid oma, India tiibetlased oma... Eks saab näha - mida hiljem, seda parem :)

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jah, just - see naer. See on see. Kusjuures, ta ju naerab - väga tihti, kui mitte enamasti - rõhujate üle - Mao ja Putin ja kes kõik -, aga see ei ole kunagi kättemaksuhimuline, õel, hingeõõnestav naer, vaid alati vaba, hea ja kosutav. Uskumatu! Ja kuidas ta suudab olla üheaegselt tark, läbinägelik, avatud, uudishimulik, maalähedane, ratsionaalne, idealistlik, humoorikas....

Mul on ka hea meel, et sa teda "maha ei maganud"! Ma juba enne mõtlesin, et see inimene peaks Sind kindlasti inspireerima.

Ikka imetledes ja head soovides,
K

Anonüümne ütles ...

Mind üllatas tänase intervjuu ajal kõige rohkem see, et ta on nii realistlik, et mitte öelda ilmalik. Väga kahe jalaga maapeal, ei mingit ülearust uhhuutamist ega usukuulutamist. Ma arvan, et teda ajab see ka naerma, et nii paljud ta peale kui Jumala peale vaatavad, heas mõttes naerma muidugi :)

karikate emand ütles ...

K,
... ma olen liigututatud...