neljapäev, 4. september 2014

Eilne päev

Eile oli ilm äkitselt jälle kirgas ja soe ning paistab, et see mõjutas inimesi, tehes neid suhtlemisaltimaks - mind ka.

Pidin minema Eedenisse, et saapad parandusse viia ja ID-kaardi jaoks uued fotod teha. Mehe kaart saab samal ajal läbi, aga tema kasutab vanu fotosid :D - ega ta tõesti väga muutunud pole ja on täiesti äratuntav. Ma kardan, et minu 10 aastat tagasi tehtud fotod järgmiseks 10 aastaks ei sobi.

Foori taga rohelist oodates nägin Mehe tuttavat A'd.
Mul oli tema suhtes juba 7 aastat südametunnistus must, sest kui me siia, tema elukohale lähemale kolisime, hakkas ta minu jaoks liiga sageli siin käima, ja ikka nädala sees, kui Mees oli ära. A on väga iseäralik inimene, vanasti oli ta suhtluses hästi arglik, minu meelest ei vaadanud ta esimese aasta jooksul mulle otsagi. Tal on kaks kõrgharidust, kuid ta pole kunagi töötanud ja põhisissetulek tuleb tal pudelite korjamisest. Tegelikult ma ei tea, kas tal üldse mingit muud sissetulekut on, aga elab ta oma tädi juures.

No vaat, ja aastal 2007 oli minul tervise suhtes just kõige raskem aeg ning ma kohe üldse ei viitsinud suhelda. Ma ei vastanud uksetelefonile, aga kui ta mul ukse taga pimmpommitas - eks keegi lasi ta alt sisse-, siis pidin neil kordadel avama, kui VT oma lõunaund magas. Aga vaimustuses ma just polnud, olin alati pidžaamades, juuksed kammimata ja mustad, niisiis lasin ta esikusse ja vahtisin maha ja vestlesin ühesilbiliste sõnade abil.

A on suhtlemise osas täiesti abitu ja ei oska mingeid signaale lugeda, nii et mõned korrad ei saanud ta üldse aru, mis toimub - olin ju tema suhtes alati sõbralik olnud (kuid siis ta käis ikka Mehel külas, mitte minul). Lõpuks jõudis talle kohale, et olen miskipärast tema peale tige ja ei taha temaga suhelda. Ja pärast seda on ta ka Mehele harva külla tulnud, harvem kui kord aastas.

Nüüd seisis A foori taga minust eespool. Märkasin teda, kui ta vilksti tagasi minu poole vaatas ja uuesti enda ette. Niisiis läksime üle tee ja ma hõikasin teda.

Ma pole ammu õue peal nii rõõmsat nägu näinud! :D

Lobisesin temaga kaua-kaua, tema läks ka Eedenisse - taarapunkti. Tal olid isegi jakipõues tühjad pudelid. Jätsime hästi sõbralikult hüvasti ja ma tundsin, et olen oma musta südametunnistuse puhtaks saanud :)


Siis läksin saapaid viima.
Onu küsis kontsaplekkide eest 5.90 ja ütles, et ma tuleks homme (täna) õhtul järele - kui ei tule, siis tuleb 10% otsa. Ja nii iga hilinetud päeva eest.
Mina pahvatasin: "Ausalt vä?," aga siis hakkas teine onu seal naerma ja saapa-onu ütles: "No muidugi! Kui mul on vaja uue kella osta, siis - kes maksab?"
Eee... mäh?
Ma oleks äärepealt kurvalt nõustunud, et mina vist.


Ja siis PhotoPointi.
Minu ees pildistati üht poissi, ta sai pildid kohe kätte.
Kuna minu taga saba enam polnud, julgesin küsida fotograafineiult, kas ta mu laubalt kaksikpunni saaks ära koristada? Et - ma ei usu, et need punnid mul sinna järgmiseks 10 aastaks jäävad - see puberteet peab lõpuks ju läbi ka saama! Aga ta ütles, et laseb fotod arvutist otse printerisse.

Ah, no hea küll! Minu jaoks on hästi palju olulisem see foto ära teha siis, kui ma suudan neid asju ajada, mitte siis, kui ma hea välja näen. Eile suutsin. Tegelikult oli see fotovärk mul terve suve kleepsuga kalendri peal, aga tundus, et aega on ja - kellele meeldiks minna passifotosid tegema? Nüüd enam aega pole: vähem kui pooleteist kuu pärast mu ID-kaart aegub.

