esmaspäev, 13. veebruar 2017

Lustakad jalakesed. Ja hambakesed

Mul on paar unehäiretega seotud kommet, mis teevad minust halva voodinaabri.

Esiteks tekib mu jalgades enne magama jäämist sageli imelik, kihelev tunne, mistõttu ma pean neid raputama, loksutama või kõhuliasendis üles alla kiigutama ja vastu madratsit taguma. See võib kesta üle tunni aja! :D Ma arvan, et see ongi see "rahutute jalgade sündroom", kuigi mina ei pea kunagi voodist üles tõusma ja mööda maja ringi käima, nagu selle sündroomi all kannatajad sageli.

Teine asi on see, et ärkan öösiti mõnikord selle peale, et laksutan hambaid kokku ja seejärel krigistan mõnuga, kusjuures kuigi olen juba pooleldi ärkvel, ei saa ma kuidagi pidama ja siis kuulan ise imestusega pealt, mida asja ma ometi teen? :p

Eile guugeldasin hammaste kiristamist ja sattusin hambaarstide lehekülgedele, kes rääkisid, et selle taga võivad olla hambumusprobleemid ja loetlesid ikka mitmeid. No ma väga loodan, et pole hambumusprobleemid... Ma hambaarstile küll ei kavatse minna ja pole palju aastaid käinud ka. Olen oma hammaste üle üsna uhke :), sest nad on tõesti tublid. Hambaarstid kiidavad, et valged ja tugevad. Mul on isegi kaks piimahammast veel suus - need on küll igavesed lobudikud juba :D, aga nende all lihtsalt pole jäävhambaid ja seetõttu miski pole neid välja lükanud. Hambumuse muutmine peaks ikka jube kallis ka olema... Aga neist artiklitest ma lugesin, et inimene võib oma hambad jäädavalt viltu krigistada '0' - õudne! Kuidas? '0'

Aga sellega seoses lugesin uneapnoe (ehk siis takistatud, liiga pindmise või puuduliku hingamise) kohta. No norskajad on suur riskirühm, aga tuleb välja, et norskamine on ikka neile endale ka ohtlik ja kurnav, kuna uni jääb puudulikuks. Enne insulti kasutas Mees iga päev ninaspreid Otrivin, mida tohib kasutada ainult nädala. Temal läks viie päevaga pudel ja nii palju aastaid. Inimesed, kes temaga ühes toas pidid magama, kurtsid, et ei saanud magada. Mina aga kuulasin palju aastaid, kuidas ta rindkere liigub, nagu ta hingaks sisse ja välja, aga tegelikult olid kõik hingamisteed kinni - kuidagi oli see märgatav - kuni ta siis lõpuks kõõksatas ja päriselt hingas. See oli üsna jube! Ja seda juhtus ikka mitu-mitu korda öö jooksul.

Aga lugesin imestusega, et on selgunud uneapnoe uued riskirühmad. (Ma 'vanadeks' pakuksin norskajad, ülekaalulised inimesed, ja polüübid :D, st inimesed, kelle on polüübid.)
Aga tuleb välja, et uneapnoe ähvardab ka:
- peenikesi naisi ;
- tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse sündroomiga ja muude õpiraskustega lapsi;
- pikkade kaeladega inimesi;
- inimesi, keda beebina ei toidetud rinnaga;
- ärevuse ja depressiooniga maadlevaid inimesi
- no ja kõiki, kes öösiti hambaid krigistavad.

Täiesti pahvikslööv nimekiri! :D

8 kommentaari:

Kai Klaarika ütles ...

See halgadeasi on äkki magneesiumipuudus. Mul oli rasedana see tunne (väga ebameeldiv) ja siis arst kohe soovitas magneesiumikuuri ja aitas.
Toidulisanditest võib end vaeseks osta, eksole..

Kai Klaarika ütles ...

Jalad nagu puuhalud? :)
*jalgadeasi

karikate emand ütles ...

Mäh, mul on selline tunne, et ma olen juba aasta aega toidulisandeid söönud, aga muutusi küll ei märka.

Praegu on mul pooleli:
1. kaltsium + D3 + Mg + Zn
2. magneesiumlaktaat 550 mg + vitamiin B6
3. c-vitamiin
4. Magneesium + vitamiin B6

... nii et... magneesiumi söön ma kolme eest... :D

Ah, veab, kui tablett aitab!

Mul on vedanud antidepressantidega - kohe leiti sobivad rohud. Mõni proovib mituteist rohtu ja ikka veel on nii vilets olla, et otsib aga edasi...

Kai Klaarika ütles ...

No siis lihtsalt tunnen kaasa. Mäletan seda rahutute jalgade tunnet hästi. Ebameeldiv. Täitsa arvasin, et äkki sa võtad magneesiumi, aga ikka ju on vaja targutada, kui näed väikest võimalust :) :)

Skarabeus ütles ...

Mina jälgisin ka kunagi oma mehe hingamise tühikäiku.Viimasel ajal panin näpud kõrva,enne kui see krääksatus lõpuks käis.Koer,kui jutus toas olema,hüppas alguses peaaegu õhku!Kamandasin teda külili magama,siis see asi leevenes tublisti.

karikate emand ütles ...

Jaa, ma selle triki sain alles neid hambakrigistamise artikleid vaadates teada...

Aga nüüd mees enam ei norskagi niimoodi :)

Ma seni ikka mõtlesin, et küll norskajatel on hea - nemad lõõskavad magada, kuna teised unetusest üha enam ärrituvad seal kõrval... :D - ei mõelnudki selle peale, et ka nende uni pole kosutav...

Sjuteist ütles ...

Mina krigistasin hambaid, kui oli väga keeruline ja pingeline olukord tööl ja keha stressis ja õnnetu.
Kui töökohta vahetasin, siis see möödus.

karikate emand ütles ...

Aga vanasti öeldi, et ussid on kõhus :)