reede, 5. aprill 2013

Kokkupuude traditsioonilise kultuuriga

Selle nädala alguses kuulsin, et vend R sõidab oma perega varsti paariks nädalaks Hispaaniasse ja äkitselt ma tundsin, et vaat, nüüd on küll aeg endale Facebooki konto teha, et siiski saaks teada, kus nad on ja kuidas neil läheb. Tean, et venna nooruke naine Z külastab fb'd ikka iga päev. Ka on ju mu õeke-väike ikka Austraalias ja ka temal on fb konto ning sageli kuulsin vennanaiselt õe kohta uudiseid, mida kirja teel veel saanud polnud. Ja võibolla sõidab vend sügisel üldse ka Austraaliasse - tema naine on ju sealt pärit.

Ja niipea, kui olin konto loonud ja õele, vennanaisele ja ühele sõbrannale 'sõbrataotluse' saatnud, sain õelt kuulda, et tema u 4 aastat kestnud suhe oma Hinduga enam polegi täiesti salajane. Mis võib tähendada seda, et lähemale kui fb ma oma õele enam elu sees ei saagi.

Aga salajane on õe suhe olnud muidugi Hindu kodukultuuri pärast. Hindu vanemad on kaasaegsemad, kuid neil on küllaga väga konservatiivseid sugulasi, kellega tuleb hästi läbi saada. Ja nemad on väga huvitatud sellest, et seisusest ja kultuurist väljapoole ei abiellutaks. Mu 'mujalt pärit' õde pole ju üleüldse mingist seisusest ehk - ta on madalam kui laibatükeldaja. Ja valge nahk tähendab, et ta on kergete elukommetega. Nii et hullemat valikut õe Hindust peika poleks üldse teha saanudki.

Hindu suhted on olulised, kuna tema noorem õde pole veel mehele läinud. Kui mees otsib naist, siis tema sugulased käivad üle vaatamas pruudi perekonna maju ja valdusi, ka teistes riikides. Nad räägivad poepidajate, templiteenijate ja sugulastega, et saada teada, kui rikas ja hinnatud see perekond siis ikkagi on. Ja kui need konservatiivsed sugulased saaksid teada, et Hindu elab koos valge naisega, siis võivad nad kenasti rikkuda Hindu noorema õe kõik võimalused abielluda heast perekonnast pärit mehega. Kuna abielu pole sealkandi konservatiivsete inimeste jaoks mitte mehe ja naise, ega isegi mitte kahe perekonna liit, vaid lausa kahe suguvõsa liit, siis kõik liikmed peavad käituma tip-top ja ei tohi perele-suguvõsale häbi teha.

Hindu on kaks aastat mõelnud, kuidas oma perekonnale asjast rääkida (Hindu elab Austraalias ja külastab paar korda aastas oma perekonda, kes elab osa aastast Indias, osa ... hmm... Araabia Ühendemiraatides). Nüüd ta siis lõpuks rääkis emaga - kellel oli hea meel :) Kuna Hindu on 33, siis emme vist juba muretses oma poja pärast :) Aga isale ja teistele sugulastele ikka veel rääkida ei tohi.

Muide, kas pole huvitav, et kasvasin peres, kus isa oli 15 aastat vanem kui ema.
Minu Mees on minust 8 aastat vanem.
Õe Hindu on temast - ka 8 aastat vanem.
Ja vennanaine on vennast 12 aastat noorem.
Paistab, et meile-lastele jäi meeldima see setting, et mees peab ikka vanem  ja... juba mees olema, enne kui naist võtma ja peret looma hakkab :)

Pisike pildike õest ja hindust - vaevalt et tema sugulased siia nuuskima oskavad tulla :D


Poisi peas on afroparukas, nad on 80ndate stiilipeole minemas :)


***

Aga Facebookist.
Oeh! Mind nii ajab närvi see sõpradeks pakkumise list, mis paremal küljel kogu aeg vahetub. Kõige hullem on see, et ma ikka näen tuttavaid nägusid ja nimesid ka seal - ja küllap näevad nemadki mind. Ja kohe tuli meelde, miks ma Facebookiga nii kaua liituda ei tahtnud, kuigi vend ja õde olid juba aastaid sageli Eestist ära: mul on halb tuttavate inimeste sõbrataotlusi vastu mitte võtta. Aga ma tahan tõesti rääkida vaid sugulastega või (hinge)sugulase-mõõtu sõpradega, kellele ma võin tõesti kasvõi oma seedehäirest rääkida ja loota, et nad mulle südamest kaasa tunnevad, sest nad armastavad mind :)

Kuid vaatamist ja imestamist oli seal mul kuhjaga :), põhimõtteliselt vaatasin kaks päeva fotosid ja uurisin, mis elu õde ja venna pere elab :) 
Küllap ma õpin pisitasa seda minusse puutumatut infovoogu kinni keerama või ignoreerima. (Tegin vist valesti, et Mehe oma sõbraks võtsin - tal on 1400 sõpra ja ma pean neid seal paremas servas kogu aeg vahetumas nägema... ning miski kastike pakub neid mulle ka korda-mööda ja korraga sõbraks. )

4 kommentaari:

Minna ütles ...

http://tikriblogi.net/2012/11/30/imeline-fb-purity/

loe seda ja tee nii. saab facebooki palju puhtamaks :)

Anonüümne ütles ...

Vabandust-vabandust, mina kohe tüütasin sind... aga ei pea üldse sõbrakutset vastu võtma, võid kohe ignoreerida.

karikate emand ütles ...

Liis,
milline kiiduväärt huvi minu seedimise vastu! ;)

Minna,
tänan, et püüad mind aidata!
Eks näis, kas ma olen piisavalt tragi neid juhendeid kasutama - eile ei õnnestunud mul seda 'puhastuskuuri' alla laadida. Eks ma proovin aga uuesti :)

Skarabeus ütles ...

!Püha lehm" oli vist see,kus räägiti,et jah,see võõra kultuuri perre toomine on hindude juures välistatud,ükskõik kui head nägu nad ka ei tee---perekonnast tavatsetakse eksija välja arvata,eriti naiste osas,kes j u l g e v a d seda teha...Ja et kui sellisel väljaastujal juhtub see võõras teinepool ära surema,on ta omade jaoks ikka välistatud traditsioonimustaja ja ärgu pistku nina omade lähedalegi.