Meenub, et ühel Eesti naisluuletajal oli lausa luuletus sellest, kuidas peaks passipilte tegema minema, aga üldse ei tahaks: kott on juba koos, kamm, huulepulk, taskurätt - ainult passi pole, sest pilte pole; peaks fotograafile minema, aga ei taha.
:D

Fotod maksid 6,99.
Jube kallis tundus, aga ega ma mäleta, kui palju nad varem maksnud on.
Kodus vaatasin hinnasilti: 4 tk 5 minutiga.
Sellest jääb mulje, et oli võimalik ka näiteks nädala pärast kätte saada ja odavamalt...
Aga seda võimalust mulle ei pakutud ja võibolla ei saagi!


Ega mul tuju sellest ära läinud - sügise kohta oli imekaunis ja soe päev, ma lausa kepslesin koju, kus Mees ja VT olid vähemalt sama heas tujus :)


Pilti ka - piltidest.
Udune on, sest pidin ilma välguta pildistama - muidu jäi keskele valge päike...
Seal ei olnud peeglit ja mind ei huvitanud ka eriti - ma pole vaevunud salligi ära võtma, nii et juuksed on salli all :p


12 kommentaari:

Bianka ütles ...

Tegelikult pole su piltidel viga midagi, noor kena inimene, nagu sa oled :D Aga asi on tõesti suhtumises. Mina, kes enam ei noor ega ka kena pole, põdesin seda iD-kaardi jaoks pildi tegemist samuti ja lükkasin muudkui edasi. Mitte ei tahtnud minna oma tuju rikkuma, aga kus sa pääsed.

Välja kukkus aga kõik üle ootuste meeldivalt. Fotograaf aitas mul oma nõuannetega paremini "poseerida", tegi mitu võtet, mille hulgast me siis koos arvuti ekraanilt parima välja valisime. Ja minu arust natuke ta töötles ka pilti, kustutades mingi punetava koha vms. näolt ära. Seega julgen soovitada ASKO-fotot kõigile, kel sama katsumus ees seisab ;)

Signe ütles ...

Mina soovitan (üldsoovitus kõigile, mitte tagantjärele targutamine) üldse mitte selle ID pildi pärast põdeda ja teha sealsamas migratsiooniameti fotoboksis see foto tasuta ära. Nagunii nad panevad selle foto kuidagi mustvalgelt ja kontrasteeritult kaardi peale, ilus ei jää nagunii :D. Mul on seal mitmes kord juba mitte just parim foto, aga seda vaadatakse ju nii harva ja suvaliste inimeste poolt ülikiiresti, nii et neil on täitsa savi, mis pilt seal on :D

herz ütles ...

Minul on ka küsimus, et miks sa ei kasutanud võimalust fotoboksis pilti teha? Tasuta, kohapeal dokumente vormistades saab kohe ära teha ja ei mingit eraldi asjatamist.
Ma nüüd väga ei taha uskuda, et Mehe 10 aastat vana pilt läbi läks/läheb. Amtnik tuvastab isikut andmebaasis oleva pildi vastu ja pilt ei tohi olla teatud ajast vanem (enam ei mäleta seadust peast 3 või viis aastat?)Seega ametnik peaks pildi tagasi lükkama avaldusel ja niiehknii Mehe fotoboksi saatma.

karikate emand ütles ...

Bianka,
ma vist isegi tean Asko fotot - Riia maantee ja ... mingi Tammelinna tänava nurgal!
Hea teada, kus töötavad vastutulelikud asjatundjad. Mina neid fotosid uuesti tegema ei lähe, aga kunagi võib ikka vaja minna ja võibolla on see mõnele guugeldajale abiks, nii et aitäh! :)


Signe,
olen ka märganud, et miiiiiiittte kellelegi ei meeldi enda passifotod :D
Tõesti erilist vahet pole, kuidas need välja kukuvad - ID kaart pole mingi visiitkaart, mis peab ahvatlema :D

Tead, A ütles mulle, et sealsamas migratsiooniametis tehakse, politseimajas. Mõtlesin, et kas lähen sinna..., aga vaat, ma ei julge asju edasi lükata eriti ja loodan, et endiselt saab taotluse ja fotod saata ka ümbrikuga - see sobib mulle nagu paremini kui politseimajja kohale minemine... :)

Ja jälle - loodan, et mõni guugeldaja või lugeja saab Su kommentaarist abi. Küllap mõnigi läheks meelsamini kohale kui maksaks 7 eurot nende piltide eest.
Aitäh ka Sulle! :)


Herz,
-seda ma kartsin! Et seal ankeedilehel on kirjas kui vana foto võib olla.

