neljapäev, 28. veebruar 2013

Hingest



Koristasin oma failikaustu ja taasleidsin omapärase artikli Daily Mailyst.
Nimelt usuvad kaks mainekat teadlast, et kvantfüüsika abil saab ära seletada kogemusi, mida inimesed saavad kliinilise surma ajal ja mida nad pärast elustamist on kirjeldanud.

Nende sõnul koosneb hing kvantosakestest, mis omakorda on universumi baasstruktuuri osad. Surmalähedased kogemused tekivad nii, et hinge moodustavad kvantosakesed irduvad kliinilise surma ajal närvisüsteemist ja hajuvad taas laiali universumisse, kust nad pärit on ja mille osaks nad on aegade algusest peale olnud. Kui patsienti tulemuslikult elustada, siis pääseb kvant-info ajurakkudes asuvatesse  'mikrotuubulitesse' tagasi, mistõttu inimesel on võimalik kirjeldada oma surmajärgseid elamusi.

Selle omapärase teadvuse/teadlikkuse kvantteooria väljatöötamise taga on dr. Stuart Hameroff  (kes on anestesioloogia ja psühholoogia osakondade emeriitprofessor ning Arizona Ülikooli juurde kuuluva Teadvuse Uuringute Keskuse direktor)  ja Briti füüsik Sir Roger Penrose.

Täpsemalt asub hinge olemus siis ajurakkude sees olevates struktuurides, mida nimetatakse mikrotuubuliteks. Onude kindla veendumuse kohaselt on hing midagi enamat, kui lihtsalt ajurakkude vastastikune mõjutamine/toimimine. Selline seisukoht sarnaneb hinduistlike ja budistlikke tõekspidamistega, et teadvus on osa kõiksusest, veelgi enam: see on kõik, mis tegelikult tõeliselt olemas on. Viimane seisukoht sarnaneb lääne filosoofia idealismisuuna seisukohale.

Nende uskumustega kooskõlas arvab dr. Hameroff, et kliinilise surma puhul minetavad mikrotuubulid oma kvantoleku, kuid nende peituv info ei hävi vaid lihtsalt lahkub kehast ja pöördub hajutatuna kosmosesse tagasi.

 On võimalik, et kui inimest ei elustata ja patsient sureb, siis võib kvantinformatsioon hingena väljaspool keha edasi elada – võibolla isegi igavesti, räägivad nimetatud teadlased.

Mõistagi on nende teooriat veidi empiirilisemat mõttetööd hindavate kolleegide poolt kõvasti kritiseeritud :)

Sellegipoolest usub dr. Hameroff, et edasised arengud kvantfüüsika valdkonnas tõestavad tema teooriat, kuivõrd kvantfüüsika-alased uurimused juba on aidanud selgitada mitmeid seni salapäraseks jäänud bioloogilisi toimimismehhanisme.


...
Ma iseenesest usun ka, et hing on midagi enamat kui närvirakkude töö...
Aga tõestust pole mul ka kuskilt võtta :)

Ja ka Onude teooria on kuidagi segane... kuda need mikrotuubulid pärast kosmosesse laiali hajumist oma 'kodurakud' taas üles leiavad, kui keha elektriga ellu tagasi kärsatatakse? Kosmos peaks ju kvant-osakesi ja seega ka kvant-infot tuubil täis olema - kuda just see õige info koos mälestustega sinna ajju tagasi tõmmatakse - 'hõbedase niidi' abil? (Tahaks lennata, aga mitte eriti kaugeleee....
...just in case... :)   ).
Pigem jääb hinge-info küllaltki kompaktseks, tundub mulle...



Pildid izismile.com'ist 
ja jutt Daily Mailist,
aga ärge ei Daily Maili ega ka minu tõlget jumala pärast mingi 'akadeemilise tõeallika' pähe võtke :p

Kommentaare ei ole: