teisipäev, 4. oktoober 2011

"Kõigusoojane" Tartu

Väikese Tüdruku esimesel koolitalvel juhtus selline lugu, et minu õuekraadiklaas näitas -18 kraadi ja ma saatsin lapse kahetsusega kooli, sest puududa võib alles -20 kraadise külmaga. Aga õpetaja vaatas imestunult üksikuid kooli tulnud lapsi ja ütles, et neil on kraadiklaas ebatäpne, sest tegelikult on külmem ja kõik lapsed oleksid rahumeeli koju võinud jääda. Nonii, sealt peale vaatasin ma külmade puhul temperatuuri mitte 6. korruse akna tagant vaid TÜ füüsikaosakonna ilmajaama kodulehelt. Tõepoolest - selgus, et meie kraadiklaasile võib neli kraadi otsa liita, ja seda ma edaspidi tegingi, kui oli vaja otsustada, kas ilm on nii külm, et võib lapse koju jätta.

Mõned päevad tagasi vaatasin jälle kraadi tuttavalt koduleheküljelt, et saada nõu, kas vahetada lapse jope paksema vastu. Ja mis ma avastasin - mõõturite vahe on 8 ühikut!!! Kusjuures päike tõesti peale ei paista, ainult suveõhtuti, viivuks (sügisel päike ei jõuagi sinna, talvest rääkimata) - kraadiklaas on meelega võimalikult sügavasse varju paigutatud.

Olen nüüd mitu päeva võrrelnud aknatagust kraadiklaasi füüsikateaduskonna ilmajaama omaga, ja vahe on alati 6-8 kraadi. Näiteks täna: akna taga on 19 soojakraadi, füüsikahoone katusel aga 11 soojakraadi! Kurtsin oma 'häda ja õnnetust' Mehele, kes kohe avas mitu Tartu ilma näitavat internetilehte, ja kõikjal oli 11 või 12 kraadi. Võiks ju otsustada, et meie aknatagune kraadiklaas on vale, AGA --- nii mehele kui ka mulle tundub 'käega katsudes', et 11 ega 12 kraadi õues pole, pigem 14-16 kraadi.

Te ei kujuta ette, kuidas selline asi ühel väikesel neurootikul juhtme sassi ajab :-D
Küsimus, mida selga panna, muutub kiirelt otsuseks üleüldse õue mitte minna...

(Eih, tegelt ma ikka lähen... kõigepealt katsun varbaga ilma, ja siis sukeldun ülepeakaela :-D, someday...)

8 kommentaari:

Oudekki ütles ...

Aga ega teil ei ela alumisel korrusel kedagi, kes pidevalt akent lahti hoiaks või midagi muud akna all, mis sooja teeks? Või on selline soe nurk?

karikate emand ütles ...

Jaa, Mees ütleb ka, et piisab kellestki, kes akent lahti hoiab - me ise ka hoiame köögiakent sageli lahti (kui oleks Mehe teha, siis enamjaolt :-D); ja on küll selline nurgake kraadiklaasil, midamööda 'soe' võib akendest üles voolata... :-D

Eks siis lihtsalt tuleb natuke lahutamistehteid teha ja võibolla rõdul 'õhku ahmimas' ja kätega lehvitamas käia ("Tahaksin emmata tervet maailma!" - sellised liigutused), enne kaugemale kui kodupoodi minekut :-D

Maire ütles ...

Mina vaatan Tartus olles alati ilm.ee lehe kaudu Tartu raekojaplatsi ilmanäite, seal on kaamera ka. Siiani on see hästi klappinud, elan siin lähedal ka.

Anonüümne ütles ...

EMHI lehelt saab tuulekülma ka kohe vaadata :) Ehk siis on näha, milline temperatuur õues "tundub" :)

B.

soodoma ja gomorra ütles ...

ma muidu Tartut eriti ei armastanud, aga mäletan hästi üht korda, kui kuskilt pargist läbi läksin ja park, ehk siis pargike, oli paksult kaetud kollaste suurte vahtralehtedega ja kuidas ma siis nendest lahtedest kahinal läbi jalutasin. või oli see sahinal.

Tartus on minu jaoks teisttmoodi klimma, mis ses et ainult paasada kilomeetrit Tallinnast kaugemal - selline sisemaine ja kuiv.

imelik, et just mõned päevad tagasi tuli see mulle meelde ja tekkis tahtmine millalgi Tartut külastada. See viimane soov üllatas mind ennast veelgi rohkem.

karikate emand ütles ...

Vast jalutasid Toomemäel... seal on alati nii imeilus - ükskõik, mis aasta-ajal.
Parke võiks alati ja igal pool rohkem olla...

Maire ütles ...

Tartu on praegu paksult mahalangenud vahtralehti täis. Kui vaatan aknast välja, siis on kõik värviline - nii puude otsas kui puude all. Minu lemmik aastaaeg ja kõige lemmikum Tartu :) Ülikool ja värviline sügis, see on minu Tartu :)

karikate emand ütles ...

:-)
Jah, värviliste lehtedega päikeselised sügisepäevad on tõesti võrratud. Mul endal kipub sügisel tekkima mure läheneva talve ja külma pärast, aga kui paistab ere päike, siis unustan selle ja naudin uusi lõhnu. Väikesele Tüdrukule on sügis kõigist aastaaegadest alati kõige rohkem meeldinud - peamiselt just värviliste lehtede pärast...