Aga vanasti sai kirja teel avalduse ja fotod saata, me ilmselt üritame seda seegi kord - loodame, et see võimalus on veel alles -, sest ega meist kumbki sinna koha peale ankeeditama kipu. Mehe käsi on veidi halvatud - ta ei saa ühe jutiga oma andmeid äragi kirjutatud... Nii et väga loodan, et saame kodus paberid kokku.

kat ütles ...

Pilt ei tohi olla vanem kui 6 kuud. Mul oli eelmine aasta vaja 2 korda dokumente vahetada - esimene kord aegumise pärast ja siis u 7 kuud hiljem nimevahetuse tõttu. Üritasin ka sama pildiga, aga sain õiendada ja siis vihaga ei läinud 2 kuud taotlema.

www.minajamuud.ee ütles ...

Mina rumal tegin Soomes pildid..., ja neli pilti maksis 20€... Vot see oli alles kallis. Õpin vigadest...

soodoma ja gomorra ütles ...

http://www.youtube.com/watch?v=tLANwniReZo

karikate emand ütles ...

Suur tänu kõigile kommenteerinutele - ajasite minu ja isegi Mehe liigutama :D

Mees otsis netist ankeedid üles ja täitis enda oma arvutis ära. Ta helistas isegi miskile numbrile, et küsida, mis on miski kolmenumbriline kood - see oli koha-kood ja selle võis ka panemata jätta. Mina siin keetsin suppi ja koristasin, aga täidan ka õhtul ankeedi ära ja Mees viib nad sinna KMA'see kohale ja laseb endast seal siis tasuta uued pildid teha!

Ma ise otsisin veebruaris tasuta õigusabi variante ja läksin tunni ajaga nii närvi neil õudsetel lehekülgedel, kus mõnes portaalis oli halastamatu emotsioonitus ilma abivalmiduse ja lollilegi arusaadavate nõuanneteta, ja foorumites hirm ja kibedus; sain midagi paanikahoo taolist, loobusin kogu üritusest, ja selle pärast ma ei julgenud ikka veel ise neid ID-kaardi taotlemise asju otsima hakata :S

Aga paistab, et kui täna õhtul ankeedi ära täidan, on minu poolt kõik. Mees saab seal minu eest ka lõivu tasuda.

Huvitav, et me märkasime, et minu kaart kehtis 10 aastat, aga Mehe oma ainult 5 aastat! Minu oma oli välja antud 2004, tema oma 2009 ja mõlemal saab nüüd järgmisel kuul aeg läbi! Veider!

naine50+ ütles ...

Nüüd kehtivad kõik ID-kaardid ainult 5 aastat. Isegi üle 80-aastastele ei anta kauemaks, kuigi siseriiklikult võiks ju anda eluaegse. Vanuril on asjaajamine päris keerukas.
Nõuka-ajal anti elu lõpuni kehtiv pass juba 45-aastasele . Ju siis polnud väga pikka eluiga ette nähtud.
Mäletan seda, sest oli naljakas näha vanaema passis nii noore näoga pilti.

karikate emand ütles ...

Soodoma,
Sul võttis kohe laulu lahti! :D



Naine 50+,
wow, mõelda vaid! 45 aastaselt viimane pass?! Uskumatu! Võibolla siis tõesti oli eeldatav eluiga nii lühike, ja inimesed nii väsinud, et kõik vanemad inimesed nägid ühtemoodi muististe moodi välja :D

Meil Mehega läks siis kuidagi kummaliselt nii, et 5 aastase vahega taotlesime ID-kaarti ja ikkagi lõpetab see meil sama aasta samal kuul kehtivuse :) - koos on selliseid tüütuid asju palju mõnusam ajada, täitsa vedamine kohe! :)

Triks ütles ...

Kodakondsus-migratsiooni teenindustes on väga abivalmid teenindajad, selle ees ei tasu hirmu tunda. Aga soovitan riigilõivu ise internetipangast enne ära tasuda, kohapeal makstes tuleb kallim. Ma täpset summat ei mäleta, aga seal lisandub kaardimaksele panga teenustasu.
Täpsem info siit http://politsei.ee/et/teenused/riigiloivud/

karikate emand ütles ...

Tänud lingi eest, Triks, uurin asja! :)

Oh, ega ma inimesi kardagi... lihtsalt kipun jubedalt ära väsima, kui otsin võõrast kohast mida ja kuidas ja kuhu...
See sotsiaalfoobia-faas jääb mul nii 6-7 aasta taha, ja oli siis ka ainult täiesti kõrvaline asi, lihtsalt väsimuse väljund.